Platform over gevels, glas & daken
Excentriek en complex groendak met topkwaliteit waterafdichting

Excentriek en complex groendak met topkwaliteit waterafdichting

Een gevel met 1.664 spiegelpanelen en een groendak waarop een heus berkenbos is aangeplant. Het nieuwe kunstdepot van Boijmans van Beuningen in Rotterdam is een iconisch gebouw in een stad dat toch al bekend staat om haar gedurfde architectuur. Architect MVRDV heeft bewuste keuzes gemaakt voor bouwproducten om de lucht- en waterafdichting voor een lange duur te waarborgen. Een korte terugblik met de leverancier van een deel van de lucht- en waterafdichting: Carlisle® CM Europe (CCM) uit Kampen.

“Met zo’n complex dak is het een vereiste om als bouwpartners en specialisten optimaal met elkaar samen te werken,” begint Frank Schrama, sales manager bij CCM. “Dit bouwwerk is echt het complete plaatje voor ons. Van architect tot BIM-modelleur en van aannemer tot dakdekker, allemaal relaties waar wij veelvuldig mee in contact staan, komen hier samen. Wij zijn gevraagd om onze expertise in te brengen voor zowel de luchtafdichting achter de spiegelgevel als onder het intensieve groendak. Een mooi resultaat waar we hopelijk lang van mogen genieten.”

Detail van de dakopstand met EPDM.

 

Geveldichting

Zowel de spiegelgevel als het berkenbos met 75 bomen zijn open structuren. “De afdichtingslagen eronder en erachter zorgen er juist voor dat deze componenten optimaal tot uitdrukking kunnen komen,” zegt Schrama. Het ontwerp van MVRDV is een dubbel gekromde bol dat bestaat uit prefab betonnen elementen aan de buitenzijde en een dak met twee niveaus. Elke ‘spiegelring’ bestaat uit 64 panelen, verdeeld over 26 lagen. Omdat dit een open constructie is, is er gekozen voor een PIR-isolatie met zwarte cachering, vastgezet met vier bouten per plaat. Ter voorkoming van branddoorslag zijn alle horizontale en verticale naden tussen de PIR-platen, alsmede de boutkoppen, afgedicht met een HARDCAST® FSR40 Butyl tape van CCM. Volgens Schrama een unieke afdichtingstape die Brandklasse 2 doorstaat en daarnaast de hoogste classificering voor Rookvorming (S1) en Druppelvorming (D0) heeft. De lucht- en kierafdichting is met een ander product van CCM zeker gesteld, de HERTALAN® EASY STICK GS. “De combinatie van BUTYL en EPDM in één product zorgt voor een dubbele afdichting en is met een µ-waarde van 170.000 nagenoeg lucht- en gasdicht. EASY STICK GS is zelfklevend en daardoor eenvoudig te verwerken. De aannemer hoeft niet meer te primeren, maar kan gewoon plakken.”

Op het dak van het nieuwe kunstdepot van Boijmans van Beuningen bevindt zich een heus berkenbos.

 

Wortelwerende dakbaan

De dakbedekkingsconstructie is een verhaal apart, weet Schrama. “Het komt voort uit de eerste gesprekken in 2015 tussen de architect en het platform ‘Leven Op Daken’, een innovatieve oplossing van een aantal fabrikanten voor een gegarandeerde waterdichting op en rond groendaken. Vanaf deze beginfase heeft MVRDV gekozen voor de RESITRIX® SKW Full bond EPDM-dakbedekking als wortelwerende dakbaan met een hoogpolymeer SBS-cachering aan de onderzijde. De volledige opbouw van de dakbedekkingsconstructie is een bewezen systeem, ook voor opbouwen met intensieve begroeiingen, zoals bij het depot. We werken dan ook uitsluitend met erkende verwerkers van RESITRIX®. In dit geval heeft Mastum Daksystemen uit De Meern de constructie gemaakt.” Schrama legt uit hoe de dakconstructie is opgebouwd. “Vanaf de betonlaag is eerst een bitumineuze dampremmer aangebracht, daarop is een bedding van 10mm Isomix® Plus-Mortel gespoten. Hierin zijn trapsgewijs EPS200-blokken aangebracht om zo een gegarandeerd afschot te creëren naar de hemelwaterafvoeren. Het geheel is vervolgens tussen en op de EPS afgewerkt met 40mm Isomix® mortel en op afschot gladgestreken. Vervolgens is er een 370P14-onderlaag aangebracht en daarop de definitieve waterafdichting met de RESITRIX® SKW Full Bond.

Carlisle® CM Europe is expert op het gebied van lucht- en waterafdichting van (groen)daken. “We bieden een totaalconcept voor daken en liften in die hoedanigheid ook vaak mee met onze gevelproducten. De nieuwe depot van Boijmans van Beuningen is niet het grootste of hoogste gebouw, maar wel ‘een one of a kind’. Een prachtige referentie,” besluit Schrama.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details