Platform over gevels, glas & daken
Bibliotheek Alphen aan den Rijn: Gevarieerd gevelbeeld
Zonnepanelen, plantenbakken, rvs-spankabels, gebogen en getogen elementen, de gevels van de nieuwe Bibliotheek in Alphen aan den Rijn zijn met recht afwisselend te noemen.

Bibliotheek Alphen aan den Rijn: Gevarieerd gevelbeeld

Zonnepanelen, plantenbakken, rvs-spankabels, gebogen en getogen elementen, de gevels van de nieuwe Bibliotheek in Alphen aan den Rijn zijn met recht afwisselend te noemen. Door mee te denken over een alternatief ontwerp wist Lieftink Geveltechniek de esthetisch hoogwaardige gevels toch binnen het budget van de opdrachtgever te realiseren. Een gesprek met commercieel directeur Joost Plompen.

Het centrum van Alphen aan den Rijn heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Sluitstuk van de hele operatie vormde de bouw van een nieuwe bibliotheek annex cultuurcentrum.

Vervangende nieuwbouw

Het centrum van Alphen aan den Rijn heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Sluitstuk van de hele operatie vormde de bouw van een nieuwe bibliotheek annex cultuurcentrum. “Er is sprake van vervangende nieuwbouw, waarbij de oude bibliotheek is gesloopt,” zegt Plompen. “Architect Common Affairs heeft een nieuw beeldbepalend pand ontwikkeld dat past in de nieuwe omgeving. In eerste instantie zouden we alleen instaan voor de levering en montage van de aluminium kozijnen. Het oorspronkelijke ontwerp in vooral veel arbeidsintensief metselwerk bleek echter financieel niet haalbaar. Door mee te denken in een economisch interessantere oplossing werd onze scope aanzienlijk vergroot.”

Dieptewerking

Als alternatief voor het vele metselwerk bedacht Lieftink Geveltechniek samen met de architect en opdrachtgever De Vries en Verburg een oplossing in aluminium. “De aluminium vliesgevels zijn ontworpen met een speelse vakverdeling waardoor het karakter van het pand behouden is gebleven en het ontwerp uiteindelijk wel financieel haalbaar werd,” legt Plompen uit. “De beoogde dieptewerking realiseren we door gebruik te maken van verschillende kliklijsten. Zo hoefden we het wiel niet opnieuw te gaan uitvinden, maar konden we uit de voeten met een relatief eenvoudige en bovenal geteste oplossing.”

Getoogde bovendorpels in meerdere radii en hoekkozijnen met getogen ruiten kom je niet elke dag tegen.

Open vliesgevelelementen

Ter plaatse van de parkeergarage op de verdiepingen heeft Lieftink Geveltechniek een aan vier zijden zogenaamde ‘open’ vliesgevelelementen toegepast die zijn voorzien van rvs-spankabels ten behoeve van onder andere de doorvalbeveiliging. Plompen: “Aan twee van de vier zijden zijn de ‘open’ vliesgevelelementen voorzien van geïntegreerde plantenbakken. De klimopplanten worden langs de rvs-spankabels geleid en bepalen voor een groot deel het uiterlijk van deze ‘groene gevel’. De watertoevoer en -afvoer loopt keurig door de kliklijsten van de vliesgevels. Ook weer een mooi voorbeeld van slim ontwerpen en meedenken in oplossingen. Daarnaast hebben we in de ‘open’ vliesgevelconstructies aan de oost- en westzijde voorzieningen getroffen ten behoeve van de zonnepanelen.”

Ook de kozijnen zijn allesbehalve alledaags van vorm. “Getoogde bovendorpels in meerdere radii en hoekkozijnen met getogen ruiten kom je niet elke dag tegen,” zegt Plompen terecht. “De architect heeft zijn creativiteit absoluut laten gelden. Dat maakte het voor ons tot een technisch uitdagend project, maar wel één om trots op te zijn en ook nog eens in onze thuishaven. Het resultaat mag er zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details