Platform over gevels, glas & daken
Efficiënter werken door het visueel maken van data

Efficiënter werken door het visueel maken van data

Op initiatief van Spotr, Aeroscan en de VMRG is er gedurende drie jaar gewerkt aan het project Facade Service Applicatie (FaSA). Het draaide in dit project om het objectief meten van de technische en esthetische prestaties van de gebouwschil. Hiervoor worden onder andere drones en kunstmatige intelligentie ingezet. Was Spotr bij de start van dit project nog een kleine start-up, nu is het een belangrijke speler die vastgoed portefeuillehouders op een geheel nieuwe wijze snel inzicht geeft in hun gebouwen.

Ongeveer vier jaar geleden kwam Spotr in contact met woningcorporatie de Alliantie die veel zag in de mogelijkheden om in de samenwerking met co-makers voordeel te halen uit het gebruik van Spotr. Een van die co-makers is Logchies Renovatie & Onderhoud. We spraken erover met algemeen directeur Paulina Logchies en Jan van der Kolk, manager ICT bij Logchies. 

Jaren vooruit programmeren

Paulina Logchies: “Onze samenwerking met de Alliantie gaat nu om veel meer dan een partner zijn die de operationele klus kan klaren. Ons wordt gevraagd strategisch en tactisch mee te denken. Een nieuwe klantbenadering, data, innovatie en samen programmeren zijn daarin belangrijke pijlers. We inspecteren bijvoorbeeld al veel eerder met elkaar. Zodat we ook al eerder weten wat we met complexen gaan doen en de planvoorbereiding naar voren kunnen halen. Met elkaar programmeren we zo jaren vooruit.” Elke twee weken zitten specialisten van de Alliantie, Logchies en de andere co-makers bij elkaar om de complexen waar ze tot 2050 een programma op maken te bespreken. De input voor die overleggen komt onder andere vanuit Spotr. Spotr brengt het vastgoed van de Alliantie in kaart met onder andere foto’s van satellieten, vliegtuigen en drones. Alle data en beelden worden verzameld op één plek, zodat de Alliantie en haar co-makers altijd beschikken over dezelfde, actuele gegevens. Hoe ziet het complex eruit, hoe staat het erbij, wat is de kwaliteit, wat is de onderhoudsbehoefte? 

Een drone meet beter

ICT Manager van Logchies Jan van der Kolk zag het enthousiasme ontstaan bij de planvoorbereiders. “In het begin was het moeilijk voor te stellen dat een drone beter meet dan hoe wij dat zelf al jaren doen. Maar als je dan merkt dat de eenheden die Spotr aanlevert voor bijna 100% betrouwbaar zijn, dan denk je al snel: waarom zouden we het dan niet gebruiken? Het is nu ook eenduidig. Wij meten toch net even anders dan de andere co-makers. Dat gaf voorheen verwarring en discussies en dat is nu verleden tijd. Wat je ook merkt is dat het veel makkelijker met elkaar praat als je er foto’s bij hebt. We krijgen heel snel een beeld en gevoel bij een complex en kunnen beter advies geven. In de overleggen waarin we samen met de Alliantie en de andere co-makers programmeren, kunnen we aan de hand van de foto’s heel goed duidelijk maken wat de mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld: ‘De gevel ziet er zo uit, dan is dit slim om te doen en hebben we dat nodig.’ Beelden kunnen heel snel tot overeenstemming leiden. Ze bieden ook input om in een veel eerder stadium betere vragen te stellen aan onze onderaannemers. Bijvoorbeeld aan de steigerbouwer: ‘Kijk, het ziet er zo uit, hoe zouden jullie hier de steiger opbouwen?”

Snel vastgoed monitoren

“Spotr is voor ons een ontwikkeling waarin we sterk geloven”, vertelt Jan. “Door data en het visueel maken van data kunnen we steeds efficiënter en effectiever werken. En opdrachtgevers monitoren steeds makkelijker de kwaliteit van het onderhoud.” “Dat is ook een belangrijke ontwikkeling als je kijkt naar de tekorten op de arbeidsmarkt”, vult Paulina aan. “Met Spotr zie je snel hoe het vastgoed erbij staat, wat de voor- en nadelen zijn van onderhoud en wat bijvoorbeeld de meest effectieve manier is om doelstellingen te halen qua duurzaamheid. Spotr op die manier gebruiken, de data zo interpreteren dat we ze direct doorvertalen naar scenario’s, daar hopen we met
elkaar binnen twee of drie jaar te zijn.” www.spotr.ai

FaSA komt mede tot stand door steun vanuit Kansen voor West II, EFRO subsidie.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?