Platform over gevels, glas & daken
De Groene Kaap, Rotterdam | Efficiënte koudebrugonderbreking voor betonnen sandwichelementen

De Groene Kaap, Rotterdam | Efficiënte koudebrugonderbreking voor betonnen sandwichelementen

Katendrecht geldt sinds jaren als één van de hotspots van Rotterdam. Het voormalige havengebied is volop in ontwikkeling en wordt omgevormd tot een aantrekkelijke stadswijk. De Groene Kaap markeert de entree van de nieuwe wijk, bestaande uit maar liefst 450 nieuwbouw huur- en koopwoningen in vier havengebouwen met vijf torens. De gevels van drie van deze torens worden uitgevoerd met betonnen sandwichelementen voorzien van een effectieve en efficiënte koudebrugonderbreking.

hs-1-kopieren

Aanvankelijk zouden de gevels van de drie torens uitgevoerd worden in een HSB-constructie. Aan het woord is Ruud Smeets, algemeen directeur van Hoco Beton. “Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt hebben we ontwikkelaar Stebru weten te overtuigen van de voordelen van een geprefabriceerde gevel in betonnen sandwichelementen. We hebben de oorspronkelijke detaillering aangepast en Schöck Nederland ingeschakeld voor advies over een koudebrugvrije verankering van het binnen- en buitenspouwblad. Dat heeft geleid tot een definitief besluit van Stebru om blok 1, bestaande uit twee torens (5.383 m2 geveloppervlakte) en de toren van blok 2 (3.305 m2 geveloppervlakte) uit te voeren met betonnen sandwichelementen.”

hs3-kopieren

De Isolink®-verankering wordt volgens constructieve berekening horizontaal en diagonaal geplaatst.

 

Glasvezelcomposiet

De betonnen sandwichelementen bestaan uit een betonnen buitenschil, waarin het metselwerk (steenstrips) mee is ingestort, een isolatielaag en een betonnen binnenschil. “De torens zijn dermate hoog (63 en 57 meter), daardoor is de temperatuurwerking zo groot dat het buitenblad niet op de fundering kan staan en opgehangen dient te worden aan het binnenspouwblad,” legt Erick Blokhuis, constructief adviseur bij Schöck Nederland, uit. “Onze Isolink®-gevelverankering uit glasvezelcomposiet is bij uitstek geschikt om het buitenblad aan het binnenblad koudebrugvrij op te hangen, dit in tegenstelling tot traditionele gevelverankeringssystemen uit staal of aluminium. Het energieverlies van de Isolink®-verankering is nihil. Dat maakt ook dat wanden slanker gedimensioneerd kunnen worden. Glasvezelcomposiet corrodeert niet en het anker functioneert tegelijk als verankeringselement én afstandshouder in één.”

hs5-kopieren

De Isolink.-gevelverankering uit glasvezelcomposiet is bij uitstek geschikt om het buitenblad aan het binnenblad koudebrugvrij op te hangen.

 

Geconditioneerde omstandigheden

Hoco Beton produceert maar liefst 606 betonnen sandwichelementen voor De Groene Kaap onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek in Weert. De elementen zijn 6 meter breed en 3,5 meter hoog en worden in verschillende fasen geproduceerd. Smeets: “We hebben onze medewerkers in eerste instantie echt moeten overtuigen van de prestaties van de Isolink®-verankering, omdat het zo eenvoudig gemonteerd wordt.” In het voortraject zijn er een aantal testwanden geproduceerd om de prestaties te garanderen, vult Blokhuis aan. “Gaandeweg kwam er steeds meer een glimlach op de gezichten, ook bij de constructeur die aanvankelijk twijfels had. De Isolink®-verankering wordt volgens constructieve berekening horizontaal en diagonaal geplaatst. Deze combinatie resulteert in een vakwerkconstructie die trek en druk eenvoudig kan opvangen. Inderdaad, zo op het eerste gezicht een vrij eenvoudige constructie, maar wel uiterst effectief. Totaal worden in dit project circa 16.000 horizontaal ankers en circa 5.700 diagonaal ankers toegepast.”

hs4-kopieren

Dit hele jaar nog is Hoco Beton druk met de productie van de betonnen elementen en wellicht ook nog de eerste weken van 2020. “De elementen worden kant-en-klaar, beglaasd en wel, vanuit Weert in fasen naar Katendrecht getransporteerd. Daarnaast produceren we ook nog voor zo’n 4.000 m2 aan enkelschalige elementen voor De Groene Kaap,” zegt Smeets tot besluit.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details