Platform over gevels, glas & daken
Betere voorbehandeling voor een zekere toekomst

Betere voorbehandeling voor een zekere toekomst

Aluminium is een grondstof die bij uitstek geschikt is om te recycleren. Dat hebben ook systeemhuizen en gevelbouwers begrepen. Onafhankelijke onderzoeken hebben aangetoond dat gerecycled aluminium perfect geschikt is om in de ramen- en gevelindustrie toepassing te vinden. Gerecycled aluminium kwalitatief voorbehandelen en coaten vormt vandaag wel een uitdaging voor de coatingwereld. Bovendien mogen we ook niet ontkennen dat de luchtvervuiling een steeds grotere bedreiging vormt voor oxidatie.

Alural

De normen die vanuit de kwaliteitslabels opgelegd worden zijn nog steeds gebaseerd op nieuw primary aluminium, de technologie en de economische realiteit hebben deze normen deels ingehaald, zegt Philip Hilven van Alural. “De voorbehandeling moet aangepast worden om zekerheid naar de toekomst toe te garanderen. Sterker beitsen als standaard voorbehandeling en het pré-anodiseren moeten de standaard worden. Deze zwaardere processen kennen natuurlijk een kostprijs. Vandaag heeft zwaarder beitsen of
pré-anodiseren vooral een impact op rendement. Eenvoudig gezegd, sterker beitsen vraagt meer tijd. Bijkomend is er natuurlijk ook de extra belasting op afvalwaterbehandeling.”

Alural

Ambitieus plan
Als leidinggevende jobcoater in de markt heeft Alural een ambitieus plan uitgewerkt. Een plan dat zowel antwoord moet bieden op verminderen van de doorlooptijd, op het controleren van de extra kosten én vooral een plan dat de kwaliteit van hoogwaardig afgelakte ramen moet garanderen naar de toekomst. “Er wordt vandaag geïnvesteerd in extra voorbehandelingstunnels in de bestaande productielijnen. Die bieden de mogelijkheid om niet gewoon SeaSide, maar Qualimarine als voorbehandeling aan te bieden zonder enige impact op het rendement of de snelheid. Qualimarine vereist een minimum van 0.5 gram alkalisch en een minimum van 0.5 gram zuur beitsen. Wij gaan straks naar een totaal van minimum 2 millimeter beitsen, zodat voor Seaside enkel zuurbeitsen voldoende is.

Alural

Daarnaast zal er ook geïnvesteerd worden in een zeer uniek en op maat gemaakt proces om te pré-anodiseren online. Tot vandaag gebeurt deze pré-anodisatie op andere productielijnen en worden de profielen binnen de 16 uur na voorbehandelen naar de coatinglijn gebracht. Dubbele manipulatie, dubbele planning. In het nieuwe systeem zal dit mee in de bestaande coatinglijn gebeuren en gaan we zo al snel vier werkdagen winnen. Deze winst komt de ramenfabrikanten ten goede, omdat die onder steeds grotere tijdsdruk werken om alle deadlines te halen.”  

Alural

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Alural

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details