Platform over gevels, glas & daken
Engineeringbureau brengt versnelling in de gevelbouw
Vroba Engineering werkte met COFAC aan het ontwerp van een composiet kadersysteem van het distributiecentrum van Picnic in Zwolle.

Engineeringbureau brengt versnelling in de gevelbouw

Vroba Engineering gaat verder dan het traditionele teken- en ontwerpwerk. In de wereld van de gevelbouw zijn precisie en efficiëntie cruciaal, dat weet het bedrijf uit Waalwijk uit eigen ervaring. Die ervaring zet het team van Vroba in om het werk van engineers te optimaliseren met slimme software.

Voor de Heineken Experience in Amsterdam werkte Vroba Engineering samen met Jonkers Bouwmetaal aan het ontwerp van een lichtstraat.

Met de voeten in de technische klei

Frank Montrée, directeur-eigenaar van Vroba: “Als engineeringbureau dat ook aan consultancy doet – of als consultancybureau met jarenlange engineeringervaring, het is maar net hoe je het bekijkt – staan wij met onze voeten in de technische klei. Onze kijk op de engineeringwereld is heel pragmatisch. Engineers worden blij van creatief ontwerpwerk. Maar het werk van engineers kent ook saaie, repeterende handelingen, daar weten we alles van. Dat zijn misschien handelingen van vijf minuten. Als je dat kan terugbrengen naar een paar seconden, is dat per handeling niet enorm veel. Doe dat tachtig keer per dag en je bent in één klap een stuk efficiënter.”

Het portfolio van Vroba omvat niet alleen het ontwerpen van esthetisch aantrekkelijke en functionele vliesgevels en architectonische gevels met geavanceerde composietmaterialen, maar ook het verfijnen van cassettesystemen van plaatwerk. Deze diversiteit onderstreept de veelzijdigheid en expertise in de sector. 

Software als digitaal gereedschap 

De software waarmee de engineers bij Vroba werken, vergelijkt Frank met fysiek gereedschap op de bouwplaats: “Het is als het ware de digitale gereedschapskist van de engineer. Afhankelijk van de technische uitdaging, kijken we welk gereedschap we het best kunnen inzetten. HiCAD stelt ons in staat om snel en nauwkeurig te werken aan complexe architectonische ontwerpen. Aan de andere kant biedt Tekla een geïntegreerde BIM-omgeving, waardoor we gedetailleerde ontwerpen kunnen realiseren. Deze combinatie van oplossingen stroomlijnt niet alleen de ontwerpfase, maar versterkt ook de samenwerking tussen onze engineers. Dat resulteert in een geïntegreerde benadering van bouwgerelateerde projecten in het algemeen en gevelbouwprojecten in het bijzonder. Zo kunnen we bijvoorbeeld de staalconstructie uitwerken in Tekla en de vliesgevel in HiCAD en uitwisselen via IFC. Dat breiden we uit met zelfontwikkelde tools waarmee we repeterende handelingen automatiseren en de productiviteit verhogen.”

Kleine stappen, grote winst

Volgens Frank gaat automatisering lang niet altijd over grote projecten: “Juist eenvoudige aanpassingen kunnen aanzienlijke voordelen opleveren. Neem het modelleren van montagegaten in vliesgevels. In plaats van steeds opnieuw de optimale afstanden te berekenen, kun je die logica ook in software vatten. Dit versnelt het proces en vermindert fouten, wat resulteert in een hogere output met dezelfde middelen.”

Deze aanpak past Vroba toe op zowel interne projecten als opdrachten van klanten. “Wanneer we een opdracht aannemen, starten we met traditioneel tekenwerk. Door in de schoenen van de klant te gaan staan, ontdekken we snel waar optimalisaties mogelijk zijn. Dankzij die lange praktijkervaring kunnen we doeltreffende, op maat gemaakte tools ontwikkelen die niet alleen onze eigen werkprocessen verbeteren, maar ook onze klanten een significant voordeel bieden.”

Tijdigheid is de sleutel tot continue productiviteit

Frank waarschuwt niet te lang te wachten met het zoeken naar ondersteuning. “Te vaak zie ik dat klanten wachten tot het laatste moment om hulp in te roepen. ‘Het lukt wel, het lukt wel’, en dan plotseling beseffen ze – ‘het lukt toch niet.’ Zet nu alvast stappen en ga in gesprek met potentiële partners. Wanneer je dan plotseling moet doorpakken, sta je niet met lege handen.”

Flexibele werkgever 

Engineers die zich aangesproken voelen door deze manier van werken, mogen zich melden bij Vroba Engineering. Als flexibele werkgever hoopt het bedrijf meer mensen uit het land aan te trekken. Of iemand in Zeeland of in Friesland woont, dat is van ondergeschikt belang. “Altijd vinden we een geschikte oplossing, waarbij we elkaar met flexibele kantoorvoorzieningen letterlijk in het midden kunnen ontmoeten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details