Platform over gevels, glas & daken
Een indrukwekkende mix van repeterende kozijnen met getoogde vliesgevels
(Beeld: Studio Holgersson)

Een indrukwekkende mix van repeterende kozijnen met getoogde vliesgevels

Een indrukwekkende mix van repeterende kozijnen met getoogde vliesgevels

Westbeat, een prestigieus project naar een ontwerp van Studioninedots, is de grote winnaar van de Gouden AAP 2021. Een geweldige prestatie, volgens Johan Andringa van Intal. “Deze eyecatcher in Amsterdam ziet er fenomenaal uit. Een uitdagend en prachtig project waarbij wij in opdracht van Heddes Bouw & Ontwikkeling onze aluminium kozijnen en vliesgevels hebben ontwikkeld, geproduceerd, geleverd en gemonteerd. Met name de combinatie van repeterende grote aantallen kozijnen en een complexe uitvoering van getoogde vliesgevels laat zien waar wij als Intal goed in zijn.”

(Beeld: Intal, fotograaf Sebastiaan Rozendaal)

De juiste detailleringen

“De complexiteit in het gebouw heeft veel gevraagd van het complete bouwteam”, blikt Andringa terug. “Juist daarom hebben we vroegtijdig de samenwerking met elkaar opgezocht. Op basis van de schetsontwerpen zijn de uitdagingen in kaart gebracht en tijdens de engineeringsfase hebben we als bouwteam de juiste detailleringen bepaald. De kennis en expertise van de diverse disciplines hebben samen met een goede voorbereiding en degelijke afstemming geresulteerd in dit unieke bouwwerk.”

(Beeld: Intal, fotograaf Sebastiaan Rozendaal)

Getoogde vliesgevels

Kern van het ontwerp bij Westbeat is een ‘superruimte’ op de begane grond. Maar liefst 65 bij 50 meter en 8,5 meter hoog met een bijzondere constructie van 86 getoogde bogen, waar een knap stukje engineering bij kwam kijken. “Het zijn enorme overspanningen en het was dan ook een behoorlijke uitdaging om de getoogde vliesgevels in meerdere afmetingen en radii en in geborstelde geanodiseerde uitvoering te produceren en monteren”, zegt Andringa. “Er moet voldoende speling zijn voor de zetting van de verschillende onderdelen zonder dat je afbreuk doet aan de vorm en het esthetische aspect dat de architect voor ogen heeft. De verschillende radii in één boog, maakt het buigen behoorlijk complex. Dan moet je geen steken laten vallen in het ontwerp.”

(Beeld: Studio Holgersson)

Creatieve engineering

“Er is in het begin van het traject gekozen om alles volledig in 3D (BIM) uit te werken”, legt Andringa uit. “Omdat je te maken hebt met buigwerk en onderdelen zoals glas, dat 2D gevoed moet worden, vraagt dat om een constante samenwerking tussen 2D-engineering en -detaillering enerzijds en 3D-modellering anderzijds. Met name bij het ontwikkelen van de specifieke details voor de aansluitingen. Een goede afstemming en vertaling van de complexe vormen naar het 3D-model draagt uiteindelijk bij aan een succesvolle uitvoering.” Andringa geeft aan dat de realisatie niet alleen zeer deskundig, flexibel en creatief engineeringswerk vereist, maar ook een strakke begeleiding tijdens de productie en bij de montage op de bouw. “Ik ben dan ook enorm trots op de teams die hier vanuit Intal aan hebben gewerkt, maar ook op alle betrokken partijen bij dit project. Het is echt een kwestie van teamwork geweest!” Het mag duidelijk zijn: toegevoegde waarde van Intal gaat veel verder dan de engineering van een aluminium kozijn.

Systeemhuis en gevelbouwer ineen

“Bij een project als Westbeat laten we onmiskenbaar zien waar wij als Intal toe in staat zijn”, vervolgt Andringa en doelt hierbij op de vijf expertises die staan voor de manier van werken bij Intal: think – create – produce – build – care. “Als systeemhuis en gevelbouwer ineen, denken we in een vroegtijdig stadium mee hoe je invulling kunt geven aan de ontwerptekening van de architect en hoe je dat gaat vertalen naar de praktijk. Gezien de complexiteit van de enorme overspanningen bij de bogen, ga je de grenzen van het maakbare verkennen. Je wilt tenslotte gelijkmatige perfect gebogen profielen toepassen.” Ook qua productie is het voor Andringa precies waar Intal voor staat: “Enerzijds sluit het werk voor de bovenbouw van het project aan bij het feit dat onze productie goed is ingesteld op het snel produceren van grote hoeveelheden in repeterende aantallen. Anderzijds staat Intal bekend om het aangaan van uitdagingen zoals het productietechnisch vormgeven van de grote gebogen profielen.”

Beglaasd aanleveren met eigen montagesysteem

Bij deze binnenstedelijke ontwikkeling met een beperkte ruimte en een hoge druk op de bouwtijd, is ervoor gekozen de aluminium elementen beglaasd aan te leveren. “Iets waar wij als Intal -vanuit onze jarenlange ervaring in modulaire bouw en hier vanwege de specifieke afmetingen- ook projectmatig op hebben doorontwikkeld. Bij Westbeat is dat met name de doorontwikkeling van het montagesysteem geweest. Bij iedere gevel zijn dat net weer andere aandachtspunten en accenten, waar wij als systeemhuis en gevelbouwer ‘ineen’ goed en snel op inspelen. Met behulp van kleine aanpassingen grote effecten creëren. En precies daarmee behaal je een enorme efficiëntieslag met je bouwpartners”, volgens Andringa. “De aluminium kozijnen zijn uitgevoerd in de INTAL77-serie, inmiddels een beproefd concept, waarin we de verschillende montagewijzen goed hebben kunnen verwerken. We zijn ook in staat om deze serie snel en in grote volumes te produceren. De getoogde vliesgevels daarentegen zijn vervaardigd uit de INTAL55-serie. De vliesgevelkokers van deze profielserie lenen zich uitstekend om de verschillende constructieve krachten op te nemen die optreden bij dergelijke boogconstructies.”

Onze betrokkenheid stopt niet na de oplevering, benadrukt Andringa tot slot. “In een gebouw met zoveel verschillende bewoners en gebruikers is het voor een beheerder belangrijk te weten dat ze bij Intal+ terecht kunnen voor goede service en onderhoud. Ons product en onze service dragen allemaal bij aan een langdurig behoud van een goede gevel. Ik vind het dan ook prachtig om te zien hoe we van de voorzichtige stappen die we in 2017 hebben gezet in de ontwikkeling van Westbeat, tot zo’n geweldig eindresultaat zijn gekomen. Een gebouw waar werkelijk iedereen trots op is. Het is mooi dat wij als Intal een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de uitstraling van dit gebouw waar veel mensen met plezier in zullen wonen en werken.” 

Bouwinfo
Westbeat, Amsterdam

 
Opdrachtgever:
 Lingotto
Architect: Studioninedots
Aannemer: Heddes Bouw & Ontwikkeling
Gevelbouwer: Intal

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details