Platform over gevels, glas & daken
Brandweerkazerne met ‘black box’ allures
Drie zijden van het gebouw, goed voor ruim 400 m², werden afgewerkt met de Linarte gevelprofielen van de Belgische fabrikant Renson. (Beeld: Rick Bongers)

Brandweerkazerne met ‘black box’ allures

In mei 2021 nam de brandweer van Papendrecht z’n intrek in een gloednieuwe energie neutrale (ENG) kazerne. Daarmee past die perfect in het duurzaamheidsbeleid van de opdrachtgever/gemeente. Die schrijft onder andere ook voor dat alle gebouwelementen demonteerbaar en herbruikbaar moeten zijn. Zo komt het dat de architect uitkwam bij de verticale, aluminium Linarte profielen van Renson voor de opvallende gevelbekleding.

Het verticale design zorgt ervoor dat de aluminium gevelbekleding altijd ‘schoon geregend’ wordt.

Drie zijden van het gebouw – goed voor ruim 400 m² – werden afgewerkt met de Linarte gevelprofielen van de Belgische fabrikant Renson. Aangezien die individueel vastgeklikt worden in lamellenhouders op horizontale dragers, bleek dit de ideale gevelbekleding om te voldoen aan de duurzaamheidseisen (inclusief demonteerbaar- en herbruikbaarheid) van de opdrachtgever. “Onze missie is om gebouwen te creëren die gezond en toekomstgericht zijn”, verduidelijkt architect Chi-Hang Chim van RoosRos Architecten. “Kwestie van goed nadenken over wat wij achterlaten aan de volgende generaties. Hen willen we in ieder geval niet opzadelen met bouwafval. Daarom wilden we ook dit gebouw op alle mogelijke niveaus ‘losmaakbaar’ maken. De vastklikbare Linarte profielen passen perfect binnen dat idee. En tegelijk is het mooi meegenomen dat van de bevestiging van de profielen uiteindelijk helemaal niets te zien is.” Naar ontwerp toe liet architect Chi-Hang Chim zich inspireren door een black box met groot kijkvenster. De keuze voor de zwarte Block 30 uitvoering van de Linarte profielen droeg er mede toe bij om dit in de praktijk om te zetten. 

“De architect kwam bij Storax als gevelbouwer terecht omdat hij voor de volledige hoogte (7,60 meter) van de kazernemuren op zoek was naar een verticale gevelbekleding die als één geheel geëxtrudeerd wordt”, blikt Fabian Greveling, technisch-commercieel manager bij Storax, terug. “Op onze beurt gingen wij daarvoor te rade bij onze leverancier Renson. Daar kregen we te horen dat het wel lukte om de Linarte profielen op die lengte te extruderen, maar dat coaten omwille van die lengte een stuk lastiger was. En dus werden de profielen voor dit project extern gepoederlakt door een gespecialiseerd bedrijf.” 

Storax heeft verschillende wateraansluitingen en deuren op maat in de gevelbekleding ingewerkt.

Dat Storax en Renson tijdens ontwerp- en uitvoeringsfase mee nadachten over de randaansluitingen én dat de hoekoplossingen voor Linarte sowieso al tot in de puntjes uitgedacht waren, sloeg volgens Greveling ook al goed aan bij de architect. Het leverde volgens hem in ieder geval een buitengewoon resultaat op, met dit keer wel een duidelijke hoofdrol weggelegd voor Linarte, waar dit soort gevelbekleding anders heel vaak slechts als accent wordt gebruikt in combinatie met andere materialen. “Linarte ligt dit keer aan de basis van de look van dit gebouw, waar dat anders meer de kers op de taart is”, beschrijft hij het. “En ook mooi meegenomen: het verticale design zorgt ervoor dat de aluminium gevelbekleding altijd ‘schoon geregend’ wordt. Ook dát onderhoudsvriendelijke aspect speelde voor de architect een belangrijke rol.”

Greveling: “De montage van de gevelbekleding verliep heel voorspoedig, al was het wel wat zoeken naar de juiste handeling om de extreem lange profielen in de lamellenhouders vastgeklikt te krijgen. Houten invullingen of led-verlichting werden hier niet in de lamellenwand geïntegreerd – al is dat perfect mogelijk met Linarte – maar we hebben wel verschillende wateraansluitingen en deuren op maat in de gevelbekleding ingewerkt. Een groot voordeel op het vlak van montage was hier ook dat we de horizontale dragers voor de lamellenhouders rechtstreeks op de drukvaste sandwichpanelen konden bevestigen, zonder extra onderliggende balkenstructuur. En zo waren wij als uitvoerder en Renson als leverancier al heel vroeg in het proces betrokken om dit project – van interessepeiling van de architect over advies en engineering tot oplevering – mee tot een goed einde te brengen.”

“Linarte gevelbekleding geeft architecten niet alleen veel ontwerpmogelijkheden door de verschillende verticale aluminium gevelprofielen die gebruikt en gecombineerd kunnen worden”, besluit Greveling. “Maar ook de integratiemogelijkheden voor onder andere deuren, verlichting, logo’s, stopcontacten en blusvoorzieningen, maakt van dit systeem een gevelbekleding die tot in de puntjes personaliseerbaar en perfectioneerbaar is.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details