Platform over gevels, glas & daken
COLUMN: Gunstigeonderhoudsfrequentie doorslaggevend

COLUMN: Gunstigeonderhoudsfrequentie doorslaggevend

Edwin van Leeuwen – Ontwikkelingsmanager bij Amvest

Bij de ontwikkeling van De Zalmhaven, een woningbouwproject met 485 woningen in het centrum van Rotterdam, had KAAN architecten voor de 2 torens, een gepolijst betonnen gevel voorgesteld. Vanwege de voorgestelde lichte kleur, maakten wij ons bij de keuze van beton zorgen over de mogelijke vervuiling van het gebouw. 

Voor ons als ontwikkelaar én belegger is het belangrijk dat het gebouw er bij de oplevering aantrekkelijk uitziet en ook op een mooie manier ‘veroudert’. Bij een ontwerp als De Zalmhaven, waar voornamelijk is gekozen voor lichte kleuren, vraagt dit extra aandacht. De keuze voor beton was te riskant. We hebben dus bewust voor een aluminium gevel gekozen. De gunstige onderhoudsfrequentie was daarbij doorslaggevend. Een bijkomend voordeel van een aluminium gevel, ten opzichte van een betonnen variant, is dat de gevel lichter gedimensioneerd kan worden.  

De keuze voor aluminium had echter ook aandachtspunten. De Welstandscommissie stelde dat de gevel niet te veel mocht reflecteren wanneer de zon erop zou schijnen. Vanwege de witte kleur zou dit namelijk tot overlast kunnen zorgen voor omwonenden. In de verdere uitwerking is hier dus extra aandacht voor geweest.

Een ander aandachtspunt was de kadering van de gevel. Omdat de gevel aanvankelijk was bedacht als betonnen prefab elementen, had de architect rijk geprofileerde kaders bedacht. Deze bleken in aluminium niet uit één geheel te produceren, waardoor verschillende montagenaden zouden ontstaan. Ook speelde hierbij de zon een rol, de extra naden gaven een lelijke schaduw op de gevel. In overleg met de gevelproducent en het montagebedrijf,  is er een oplossing gevonden waarbij we de naden tot een minimum terugbrachten en de panelen strakker konden worden geplaatst, zonder concessies te doen aan de monteerbaarheid of eindkwaliteit van het product.

Met de stap van gepolijst beton naar aluminium zijn alle betrokken partijen zeer tevreden over het eindresultaat. Inmiddels twee jaar na de oplevering ziet de gevel er nog uit als op de dag van oplevering. Hiermee is ons belangrijkste doel om te kiezen voor aluminium geslaagd.

LEES ALLE COLUMNS OP
www.hardcorealuminium.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details