Platform over gevels, glas & daken
Centraal Boekhuis: 135 kWp aan PV-gevelpanelen
De PV-gevelpanelen leveren naar verwachting zo’n 100 MWh per jaar.

Centraal Boekhuis: 135 kWp aan PV-gevelpanelen

Het nieuwe en volledig geautomatiseerde magazijn van Centraal Boekhuis in Culemborg voorziet voor een groot deel in de eigen energievoorziening. Niet alleen het dak ligt vol met zonnepanelen, ook de gevel is voorzien van speciale PV-gevelpanelen van de Duitse producent Grenzebach Envelon. Door te variëren in kleurgebruik van de glas-glaspanelen refereert de gevel aan de verplichte barcode voor boeken. 

In totaal zijn er 476 standaard modules toegepast op de oost- en zuidgevel in afwisselend een lichtgrijze en antraciet kleurstelling.

Als ‘energieadviseur’ staat Energiebreed het Centraal Boekhuis al sinds 2014 met raad en daad bij omtrent de energievoorziening. “Op het moment dat de nieuwbouw ter tafel kwam, is ons gevraagd om het energieconcept voor de zonnepanelen uit te werken”, zegt Franc Hoogstede van Energiebreed. “Het energieconcept wordt vaak buiten de scope van de aannemer gehouden vanwege de volatiliteit, de bijbehorende investeringen, eventuele financieringsconstructies, enz. Op basis van de wensen en eisen hebben wij vervolgens een haalbaarheidsstudie uitgewerkt met een gecombineerd dak- en gevelopstelling van PV-panelen. Want, Centraal Boekhuis vindt het belangrijk om haar duurzame ambities ook aan de buitenwereld te laten zien.”

476 modules

De nieuwbouw van Centraal Boekhuis is een behoorlijk fors gebouw van circa 100 meter lang, 30 meter breed en 32 meter hoog. De gevel is uitgevoerd in sandwichpanelen, waarbij de bovenste rand is bekleed met PV-gevelpanelen. “De sandwichpanelen zijn geschikt voor (latere) installatie van de PV-panelen”, zegt Marc de Winter, adviseur PV-gevelsystemen bij Grenzebach Envelon. “Daarbij hebben we de achterconstructie van de PV-panelen uiteraard statisch onafhankelijk laten doorrekenen. Het gebouw was al wind- en waterdicht gemaakt. Daarna zijn de PV-gevelpanelen ‘onzichtbaar’ bevestigd in een door de architect bedacht barcode-achtig patroon. In totaal zijn er 476 standaard modules toegepast op de oost- en zuidgevel in afwisselend een lichtgrijze en antraciet kleurstelling. Dat komt neer op totaal 834 m2 aan PV-gevelpanelen met een geïnstalleerd vermogen van 135 kWp.”

Grenzebach Envelon produceert de PV-gevelpanelen in de eigen fabriek in Asbach-Bäumenheim, Duitsland.

Ontspiegeld

Grenzebach Envelon produceert de PV-gevelpanelen in de eigen fabriek in Asbach-Bäumenheim, Duitsland. “Het gaat om brandveilige glas-glaspanelen die inclusief bevestigingssysteem voldoen aan brandklasse B”, zegt De Winter. “De panelen zijn leverbaar in tien verschillende kleuren en kunnen in bijna elk gewenst formaat geproduceerd worden. Het glas is gesatineerd en daarmee ontspiegeld, zodat er geen hinderlijk verblindingseffect optreedt voor de omliggende bebouwing of het verkeer.” Dat is volgens Hoogstede absoluut een pré. “Het Grenzebach Envelon-concept is specifiek ontwikkeld voor de gevel en dat merk je aan alles. Dit project smaakt dan ook naar meer.”

De PV-gevelpanelen leveren naar verwachting zo’n 100 MWh per jaar. Samen met de capaciteit van de gevelpanelen op het dak, resulteert dat in een geschatte opbrengst van 600 MWh per jaar.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details