Platform over gevels, glas & daken
Een architectonisch hoogstandjeop het drukste punt van Groningen

Een architectonisch hoogstandjeop het drukste punt van Groningen

De Grote Markt in Groningen heeft een flinke upgrade ondergaan en is met Merckt een ware eyecatcher rijker. Rollecate heeft voor dit unieke horeca- en woonconcept de aluminium gevelelementen mogen verzorgen, waaronder ook niet alledaagse kozijnen en puien. Een gesprek met projectmanager Jan Smit over dit architectonisch hoogstandje dat bovendien aardbevingsbestendig is gebouwd.

Merckt combineert luxueus wonen in de achttien appartementen met horeca op verschillende niveaus: in de plint en op het dak (Rooftop Merckt). “Het gebouw is onder architectuur gebouwd, waarbij hoge eisen werden gesteld aan onder meer de plint”, weet Smit. “De gemeente had duidelijke kaders gesteld qua ontwerp en budget, waarbinnen aannemer Plegt-Vos het gebouw diende te realiseren. Vanwege een aantal niet-alledaagse kozijnen en puien zijn wij al in een vroeg stadium aangehaakt bij de engineering. De Grote Markt is overigens bekend terrein voor ons, want eerder al mochten we de gevel verzorgen van het naastgelegen hotel.”

Verregaande prefabricage

Het nieuwe gebouw is bijzonder op meerdere vlakken. Zo is ervoor gekozen om de appartementen constructief los te koppelen van de plint, omdat met name de onderste lagen gevoelig zijn voor aardbevingen. “Er zijn zogenaamde ‘sliders’ geplaatst tussen de begane grond en de verdiepingen erboven om horizontale bewegingen op te vangen. Een techniek die min of meer vergelijkbaar is aan de methodiek die wordt gebruikt bij viaducten om zettingen op te vangen”, verduidelijkt Smit. “Aan ons vervolgens de taak om de kozijnen, ramen, deuren, puien en vliesgevels te verzorgen. Zo’n 80% daarvan hebben we prefab voorbereid in onze productielocatie en bij Hibex ingebouwd in de betonnen gevelelementen. Op die manier konden de elementen kant-en-klaar naar het project worden getransporteerd en ingehesen worden. Het gaat dan om de kozijnen op de eerste tot en met de vijfde verdieping, in totaal 694 m2, waarvan 68 stuks (draai)valramen, 5 stuks enkele draaideuren, 16 dubbele draaideuren en 7 stuks verticale schuifdeuren.”   

Grote variatie aan elementen

Rollecate heeft voor de kozijnen grotendeels gebruik gemaakt van Kawneer RT 72 HI+ profielen. “De verticale schuifpuien zijn uitgevoerd in de geïsoleerde profielserie Reynaers CP 130 EVS PP. Deze profielserie komt ook terug op de begane grond, waarvoor we 7 stuks verticale schuifdeuren hebben geleverd en gemonteerd op locatie”, zegt Smit. “Met daarnaast nog eens 3 stuks enkele draaideuren, 4 dubbele draaideuren en 7 stuks EW 30 minuten brandwerende schermen met draairamen. Die laatste zijn gefabriceerd uit de profielserie Kawneer RT 72 Reflex. Optisch hebben de ramen in de plint een boogvorm, maar dat beeld wordt gewekt door het metselwerk. De kozijnen zijn gewoon recht van vorm en iets hoger gedimensioneerd. De letterlijke kroon op het gebouw wordt gevormd door een rooftopbar en een penthouse. Voor deze zesde verdieping hebben wij circa 204 m2 aan Schüco FWS 50-vliesgevels voorzien, met daarin opgenomen vijf schuifpuien.”

De gevelelementen zijn allemaal geanodiseerd in AluGold. “In combinatie met het metselwerk in een lichte kleur zorgt het voor een zeer luxueuze uitstraling”, vindt Smit. “De brandwerende schermen zijn overigens optisch niet te herkennen. We hebben hiervoor zelfs een brandtest geïnitieerd, want in deze afmetingen vielen ze buiten de scope van het attest. De ramen hebben de test glansrijk doorstaan en zelfs de 60+3 minuten behaald, al is het attest afgegeven op 30 minuten.” 

Bouwinfo – De Merckt, Groningen
  • Opdrachtgever: MWPO
  • Architect: Powerhouse Company B.V.
  • Aannemer: Plegt-Vos B.V.
  • Gevelbouwer: Rollecate B.V.
  • Systeemleveranciers: Kawneer, Reynaers, Schüco Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details