Platform over gevels, glas & daken
Nieuws

‘Belang van gevelverankering wordt nog te vaak onderschat’

12 januari 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Beton lijkt steeds meer in een verdomhoekje te komen. Om de milieubelasting waar mogelijk te beperken, is onder meer een zoektocht gaande naar zo dun mogelijke gevelelementen. Michiel Huisstede van Jordahl Benelux legt uit welke gevolgen dit heeft voor verankeringsoplossingen.

“Verankering is een onmisbaar onderdeel in de bouw, alleen is het vaak achteraf onzichtbaar. Daardoor wordt het belang van gevelverankering nog te vaak onderschat. Er wordt een prachtige gevel ontworpen en uitgedacht, maar hoe deze vervolgens verankerd moet worden komt pas op het laatst aan de orde. Gevolg is dat de oplossing die  bedacht wordt, vaak economisch niet efficiënt is en ook niet zorgt voor de beste monteerbaarheid.” Aan het woord is Michiel Huisstede, directeur van Jordahl Benelux. Sinds de oprichting in 1907 in Berlijn behoort Jordahl tot de vooraanstaande bedrijven op gebied van bevestigings- en wapeningstechniek. Begin 1900 was zij al de uitvinder van de ankerrail en vandaag de dag is het bedrijf een veelzijdige specialist in verankeringsoplossingen. Haar motto is ‘Anchored in quality’. Sinds 2012 richt zij zich op gevelverankering in de woning- en utiliteitsbouw.

Verankering wordt zichtbaar

Als het aan Huisstede ligt zouden zij al veel eerder in het ontwerpproces betrokken moeten zijn om mee te denken in de best passende oplossing bij de haalbaarheid van innovatieve gevels. “Voorbeeld daarvan zijn de steeds (extreem) dunner en steeds lichter (niet massieve) gevelelementen van Micro beton. Voor ons een grote uitdaging. Er is minder ruimte voor constructieve gevelverankering. Daar bedenken wij oplossingen voor waardoor gevelbekledingen mogelijk zijn die tot voor kort praktisch niet uitvoerbaar waren. Wij moeten dan wel in een vroeger stadium van het bouwproject worden betrokken.” Op GEVEL 2020 presenteert Jordahl zich daarom als een ‘Creatieve partner in gevelverankering’. “Wij laten zien dat wij op projectbasis oplossingen kunnen bedenken voor alle soorten gevelbekledingen. Wij gaan verankering letterlijk zichtbaar maken. De bezoeker krijgt een kijkje in de gevel. Op onze stand beleef je in onze vernieuwde virtual reality animatie een mooi voorbeeld van een gevel die verankerd wordt. Zo krijgen architecten en constructeurs een goed beeld van ons vakwerk. En in onze geheel nieuwe augmented reality waant de bezoeker zich op een bouwproject.” 

Verankering is een onmisbaar onderdeel in de bouw.

 

Meedenken in bouwproces

In de bouwsector spelen ontwikkelingen als efficiënter, duurzamer en sneller bouwen. Ook bij Jordahl zitten ze niet stil. Naast slimmere verankeringsoplossingen, denken ze mee in de logistiek op de bouwplaats en de montage. Hoe kunnen we gevelconstructies snel en met zo min mogelijk handjes plaatsen? “Door continue doorontwikkeling zijn onze oplossingen steeds gemakkelijker te monteren, bouwfysisch beter, duurzamer en economischer. Met name de uitstekende monteerbaarheid vanuit de kraan wordt gezien als een groot voordeel. Ook op logistiek gebied zijn er veel ontwikkelingen. Denk hierbij aan de wijze van sorteren, bijvoorbeeld per bouwlaag, consoles merken met kleur zodat het voor de mensen op de bouwplaats direct duidelijk is welke ze moeten gebruiken en het ‘just in time’ aanleveren.” Waar Jordahl zich in haar sector tevens in onderscheidt, is BIM engineering. “Daarin lopen wij voorop. Bij ons is BIM de standaard, wij kunnen dan ook probleemloos aanhaken op (grote) projecten.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details