Platform over gevels, glas & daken
Aluminium kozijnen uitgevoerd als gevelelementen

Aluminium kozijnen uitgevoerd als gevelelementen

Tien jaar na oplevering van Toren I Terras aan de Maas is nu ook Toren II opgeleverd. De hoge en luxe woontoren bestaat volledig uit appartementen, telt 23 verdiepingen en is door Kolf & Molijn voorzien van aluminium kozijnen. Anders dan gebruikelijk zijn de kozijnen uitgevoerd als kant en klare gevel-elementen die rechtstreeks aan het betonnen casco zijn verankerd. Een gesprek met projectleider Rudi van Regenmortel van gevelbouwer Kolf & Molijn over deze niet-alledaagse oplossing.

Na de oplevering van de eerste toren heeft aannemer Vorm Bouw besloten om Toren II met een andere gevelbouwer te gaan realiseren en heeft voor ons gekozen, begint Van Regenmortel. “Die tweede toren heeft overigens wel een hele tijd op zich laten wachten. Vanwege de crisis is de realisatie ervan ruim zes jaar uitgesteld.” Toren II is met zijn 70 meter hoogte iets lager dan Toren I, maar gelegen aan de Oude Maas eveneens een ware eyecatcher.   

“En technisch ook nog eens behoorlijk uitdagend”, vult Van Regenmortel aan. “Aan ons de taak om het betonnen casco volledig te dichten met aluminium kozijnen, dus zonder stelkozijnen en inclusief zetwerk, isolatie en (lucht)dichtingen.”

Aangepaste binnenschaal 

Kolf & Molijn heeft gevelelementen gemaakt op basis van standaard aluminium kozijnen. De aanduiding ‘standaard’ gaat hier overigens niet helemaal op. Van Regenmortel: “We hebben bij Kawneer een nieuw profiel laten extruderen op basis van de RT 72-profielserie met aangepaste binnenschaal. Hierin konden we de ankers opnemen voor de montage rechtstreeks aan het betonnen casco. De kozijnen rusten vervolgens aan de onderzijde op een hoeklijn zodat we de mogelijkheid hadden om deze in het werk op de juiste hoogte te stellen. Voor een optimale luchtdichting van de aansluiting op het ruwe beton – een stelkozijn ontbreekt immers – hebben we gebruik gemaakt van een vloeibare rubber compound van Simson Applicatie. Daarnaast is voorzien in een Siga-tape aan de binnenzijde en een EPDM-strook aan de buitenzijde. De tussenruimtes aan weerszijden van het kozijn zijn opgevuld met isolatie en om brandoverslag te voorkomen is tussen de verdiepingen een brandwerend materiaal toegepast.”

Koppelprofielen

Het stapelen van de kozijnen, zoals in feite hier bij Toren II is gebeurd, is volgens Van Regenmortel zonder aanvullende ingrepen gevoelig voor lekkages, zeker vanwege de grote hoogte van 70 meter. “Om lekkages te voorkomen, moeten de kozijnen dus afzonderlijk van elkaar kunnen ‘werken’. Dat hebben we opgelost met behulp van koppelprofielen en door de kozijnen aan weerszijden in de rubbers te zetten en met EPDM af te dichten. De wind- en waterdichtheid is op voorhand uitvoerig getest bij Peutz. De kozijnen zijn rondom afgewerkt met zetwerk om de toleranties in het beton op te vangen. Ook dat was een behoorlijke puzzel. Bij het betonnen casco wordt namelijk gerekend met een plus- of mintolerantie van 1 centimeter, terwijl wij opereren tot op de millimeter. Het zetwerk werd prefab aangeleverd en is volgens detailtekeningen geproduceerd met dien verstande dat we de nodige ruimte hadden ingebouwd om in de praktijk te kunnen schuiven met de naden voor een strak beeld.”

Hijsjuk

De kozijnen zijn aan de langszijde steigerloos geplaatst. “Alleen aan de kopse kanten stond het gebouw in de steigers”, blikt Van Regenmortel terug. “De kozijnen werden met een hijsjuk aangevoerd tot op de balkonplaat. Staand in een hijsbak konden onze mensen de kozijnen én het glas veilig monteren en de gevel vervolgens in één keer glasdicht opleveren. We zijn van onderuit begonnen met de montage, terwijl de aannemer drie niveaus hoger nog aan het storten was. Het project kenmerkte zich door een zeer strakke planning. We konden ons geen vertraging veroorloven. Daarom hebben we alle kozijnen tijdig geprefabriceerd en op korte afstand van de locatie op een tijdelijks hub opgeslagen. Van hieruit werd telkens de juiste beuk aangeleverd, omhoog gehesen en gemonteerd. Een hele klus qua voorbereiding dat zich dubbel en dwars heeft uitbetaald tijdens de montage.”

Kolf & Molijn is al met al een jaar bezig geweest met het project. “In totaal betrof het voor ons zo’n 5.590 m2 aan aluminium kozijnen met 1.600 m2 zetwerk en toebehoren, inclusief de binnenafwerking met een hoeklijn rondom de kozijnen tegen het bouwkundige. Behalve voor de woningen hebben we ook de kozijnen en automatische schuifdeuren geleverd voor de fietsenberging en de entree. We hebben wat dat betreft Vorm Bouw volledig ontzorgd”, besluit Van Regenmortel.  

Bouwinfo Toren II Terras aan de Maas
  • Opdrachtgever Vorm Bouw
  • Architect Dam & Partners Architecten
  • Gevelbouwer Kolf & Molijn
  • Systeemleverancier Kawneer

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details