Testen, testen, testen…. We horen het de laatste tijd wel vaker, echter ‘even’ niet in relatie tot de brandveiligheid van een gevelopbouw. Toch is het volgens Marco Buijk, technical engineer van IsoBouw Systems, essentieel om zoveel mogelijk te testen. Brandveiligheid is een samenspel van factoren en zeker geen optelsom van de brandklassen van de afzonderlijk toegepaste materialen.
“Drie materialen met een brandreactieklasse B hoeft per definitie niet te betekenen dat de combinatie ook een klasse B scoort,” begint Buijk. “Sterker nog, het zou zomaar eens slechter kunnen uitpakken. Ook kunnen fabrikanten zich niet ‘verschuilen’ achter een A1 of A2 brandreactieklasse. Zonder aantoonbare testresultaten bieden ook deze materialen geen garantie op het behalen van een B-classificatie voor de gevel. Wij als IsoBouw zijn dan ook voorstander van het testen van een gevelopbouw in de zogenaamde ‘end use application’ oftewel de totale constructie in plaats van de individuele materialen. We hebben onze gevelsystemen vanzelfsprekend afzonderlijk laten testen door onafhankelijke laboratoria zoals Efectis en Warringtonfire, maar ook in combinatie met de meest voorkomende gevelbekledingen.”
Het SlimFort gevelisolatiesysteem van IsoBouw voor een geventileerde gevelopbouw is met verschillende toepassingen in ‘end use application’ getest. Buijk: “Zo hebben we bijvoorbeeld een opbouw met Eternit-sidings laten testen, maar ook met metalen en composiet materialen. Het mooie is dat we alle combinaties van concurrerende gevelbekledingen ook daaronder kunnen scharen. Het resultaat van deze testen is een aantoonbare B-classificatie voor diverse gevelsystemen met onze SlimFort gevelisolatie waarmee we de hoogst haalbare brandprestatie behalen. Voor andere specifieke toepassingen kunnen we snel schakelen met de testinstituten om op basis van alle wetenschap en eerder uitgevoerde tests mogelijk een ‘classification without testing’ (CWT) af te laten geven, mits de opbouw voldoet aan alle eisen uiteraard.”