Platform over gevels, glas & daken
Exotische gevel voor nieuwe ijsfabriek

Exotische gevel voor nieuwe ijsfabriek

De ijsfabriek van de Dessert Meesters in Oldenzaal is verrijkt met een nieuw kantorencomplex. In het gebouw worden de meest bijzondere creaties geproduceerd. De gevel is echter minstens zo bijzonder met een houten balkenscherm van kaarsrechte Guariuba-balkjes als esthetische schil.

Het ontwerp van het nieuwe kantoorcomplex komt van de hand van Lassche Bouwregisseurs. “Voor de invulling van het balkenscherm waren we op zoek naar een stabiele hardhoutsoort, gelig van kleur en FSC-gecertificeerd,” begint Gerard Lassche. “Van den Berg Hardhout BV heeft ons hierin perfect begeleid en geadviseerd. Ze hebben een uitgebreide kennis en expertise van de meest exotische houtsoorten.” Thomas Roeloffzen van Van den Berg Hardhout vult aan: “Aanvankelijk was het idee om het balkenscherm in Iroko uit te voeren, maar deze houtsoort is op het moment minder goed verkrijgbaar, althans niet FSC-gecertificeerd en niet in de gevraagde grote volumes. We hebben vervolgens een alternatieve houtsoort geadviseerd: het Braziliaanse Guariuba.”

De balkjes zijn random toegepast in de gevel met stuiknaden die verspringen.

 

Van den Berg Hardhout heeft steevast een assortiment van 25 tot 30 tropische hardhout soorten op voorraad verdeeld over twee locaties. “Bij ons vind je geen splinter ongecertificeerd hardhout op de werf, elke kuub is FSC 100%” stelt Roeloffzen resoluut. “We zijn ervan overtuigd dat dit de enige manier is om de tropen te beschermen. Het hardhout dat wij verkopen voor gevelbekleding is minstens zes tot negen maanden op onze werf aan de lucht gedroogd. Vervolgens kunnen we het kunstmatig terug drogen naar het gewenste vochtpercentage, zoals gebeurd met het Guariuba voor de ijsfabriek. We hebben het hout gezaagd, geschaafd en behandeld om de beoogde gelige kleur zoveel mogelijk te behouden.”

In totaal heeft Van den Berg Hardhout maar liefst 7.300 strekkende meter hout geleverd in balkjes van 40 millimeter dik, 68 millimeter breed en in vallende lengtes van 150 tot 610 centimeter. “Vaste lengtes in tropisch hardhout zijn killing voor de zagerij, het rendement uit de stam is dan onverantwoord laag. Daarom leveren we in 95% van de gevallen vallende handelslengtes. De balkjes zijn daarom random toegepast in de gevel met stuiknaden die verspringen.”

Van den Berg Hardhout BV heeft maar liefst 7.300 strekkende meter hout geleverd in balkjes van 40 millimeter dik, 68 millimeter breed en in vallende lengtes van 150 tot 610 centimeter.

 

De esthetische schil is volledig geprefabriceerd en aangebracht op een gevel van sandwichpanelen. “Lassche Bouwregisseurs heeft een contramal bedacht waarin de Guariuba-balkjes eenvoudig en kaarsrecht in wildverband ingelegd konden worden. Hierover is een HDPE-beplating aangebracht. Zo ontstond een prefab element van 60 centimeter breed en 9 meter lang dat in één keer aan de gevel gemonteerd kon worden. Het resultaat spreekt tot ieders verbeelding.”

Net als in elke branche moet volgens Roeloffzen meer gekeken worden naar de technische eigenschappen van houtsoorten en niet de aandacht gevestigd worden op slechts één houtsoort. “Uiteindelijk is het voor alle partijen beter als dit op voorhand al op deze manier in het bestek opgenomen wordt. De ijsfabriek is een mooi voorbeeld van hoe je met de juiste kennis, expertise én samenwerking tot een duurzaam eindresultaat kunt komen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details