Platform over gevels, glas & daken
Nieuws

Breng Buiten Binnen

Selectie definitieve beelden-2 kopiëren
Of je nu particulier, architect of installateur bent, we dragen allemaal een verantwoordelijkheid om een gezond binnenklimaat te creëren.

Tekst | DUCO

Beeld | DUCO

16 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Natuurlijke ventilatie zorgt ervoor dat frisse buitenlucht via de gevel naar binnen komt, want de kortste weg is de meest gezonde: Breng Buiten Binnen.

Het is belangrijk dat we allemaal nadenken hoe we ons indoor leven kunnen verbeteren. Of je nu particulier, architect of installateur bent, we dragen allemaal een verantwoordelijkheid om een gezond binnenklimaat te creëren. 

Natuurlijk ventileren met systeem C

Hoe kan verluchting best aangepakt worden? “Wat telt is verse lucht rechtstreeks van buiten naar binnen brengen. Want daarmee verdun je de concentratie van vervuilde stoffen. De verse lucht die voortkomt uit een ventilatiesysteem C wordt vaak beter onthaald door het menselijk lichaam. Hoe dat komt, is puur psychologisch,” weet Davy Sallaerts, Product Manager bij DUCO. “Frisse lucht die via kanalen de leefruimtes bereikt, kan anders ervaren worden dan lucht die via de raamroosters binnenkomt. Frisse lucht via roosters is compacter. Daardoor bevat de lucht meer eenheden zuurstof en reageert het menselijk lichaam beter op frisse dan op voorverwarmde lucht zoals bij een systeem D. De kwaliteit van de aanvoerlucht bij balansventilatie (systeem D) is echter minstens gelijkwaardig.” 

CO2 meten is weten

Hoe weet je nu dat er genoeg verse lucht toegevoerd wordt? Een handige maatstaf is de concentratie CO2 in de lucht. Die concentratie moet onder de 800 ppm liggen en kan je makkelijk meten met een CO2-meter. Door het toepassen van een vraaggestuurd ventilatiesysteem wordt het binnenklimaat aanzienlijk beter. De kwaliteit van de lucht wordt dan constant in de gaten gehouden door middel van sensoren. Bij te hoge concentraties vocht en CO2 wordt de lucht automatisch ververst. 

Hoe we bij DUCO die CO2-concentratie meten? Simpel, met boxsensoren en stijlvolle ruimtesensoren in wit en zwart. Die communiceren draadloos met de centrale ventilatie-unit zodat het afvoerdebiet automatisch gereguleerd wordt in alle droge en natte ruimtes. Het voordeel is dat de ruimten die leeg zijn, niet onnodig worden geventileerd. Ruimtes met een hogere bezetting worden juist meer geventileerd. DUCO’s slimme vraagsturing levert tot 40% minder verbruik op verwarming op. De meerinvestering van vraaggestuurd ventileren ten opzichte van centraal ventileren laat zich hierdoor in ongeveer drie jaar terugverdienen. Door deze slimme vraagsturing gaan Tronic-roosters automatisch open en dicht. Ventileren gebeurt enkel waar en wanneer nodig en bovendien volledig geruisloos. Comfort gegarandeerd dus!  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erik Imming

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details