Platform over gevels, glas & daken
De gevel als ontmoetingsplaats
Recreatiepark de Klepperstee, Ouddorp. Ontwerp Vakwerk Architecten. (Beeld: Peter de Krom)

De gevel als ontmoetingsplaats

Eind mei openen de deuren van Hal 3 en 4 van het Jaarbeurscomplex voor het grootste live evenement voor en door de gevelbranche: GEVEL 2022. Tijdens dit evenement staan het ontwerp en de engineering van de gebouwschil centraal: drie dagen lang krijgen de bezoekers informatie, inspiratie en de gelegenheid voor (nieuwe) ontmoetingen. Elke dag heeft een ander architectenbureau als ambassadeur om het overkoepelende thema INCEPTION.

Toko Fuze ziet de gevel als ontmoetingsplaats. Ontmoet de architecten op woensdag 1 juni in Utrecht, tijdens hun dag als ambassadeur van GEVEL 2022. Project Zoho, Zomerhofkwartier in Rotterdam.

Inception: een nieuw begin, of hoe een klein idee een grote impact kan hebben. Met dat thema is het evenement GEVEL vormgegeven, zijn de exposities bedacht en wordt de GEVEL Arena gevuld. Exposanten uit alle segmenten van de gevelbranche laten hun nieuwste ontwikkelingen en projecten zien. Daarbij is er veel aandacht voor biobased en hernieuwbare materialen, voor zonne-energie op gevel en dak, voor de stappen die worden genomen richting de circulaire economie. Meer dan bij voorgaande edities van GEVEL zijn ook partijen aanwezig die de ontwerpende disciplines (en de gevelbranche) ondersteunen met specialistisch advies en software-ontwikkelingen. Een bezoek aan GEVEL brengt elke bouwprofessional in korte tijd weer helemaal op de hoogte.

Ontmoeting

Maar datgene dat achter de schermen de voorpret het grootst maakt: we gaan elkaar weer ontmoeten! Met groot enthousiasme wordt door de exposanten gewerkt aan de stands en presentaties, die een plek krijgen op de bijzondere plattegrond (stands in de vorm van letters en cijfers) ontworpen door Marco Romano van Aiscube Studios. Op veel locaties in de hallen is er plek voor informele ontmoetingen. De ruim opgezette vloer geeft iedereen bewegingsruimte en tegelijkertijd overzicht. 

PC Hooftstraat 138 in Amsterdam. Ontwerp UNStudio. (Beeld: Eva Bloem)

Inspiratie uit onverwachte hoek

Exposities omlijsten de stands: al bij de entree zijn in een parkachtige setting grote mock-ups te zien van gevelelementen in de Projecten Expo. De TU Delft toont studentenwerk. Brancheverenigingen als VMRG, KNB, Betonhuis Constructief Prefab en de BIPV laten zien waar hun achterban mee bezig is. Ambassadeur UNStudio heeft samen met Solar Visuals en AGC een expositie Inception Solar ontwikkeld: over de esthetische én technische mogelijkheden van gekleurde zonnegevels. En dan zijn er nog de fotografen van DAPh en de kunstenaars van Gallery Untitled die hun visie op de stad van de toekomst geven. Met het thema INCEPTION zijn de samenstellers van de exposities verder gegaan in hun ambitie om de bezoeker een beleving mee te geven, om te verrassen. 

Samen werken aan de gevel

De ambassadeurs voor de drie dagen zijn respectievelijk UNStudio, Toko Fuze en Vakwerk architecten. De dinsdag met UNStudio wordt een internationale dag, met vier uiteenlopende thema’s rond de noemer Inception Sun: de zon en de natuur als inspiratiebron. De woensdag met Toko Fuze – Inception Interaction – gaat over samenwerking, over de gevel (en het dak) als intermediair tussen binnen en buiten, individu en collectief. De donderdag van Vakwerk Architecten belooft een feestje: Inception Festival. Met serieuze thema’s als gezonde gebouwen, grafiek en kunst in de architectuur en minimalisme in materiaalgebruik. Het volledige programma staat op de website van het evenement.

De gevel is van iedereen

De woensdag belooft een dag te worden vol interactie, muziek en aandacht voor initiatieven waarin samenwerking tussen verschillende stakeholders centraal staat. Toko Fuze is ambassadeur voor deze dag: in hun werk staat de bewoner en gebruiker van de stad centraal. Het nog jonge bureau van Pieter Sprangers en Tom Bokkers grijpt GEVEL aan om te laten zien waar voor hen de kern van hun werk ligt: in de samenwerking tussen mensen, het samen leven in de stad. De gevel is de letterlijke verbinder tussen mensen. Rotterdam is de standplaats van Toko Fuze en daar gebeurt veel dat hen inspireert, bijvoorbeeld op het gebied van circulair bouwen en het intensief gebruik van de vijfde gevel: het dak. Zo komt er op de nieuwe locatie in Utrecht toch een vleugje havenstad op de woensdag.  

Bezoek aan GEVEL is gratis na registratie op www.gevel-online.nl. Ontmoet de redactie van Gevelbouw op woensdag 1 juni, de dag van Toko Fuze. Het volledige programma van de GEVEL Arena staat op de website van het evenement.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details