Platform over gevels, glas & daken
Elementgevels: game over
Dubai – Sobha Real Estate – Creek Reserve

Elementgevels: game over

In eerdere edities is het hybride vliesgevelsysteem van Fassada meermaals aan bod gekomen. Sinds de introductie van deze innovatieve technologie in 2020 werden inmiddels een hele reeks prestigieuze projecten succesvol gerealiseerd. 

Recent werd de eerste opdracht in Nederland geboekt. De investeerder zal hierover op een later moment communiceren, daar waar dit artikel het enkel heeft over de technologie van Fassada op zich. Anderzijds werden in Dubai de Creek Reserve torens uitgevoerd met dezelfde technologie. 

Bij deze projecten was aanvankelijk een elementgevel voorzien, en werd op basis van niet alleen de technische merites, doch ook de ultrasnelle montage en heel competitieve prijszetting geopteerd voor
het gepatenteerde hybride gevelsysteem van Fassada.

State-of-the-art dilatatie koppeling van de stijlen.

Dit systeem is immers het enige vliesgevelsysteem wereldwijd, waarbij stijlen, regels, beglazing en panelen van binnenuit worden gemonteerd met alleen maar voordelen, zowel op het vlak van prestaties, beperking toleranties, gemak van uitvoering en uitvoeringsduur, waardoor op een heel aantal kostenposten significant kan worden bespaard.

Eric Claeys, stichter van Fassada Systems: “Bij het ene project was een elementgevel voorzien bestaande uit raamelementen en rubberdichtingen tussen deze eenheden. Wij hebben zowat 35 jaar ervaring met rubberdichtingen in kadergevels en voor ons is het verhaal simpel: enkel v-vormige dichtingen, door ons in België soufflet-rubbers genoemd, met gevulkaniseerde kruiskoppelingen zijn dicht zoals het hoort. Alle andere systemen werken enkel goed op een computerscherm of in het labo….”

Hij vervolgt: “Bij de St Regis torens, goed voor meer dan 90.000 m² aan vliesgevel, bestaat de gevel grotendeels uit grote glaspartijen in combinatie met GRC-bekledingen. De initieel voorziene oplossing met elementgevels was niet alleen vanuit technisch oogpunt, zeg maar een ‘draak van een oplossing’ maar budgettair ook niet oké. Voor ons hybridesysteem echt wel een kolfje naar onze hand. Samen met het studieteam van de investeerder werden, zonder uitzondering, alle technische punten opgelost en dit met 100% behoud van de architectuur.”

Wereldwijd gepatenteerd

De Fassada-technologie is in meer dan 70 landen gepatenteerd. Eric Claeys hierover: “De enige wijze om ons te wapenen tegen de tsunami van de lage loonlanden is innovatieve technologie, bij voorkeur gepatenteerd. Dit is overigens het geval voor alle industriële sectoren. Heeft men in onze business de voorbije decennia niet een beetje teveel naar elkaar gekeken, in plaats van eens goed na te denken wat de echte behoefte is van de klant? Fassada producten zijn ontwikkeld vanuit de noodzaak om een concreet antwoord te bieden aan de problemen van onze klant, de gevelbouwer. KYC oftewel ‘know your customer’ is echt wel ons DNA.”

Superieure prestaties

Eric Claeys: “Zonder schroom mogen de prestatieniveaus van het Fassada systeem uitzonderlijk worden genoemd. Bij wijze van voorbeeld: De isolatiewaarden die met het Fassada systeem worden gehaald zijn indrukwekkend. Met Uglas = 1,00 W/m²K wordt een Ucw = 0,98 W/m²K gehaald. En dan te bedenken dat iedere 75 cm een stijl staat, waardoor er relatief kleine glasvlakken met heel veel lopende meter afstandshouders van de beglazing ontstaan. Dit is ondenkbaar met enig ander gevelsysteem. Een gelijkaardig verhaal geldt ook voor alle andere eigenschappen.”

Los van de wetenschap van deze superieure prestaties oogt de lijst aan andere KPI’s heel lang, zoals

  • Decimeren van de productietijd met een factor 4
  • Geen stockage kosten van elementen
  • Geen hoge transportkosten van elementen
  • Geen hoge prefinanciering van én elementen én de beglazing
  • 2 weken na aanleveren van profielen aanvang montage op de werf
  • Verkorte uitvoeringstijd dus hogere cash-flow per maand
  • · …..

Fassada: elementgevels over & out

Eric Claeys: “Onze politiek en strategie zijn heel eenvoudig en duidelijk. Elementgevels zijn een must voor structural glazing en hiervoor hebben we met onze M68 modular een enig mooi product. Voor alle andere gevels is het voor ons over & out voor elementgevels en dit om duidelijke redenen: minder performant dan onze hybride gevel, en fors duurder.”

‘Het al of niet gebruik van een element gevel kan geen doel zijn op zich. De beste oplossing aan een betaalbare prijs is het debat. Het alom gehoorde argument van de opneembaarheid van vervormingen van de ruwbouw is niet alleen technisch onjuist, het is zelfs pure nonsens…’

Green Deal & Climate change, geen woorden maar daden

Er mag geen twijfel over bestaan: het ‘climate change’ verhaal wordt dé uitdaging bij uitstek voor de gevelbouw. Het energieverbruik van gebouwen moet drastisch omlaag ten gevolge de steeds strenger worden prestatie-eisen van gebouwen. Hierdoor moet ook de CO2-footprint naar beneden. Het well-being daarentegen moet drastisch omhoog. Combinatie van beide is de echte uitdaging maar het moet natuurlijk ook betaalbaar blijven.

Een vliesgevel performanter maken is 1 zaak, het betaalbaar houden is evenwel een ander paar mouwen…herinner de quote van Garry Kasparov ‘at the end of the day, it is all about money’.

Eric Claeys, hierover: “Dagelijks worden we door de media overspoeld met berichten. Vele berichten raken echter kant noch wal. De zonne-overlasten beperken kan enkel door de oppervlakte van de doorkijkbeglazing te beperken of door de zon ‘buiten te houden’ wat enkel kan door buitenzonweringen. Iets anders beweren is larie en apekool. Het monteren van buitenzonwering – los van alle wind- en waterdichtingsaspecten – is niet compatibel met een vliesgevel die langs buiten wordt beglaasd. Ook dat is simpel…
De technologie van Fassada staat niet alleen mijlenver voorop, doch is door haar eenvoud technisch superieur en ook nog eens prijsgunstig.”

“Crisissen zijn uitdagingen is de titel van een boek van de hand van Thomas Leysen en een echte aanrader om te lezen. We bevinden ons wellicht in de zwaarste crisis sinds WO II. Fassada ziet de toekomst echter met heel veel vertrouwen tegemoet. Het voorbije decennium hebben we ons huiswerk gedaan en zo zijn we klaar voor de internationale uitrol.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details