Platform over gevels, glas & daken
Design for a colourful life
Award-winnend ontwerp bij de Eden Park Elementary School, Rhode Island. Hier zijn zes verschillende warme kleuren uit het SVK Colormat Scripto kleurengamma gebruikt. (Beeld: SVK)

Design for a colourful life

Daarnaast zijn voor projecten vanaf 50 m² nagenoeg alle RAL- & NCS-kleuren te verkrijgen. Het familiebedrijf uit Sint-Niklaas heeft meer dan 115 jaar building knowhow en adviseert klanten binnen de eindeloze mogelijkheden die er zijn met vezelcement gevelplaten.

Bij De Essenburg in Ede is de Decoboard Classic gevelplaat van SVK in lichtgrijs en donkerblauw toegepast. De letters en de ovale vormen zijn uit de gevelplaat gefreesd. (Beeld: Spot-on visuals voor SVK)

Ongekende creatieve mogelijkheden

“Onze vezelcement gevelplaten zijn beschikbaar in verscheidene afmetingen. Binnen deze afmetingen kunnen nagenoeg alle vormen verzaagd worden,” zegt Anouk Crauwels van SVK. “Combineer dat met ons uitgebreide kleurenassortiment en je kunt elk project een uniek karakter geven. Het geeft architecten ongekend veel ontwerpvrijheid.” Crauwels constateert dat de vraag naar kleur toeneemt. “Vooral bij projecten waar kinderen aan te pas komen of in grotere projecten waar kleur een belangrijke rol speelt, zit veel groeipotentieel. Wij moedigen iedereen zeker aan om kleur te gebruiken.”

(Beeld: Spot-on visuals voor SVK)

Kleur in vezelcementplaten

“Binnen SVK zijn er op het gebied van kleur twee typen vezelcement platen: enerzijds de platen die met een coating worden afgewerkt, anderzijds de in de massa gekleurde platen.” Crauwels vertelt dat de Decoboard gevelplaten afgewerkt worden met een UV-bestendige acrylaat coating en de Ornimat gevelplaten met een UV-bestendige tweecomponenten polyurethaan coating “Ornimat is volledig op maat leverbaar waarbij de randen volledig mee gecoat zijn, terwijl Decoboard nog zelf verzaagd kan worden op de bouwplaats. De keus om de randen al dan niet te behandelen met een protector is aan de klant.” Uniek in de vezelcementmarkt is dat SVK in staat is platen in RAL-kleuren of NCS-kleuren op maat te maken. “Dat geldt dan wel bij gecoate platen met een minimale afname van 50 m2,” vult Crauwels aan en wijst er tevens op dat SVK een kleurgarantie van 10 jaar geeft op de Ornimat en Decoboard Classic. De in de massa gekleurde platen -Colormat Classic en Scripto- hebben een vast kleurengamma. De kleurpigmenten worden tijdens het productieproces toegevoegd waardoor de platen door en door gekleurd zijn. “Deze platen hebben een wat zachtere kleurtint en het natuurlijke aspect van de vezelcement uitstraling komt er iets meer in door. Daar kan een esthetische voorkeur liggen maar het is ook handig dat de randen te allen tijde dezelfde kleur hebben op het moment dat de platen verzaagd worden.”

Gekleurde SVK Ornimat gevelplaten zijn gebruikt bij een flat in Beverwijk. De zachtere kleurtint komt erg mooi uit in combinatie met de donkere baksteen. (Beeld: Spot-on visuals voor SVK)

Kleurrijke projecten 

Crauwels noemt enkele prachtige kleurrijke projecten waar gekleurde SVK-vezelcement gevelplaten zijn toegepast. “Bij de renovatie van de 50 jaar oude gymzaal De Essenburg in Ede is de Decoboard Classic gevelplaat in lichtgrijs en donkerblauw toegepast. De letters Essenburg en de ovale vormen zijn uit de gevelplaat gefreesd om zo een speels en hedendaags ontwerp te creëren. Bij een flat in Beverwijk is gewerkt met gekleurde Ornimat gevelplaten. Hier zie je duidelijk kleur, maar in een zachtere kleurtint, dat erg mooi uitkomt in combinatie met de donkere baksteen.” Tot slot noemt Crauwels de Eden Park Elementary School. Een basisschool in Cranston, Rhode Island, waar het ontwerpteam zes verschillende warme en speelse kleuren uit het Colormat Scripto kleurengamma heeft gebruikt. “In 2020 heeft het ontwerpteam een award ontvangen tijdens de Rhode Island Honor and Design Awards Celebration! Het maakt ons ook trots dat ons product daar een bijdrage aan heeft geleverd.” De bedoeling van het ontwerpteam was om de verouderde gebouwen om te vormen tot een moderne omgeving die een standaard zou worden voor de onderwijsruimten van de hele school. “Bovendien is het een mooi voorbeeld van toegepaste kleur op een gevel: vaak even een kwestie van lef, maar met een prachtig eindresultaat,” besluit Crauwels.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details