Platform over gevels, glas & daken
Buitenterrein Hagemeister, Nottuln. Hagemeister richt buitenruimte nieuw in

Buitenterrein Hagemeister, Nottuln. Hagemeister richt buitenruimte nieuw in

Het terrein kreeg een nieuwe routing en riante ontmoetings- en verblijfsplekken. Blikvanger op de heringerichte buitenruimte: het ultradunne gebogen baksteenpaviljoen dat Hagemeister liet ontwerpen door architect Peter Böhm. Voor de bestrating werden klinkers van de klassieke roodblauw-bonte Hagemeistersortering Friesland ingezet.

Samen met tuinontwerper en hovenier Fritz Goroncy ontwikkelde Hagemeister een totaalconcept met twee doelstellingen: de attractiviteit van de ruimte rond de hoofdentree vergroten en meer verblijfskwaliteit genereren. Het eindresultaat is een coherent vormgegeven buitenruimte waarin materialen, beplanting en belichting zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd. Bouwstenen van de herinrichting: helder afgebakende borders met hoge grassen en in antraciet gehouden straatmeubilair, met als onderlegger  klinkerbestrating in de roodblauw-bonte Hagemeistersortering Friesland.

Het nieuw ingerichte buitenterrein maakt een rondgang mogelijk van hoofdentree en voorplein naar een tweede plein met vrij zicht op het glooiende groene Münsterland. Op dat plein bevindt zich het sculpturale paviljoen uit beton met koolstofvezelwapening en een bekleding van steenstrips dat Hagemeister realiseerde in samenwerking met architect Peter Böhm. Het paviljoen heeft een zeven millimeter dunne schaal en is een vingeroefening in rank bouwen met beton en steenstrips.

De bouw van het paviljoen was de impuls voor de herinrichting van het omliggende buitengebied. Rondom het paviljoen ontstond een ruime ontmoetingsplek, die gebruikt kan worden voor evenementen zoals het jaarlijkse baksteenseminar van Hagemeister. Op het plein bevinden zich verder acht presentatietafels voor straatklinkersorteringen en robuust zitmeubilair voor bezoekers en medewerkers.

Voor de bestrating van het gebied werd de roodblauw-bonte sortering Friesland in halfsteensverband toegepast; in een rechthoekig formaat voor de verblijfsplekkken, in een langgerekt en smal formaat en met natuursteenbanden voor de routing. Banken, fietsenrekken en borders zijn in een passende antractietkleur gehouden. Afgerond wordt het geheel door een ruime fietsterminal met laadvoorzieningen voor de vele elektrische bedrijfsfietsen.

„We hebben het complete buitengebied van het gebouw zo aangepakt dat architectonisch één geheel is ontstaan, met een fraaie rechtlijnige vormgeving. Ons buitenterrein heeft nu een uniforme designtaal – met een passende architectonische stijl en een hoge verblijfskwaliteit“, aldus Marcel Lohmann, Head of Marketing-Communications bij Hagemeister.

Hagemeisterpaviljoen: exercitie in rank bouwen

Een zo dun mogelijke en zodoende efficiënte schil, dat was de doelstelling bij het paviljoen dat baksteenfabrikant Hagemeister in Nottuln liet ontwerpen en bouwen door studenten van architect prof. dr. Peter Böhm en beeldend kunstenaar Martin Kleppe. Böhm is professor voor bouw en vormgeving met massieve bouwmaterialen aan de Hogeschool van Trier. Martin Kleppe, eveneens verbonden aan de hogeschool, trad op als projectleider en begeleidde de studenten.

Werkmaat bij deze vingeroefening: de klassieke baksteen. Op een draagconstructie uit hoogvast fijnkorrelig prefab beton met een wapening uit koolstofvezel kreeg het paviljoen een schil van steenstrips. Extra eis bij deze exercitie in rank bouwen met baksteen: de met koolstofvezel versterkte betonkern – nodig om de krachten in de constructie op te vangen – mocht in het paviljoen niet zichtbaar aan de oppervlakte treden. Uiterlijk mocht het paviljoen uit niets anders dan baksteen lijken te bestaan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details