Platform over gevels, glas & daken
Eén met de natuur

Eén met de natuur

Landgoed Het Esse is een droom die uitkwam voor eigenaren Silvia en Richard Romijn. Voor een optimale symbiose tussen binnen en buiten is gekozen voor het ultraslanke raam- en puisysteem Methermo®XL van Metaglas dat hier in vrijwel alle variaties is toegepast, tot zelfs de daklichten aan toe. 

Maar liefst vier jaar werkte de familie Romijn aan de realisatie van hun villa op deze bijzondere plek aan het water. Het complex is sinds eind 2019 hun thuis en per 1 augustus 2020 geopend als B&B met vergaderruimte en wellnessfaciliteiten. “We ontdekten de Albaplas tijdens een vakantie. Het is een voormalig zandwinningsmeer dat al twee jaar te koop stond en de mogelijkheid bood een huis te bouwen aan de westkant van de plas. Zo ontstond het plan om hier een inspirerende plek te creëren waar we niet alleen als gezin kunnen wonen en werken, maar ook anderen van willen laten genieten.”

Inspiratieruimte

Het J-vormige ontwerp van Villa Het Esse is bedacht voor Silvia en Richard zelf. Silvia: “We hebben samen al heel wat verbouwingen achter de rug. Voor ons was dit een unieke kans om nu eens van scratch af een huis te bouwen dat helemaal past bij onze ideeën over wonen en leven. De verbinding met buiten en de natuur speelt daarin een grote rol. Dat zie je bijvoorbeeld aan de organische vorm van het gebouw, het gebruik van natuursteen, de vloeren die van binnen naar buiten doorlopen en zoveel mogelijk glazen gevelelementen.”   

Rene van Mierlé, Commercieel Technisch Adviseur bij Metaglas, vult aan: “Juist om die maximale transparantie te bereiken, was de familie op zoek naar een slank geprofileerd raam- en puisysteem. Via onze website stuitten ze op onze Methermo®XL-serie. We hebben de familie vervolgens uitgenodigd in onze grote inspiratieruimte en ze ondergedompeld in ‘onze’ wereld. Het ultraslanke (Nederlandse) design van Methermo®XL, de strakke vormgeving, de grote glasoppervlakken en de grote vrijheid in maatwerkmogelijkheden gaven de doorslag.”

Vrij uitzicht

Het meest in het oog springt het ‘ronde’ woondeel, dat letterlijk boven het water zweeft. Vanaf hier is er rondom vrij uitzicht over de Albaplas dankzij het gebruik van het ultraslanke aluminium raam- en deursysteem. Van Mierlé: “In het woongedeelte hebben we een horizontaal schuifraam volledig drempelloos toegepast in combinatie met minimalistische stijlen van slechts 42 millimeter, waarin de bediening vrijwel onzichtbaar is verwerkt. Op die manier ontstaat een vrij uitzicht op de plas. De ‘ronding’ is overigens met ons profielsysteem gesegmenteerd gedetailleerd. Een ware eyecatcher op de kop van de villa. En daar blijft het niet bij, want er is ook een schuifpui met open hoek toegepast om nóg meer het binnen- met het buitengevoel te verenigen. In feite is de complete Methermo®XL-serie hier wel benut. Behalve de schuifpuien zijn ook de draai-/kiep ramen, deuren, vaste elementen en zelfs enkele daklichten uitgevoerd in ons ultraslanke, modulair te combineren profielsysteem. Het staat garant voor maximale transparantie en een prettig leefklimaat.” Silvia kan dat onderschrijven: “De natuur is hier altijd dichtbij. Voor onszelf is het vaak ook nog een beetje onwerkelijk dat we hier nu wonen. We beseffen heel goed dat deze plek haast on-Nederlands is.”

Mede door de bijzondere vorm en de uitkraging over het water, stond Metaglas voor de nodige uitdagingen. “Logistiek technisch was met name het ronde woondeel lastig te bereiken,” weet Van Mierlé. “Neemt niet weg dat we toch alles vanaf het ‘land’ hebben kunnen plaatsen. Uiteraard met de nodige hulpmiddelen, want plaatsen van ruiten van zo’n 2,50 meter breed bij 2,70 meter hoog op deze locatie is een behoorlijke uitdaging. Het resultaat is er dan ook naar. En dat wordt gelukkig niet ‘verborgen’ gehouden, want het landgoed is toegankelijk voor het publiek.”  


Bouwinfo

Villa Het Esse, Lieren

Opdrachtgever 
Particulier, Familie Romijn

Architect
Familie Romijn

Gevelbouwer
Metaglas

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details