Platform over gevels, glas & daken
Gevelbekleding

Architecturale zonwering als eyecatcher

DSC_4902
Dankzij de DucoSun Cubic lamellen is de gevel een ware eyecatcher geworden.

Tekst | DUCO

Beeld | DUCO

30 september 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Almax-EasyLab is wereldleider in de productie van hogedrukgereedschap en -oplossingen voor wetenschappelijk onderzoek. Het oorspronkelijke bedrijfsgebouw werd in 2003 in samenwerking met architechtenbureau SOM Architecten voor Almax industries opgericht in de vorm van een atelier met kantoor en woonhuis op de WVI terreinen in Diksmuide. Na een fusie in 2013 werd het gebouw al vlug te klein. Almax-Easylab had behoefte aan ruimere kantoren en een tweede productieruimte. Ze deden hiervoor opnieuw beroep op hetzelfde architectenbureau.

Functioneel, strak en energiezuinig

Om de nodige ruimte te creëren, werd beslist om het oude en het nieuwe gebouw met elkaar te verbinden door een kleinere tussenbouw met slechts één bouwlaag. Vanaf de ontwerpfase tot de uiteindelijk oplevering in april 2019 werd bijzondere aandacht besteed aan functionaliteit en energiezuinigheid van het gebouw. Zo werd overal vloerverwarming voorzien, een condenserende gasketel, PV-panelen, balansventilatie enz.

Dezelfde energetische en functionele doelstellingen kan je terugvinden in de gevel. Voor de voorgevel werden op twee niveaus aluminium DucoSun Cubic lamellen geplaatst, die het gebouw een semi-transparant en eigentijds karakter geven. Architecturaal een ware streling voor het oog. Daarenboven fungeren de lamellen als camouflage, waardoor de raamindeling puur functioneel kon worden gehouden.

Bert Laridon, architect bij SOM Architecten legt uit: “We werkten met DUCO reeds samen in verschillende projecten voor zowel particuliere woningen, appartementen als bedrijfsgebouwen, etc. Ook voor dit project werd niet lang getwijfeld om opnieuw met hen in zee te gaan voor het ontwerp en de uitwerking van de detaillering van de voorzetgevel, alsook het installeren van de nodige ventilatietechnieken.”

Maximale privacy in een mooi design

De keuze voor buitenzonwering werd ingegeven door twee vereisten: architecturaal design en maximale privacy. Naast het moderne design zorgen de aluminium lamellen ook voor een verminderde inkijk in de kantoren van het gebouw, wat de privacy van de kantoormedewerkers ten goede komt. Tegelijkertijd wordt natuurlijk daglicht voor de kantoormedewerkers behouden en zorgen de lamellen voor een mooie uitstraling van het gebouw in zijn totaliteit. Bert Laridon: “Het idee achter het design was een soort ‘eenvoudige doos’ te creëren. Een functioneel en budgetvriendelijk gebouw dat tegelijkertijd architecturaal aantrekkelijk is. Door de samenwerking met DUCO slaagden we hier met verve in. Dankzij de DucoSun Cubic lamellen is de gevel een ware eyecatcher geworden. Tegelijkertijd zorgt de ventilatie in de gebouwen voor een optimaal binnenklimaat. De reacties die we kregen zijn dan ook zeer positief.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Dirk Mulder

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details