Platform over gevels, glas & daken
BENG-norm behalen dankzij het juiste advies over een totaaloplossing met gemetalliseerde binnenzonwering

BENG-norm behalen dankzij het juiste advies over een totaaloplossing met gemetalliseerde binnenzonwering

De nieuwe BENG-norm maakt glastoepassingen steeds moeilijker, terwijl de trend juist is om zo transparant mogelijk te bouwen. Intelligente binnenzonwering kan bijdragen aan besparingen op energiekosten. Daar gaan uiteraard wel hele berekeningen aan vooraf.

“De zonwerende en isolerende werking van binnenzonwering mag tegenwoordig in de berekeningen voor energieprestaties van een gebouw meegenomen worden,” zegt Evert Bos, productmanager bij Verosol. Verosol is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van functionele stoffen voor binnenzonwering en tevens de uitvinder van het gemetalliseerde textiel. “Wat men niet altijd weet, is dat we juist in het voortraject een belangrijke rol kunnen spelen. We maken berekeningen van specifieke beglazingen in combinatie met onze zonwering om zo tot een optimaal resultaat te komen.”

Opernturm in Frankfurt. Verosol heeft meerdere glasberekeningen gedaan in dit project om tot een optimale totaaloplossing te komen, waar de Verosol binnenzonwering onderdeel van uitmaakte.

 

Technologie staat niet stil

In de rekenmethode waar energieprestaties van een gebouw mee worden gemeten (NTA 8800) is aangegeven dat de reflectie van het zonlicht door binnenzonwering minimaal 72% moet zijn. Bovendien dient het binnen laten en weren van zonlicht op automatische wijze te gebeuren. “De eisen nemen toe,” zegt Bos, “maar de technologie staat ook niet stil. Zo hebben jaren aan ontwikkeling er aan bijgedragen dat Verosol doeken produceert die een reflectie van 85% behalen en daarmee dus ruimschoots voldoen aan de nieuwe BENG-eis.”

Significante bijdrage

Met Verosol binnenzonwering kun je blijven voldoen aan de zwaardere normen zonder concessies te doen op ontwerpvrijheid. Daarmee is het esthetisch beter, goedkoper én minder onderhoudsgevoelig. Dat vindt ook de Technische Universiteit Eindhoven. De TU/e, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat, omarmt technieken die bijdragen aan de duurzaamheid van een gebouw. Het hoofdgebouw van de TU/e is zeer duurzaam gerenoveerd en heeft een BREEAM Outstanding-score van 93,8% behaald. Dit komt mede door de toepassing van gemetalliseerde binnenzonwering. De TU/e beaamt: ‘De hoge reflectie van 80% zorgt voor een significante bijdrage aan de BENG-eis.’ Bos: “Dat is natuurlijk fantastisch om te horen.”

De gemetalliseerde binnenzonweringsstoffen van Verosol bieden ongeëvenaarde prestaties als het gaat om reflectie, visueel comfort en isolatie tegen warmteverlies.

 

Verder optimaliseren door een stap terug te gaan

“Juist door vroeg aan tafel te zitten, kunnen we meedenken,” zegt Bos. “Bij Verosol is enorm veel expertise in huis om ingenieursbureaus maar ook architecten en gevelbouwers bij te staan. Ons engineersteam berekent en adviseert. Altijd met het doel om tot een totaaloplossing te komen waarbij je optimale gevelisolatie bereikt alsook zoveel mogelijk daglicht benut en zonnewarmte tegenhoudt.” Bos licht toe: “Al in het ontwerpproces kijken we wat de eisen zijn die gehaald moeten worden qua zontoetreding en warmte-isolatie. Ook de helderheid van het glas zijn belangrijke gegevens die een architect voor ogen heeft. Uiteraard neem je het type gevel in je berekeningen mee en denk je na over hoe ventilatie toegepast moet worden. Al deze eisen en wensen neem je mee in de keuze voor het type beglazing, de toegepaste coating, gecombineerd met de juiste binnenzonwering om de vereiste energieprestatie te behalen. Het is belangrijk dat architect, aannemer, uitvoerder en eindgebruiker weten dat er keuzes gemaakt zijn die aansluiten bij de eisen en wensen die op voorhand zijn neergelegd. Vervolgens zorgen wij dat deze specificaties gehandhaafd blijven door nauw contact te houden met de hele bouwkolom.”

Bos besluit: “Verosol zal grenzen blijven verleggen om nóg betere energieprestaties te leveren en nóg betere leef- en werk omgevingen te creëren. Verosol kan helpen om te voldoen aan ‘BENG’.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details