Platform over gevels, glas & daken
Accelerator Utrecht: Samen optrekken
(Beeld: ©Lucas van der Wee )

Accelerator Utrecht: Samen optrekken

Op het Utrecht Science Park is eind 2022 het nieuwe multi-tenant gebouw Accelerator opgeleverd. Een multi- functioneel gebouw waarin innovatieve therapieën worden ontwikkeld door beginnende en gevestigde ondernemingen in de life sciences, mede door het aangaan van waardevolle samenwerkingen. Ook bij het ontwerp, de productie én montage van de gevel was sprake van een waardevolle samenwerking, en wel tussen De Groot & Visser en zusterbedrijf Gevex Professionele Zonwering.

Utrecht Science Park is een van de top science parken van Nederland en is leidend op het gebied van Life Sciences en Health. Initiatiefnemers van Accelerator zijn de beursgenoteerde biotechnologiebedrijven Genmab en Merus. Het doel is om samen met andere bedrijven in de life sciences ontwikkelingen te versnellen van start-up naar scale-up. Accelerator biedt dan ook alle ruimte voor ontmoetingen en samenwerkingen in het auditorium, de vergaderzalen en het restaurant. Het gebouw heeft een vloeroppervlak van circa 22.000 m2 verdeeld over twaalf verdiepingen is onder BREEAM Excellent gerealiseerd.   

(Beeld: Harry Noback (HUECK))

2-ledige gevelinvulling

De Groot & Visser heeft de complete buitengevel van het gebouw gerealiseerd voor hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek. “Een bekende relatie van ons, net als opdrachtgever Kadans Science Partner, waarvoor we op dit moment diverse projecten uitvoeren”, begint Harm Spronk, directeur operations bij De Groot & Visser. “De gevelinvulling van Accelerator is 2-ledig. De plint is uitgevoerd met een Schüco vliesgevel, terwijl vanaf de eerste verdieping is gekozen voor een elementengevel van Hueck die volledig kant-en-klaar is voorbereid in onze fabriek. Het gebouw leende zich uitstekend voor deze methodiek, waarmee we een veel hogere kwaliteit kunnen garanderen. De elementen worden immers gefabriceerd onder geconditioneerde omstandigheden gewoon in de fabriek, dus niet op tien hoog in weer en wind. Op de bouw is het een kwestie van inhijsen en ophangen in de ankers. De dichtingen zijn gegarandeerd middels rubbers tussen de elementen onderling en een specifieke wind- en waterdichting als ‘second line of defense’.”

(Beeld: Harry Noback (HUECK))

Competitieve elementengevel

De elementengevel bevordert dus ook de logistiek op de bouwplaats. “We konden steigerloos bouwen en wisten dagelijks ongeveer 25 elementen te monteren”, blikt Spronk terug. “Dat is toch een slordige 200 m2 per dag.” De Groot & Visser heeft bewust gekozen voor de elementengevel van Hueck. “Het is een uiterst competitief systeem dat zich eenvoudig laat verwerken.” Maar goed ook, want met 7.620 m2 was het een behoorlijke klus. “Het voordeel van Hueck is bovendien dat het een relatief compacte organisatie is met korte lijnen. Ze staan open voor feedback en specifieke vraagstukken, wat maakt dat we zaken snel voor elkaar krijgen. En dat werkt gewoon heel prettig”, vindt Spronk. “Dat geldt uiteraard ook voor onze samenwerking met Gevex Professionele Zonwering. Om het invallende zonlicht te filteren is er zowel binnenzonwering als buitenzonwering toegepast. Gevex heeft de juiste producten geadviseerd en geselecteerd. Op die manier konden wij de specifieke voorbereidingen al treffen bij het samenstellen van de elementen in onze fabriek, zoals het integreren van leidingkokers voor de bekabeling. Een win-win.”

(Beeld: ©Lucas van der Wee )

Zonwering

De elementengevel van Accelerator is voorzien van een binnenzonwering van het type Luxaflex Panama Chrome met een reflecterend zonwerend doek. “Het gemetalliseerde doek heeft een hoge reflectiewaarde en is in die zin een perfect alternatief voor buitenzonwering”, zegt Willem Biesheuvel, Managing Partner van Gevex Professionele Zonwering. “Het allergrootste voordeel betaalt zich uit gedurende de exploitatie. Onderhoud aan buitenzonwering is relatief kostbaar, zeker bij hoogbouw. Daar heb je met binnenzonwering helemaal geen last van. De onderhoudskosten zijn laag. Binnenzonwering met een gemetalliseerde doek is dan ook aan een serieuze opmars bezig, zeker in hoogbouw. Met als laatste nieuwe ontwikkeling een 24 Volt aansturing, zodat er geen elektricien meer nodig is om de installatie elektrisch aan te sluiten. Dat was overigens hier niet het geval.” Anders dan de hoogbouw is de loopbrug wel voorzien van een buitenzonwering. Een afweging die volgens Biesheuvel is gemaakt vanwege de gebruiksfunctie (veel ‘verkeer’) in combinatie met de goede bereikbaarheid aan de buitenzijde. “We hebben hier gekozen voor een systeem van Guillaume Janssen van in totaal zestien ritsscreens.” 

Door de goede voorbereiding en afstemming met De Groot & Visser hebben we op locatie heel veel tijd kunnen besparen, blikt Biesheuvel terug. “Voor ons was het een kwestie van de binnenzonwering ophangen en inpluggen op de bekabeling die in een eerder stadium door de installateur was voorzien. Daardoor wisten we de in totaal 730 stuks (!) binnenzonwering in een tijdsbestek van slechts 5 weken te monteren.” Spronk tot besluit: “Grote voordeel van de samenwerking tussen De Groot & Visser en Gevex is bovendien dat de verantwoordelijkheid (lees: garantie) van zowel de zonwering als de gevel bij één partij ligt. Dat voorkomt onduidelijkheden achteraf.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details