Platform over gevels, glas & daken
Aluminium raam- en vliesgevelsystemen voor grootschalig studentencomplex
Het nieuwe studentencomplex van DUWO in Leiden omvat 22 verdiepingen met 289 woningen. Op de begane grond zijn drie gemeenschappelijk ruimtes voorzien.

Aluminium raam- en vliesgevelsystemen voor grootschalig studentencomplex

Kozijn en dagkant als één element op de bouwplaats gemonteerd

DUWO, specialist in studentenhuisvesting, bouwt een groot nieuw studentencomplex op het Bio Science Park in Leiden. Het plan is ontworpen door Klundert Architecten en de bouw wordt uitgevoerd door Waal Bouw. Stalku Geveltechniek levert en monteert alle aluminium gevelelementen. De Star 75 ramen op alle verdiepingen zijn uitgerust met een speciaal profiel om de dagkant mee af te werken, een ontwikkeling van gevelbouwer en fabrikant Aliplast Aluminium Systems. Kozijn en dagkant worden als één element op de bouwplaats gemonteerd. Op de begane grond zorgt vliesgevelsysteem MC Wall voor de nodige lichtinval en transparantie.

Het gebouw valt op door de kozijnen in een donkere tint en de dagkanten in het wit, wat zorgt voor verschillende accenten in elke gevel.

Het nieuwe studentencomplex van DUWO in Leiden omvat 22 verdiepingen met in totaal 289 woningen, die allemaal een eigen voordeur, douche, toilet en keuken hebben. Op de begane grond komen drie gemeenschappelijke ruimtes – een game & playroom, een studiecafé en een studieruimte – allemaal ingericht volgens de input van studenten, die een grote voorkeur hadden voor een goede combinatie van mogelijkheden om te studeren en gezellig samen te ontspannen. De omgeving aan het Kolffpad is groen, maar toch ook bedrijvig en levendig. Er werd ook gedacht aan de duurzaamheid met een groendak, dat voor buffering van regenwater, luchtzuivering, vermindering van stedelijke hittestress en biodiversiteit zorgt. Op het dak komen insectenhotels, die bijen, vinders en andere insecten moeten aantrekken. Bepaalde gevels op de begane grond worden bekleed met groen en omvatten nestkasten voor vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Het complex is volledig gasvrij en de elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen.

Voor de vliesgevels integreerde Stalku Geveltechniek de MC Wall, die elke architect een ongekende ontwerpvrijheid garandeert.

Spel van donkere en lichte tinten

Ook de ramen en vliesgevels dragen hun steentje bij aan de uitstraling en de duurzaamheid van dit studentencomplex. Stalku Geveltechniek leverde en monteerde in opdracht van hoofdaannemer Cordeel alle aluminium gevelelementen. “Onze partner koos Star 75 ramen voor de verdiepingen en vliesgevelsysteem MC Wall voor de plint, beide oplossingen van Aliplast. De kozijnen werden in een donkere kleur gepoedercoat, de dagkanten in het wit. Het contrast tussen de kaderprofielen van het raam en de dagkantafwerking kan dan ook niet groter zijn, waardoor een prachtig spel van donkere en lichte tinten ontstaat”, zegt Marc Mulders, sales manager Nederland bij Aliplast. “Star 75 heeft een inbouwdiepte van 75 mm voor het buitenkader en 84 mm voor de vleugel. Met een Uw-waarde van 0,94 W/m²K, een luchtdichtheid klasse 4 en een akoestische waarde van 47,1 dB (-1,-4) past deze oplossing perfect in toepassingen met de strengste eisen op het gebied van thermische en akoestische isolatie. Alles-in-één vliesgevelsysteem MC Wall scoort goed op het vlak van isolatie en met een glasdikte van 59 mm kunnen bijna alle beschikbare glastypes geïntegreerd worden. Naast esthetiek en isolatie springt ook de brandwerendheid in het oog. Voor dit systeem zijn immers certificaten voor zowel EI30 en EI60 beschikbaar.”

De Star 75 ramen hebben een inbouwdiepte van 75 mm voor het buitenkader en 84 mm voor de vleugel.

Speciaal profiel

Voor dit project werd een speciaal profiel van 215 mm ontwikkeld, dat toelaat om de dagkant mee af te werken. “In tegenstelling tot de meeste toepassingen, waar kozijn en dagkant afzonderlijk gemonteerd worden, zijn de dagkanten hier al in het atelier aan het kozijn vastgezet, waarna het prefab-element op de bouwplaats geïntegreerd wordt. Dat zorgt ervoor dat de gevelbouwer sneller kan werken, andere bouwpartners vlugger aan de slag kunnen en de steigers vroeger weggehaald kunnen worden”, geeft Mulders aan. “Als extrudeur kunnen we op zo’n moment flexibeler en sneller schakelen. Deze oplossing werd samen met de gevelbouwer bedacht, waarna de profielen in onze fabriek geëxtrudeerd en gepoedercoat werden. Alles gebeurt daarbij op één locatie. Deze kozijnen ondergingen ook met succes een wind- en waterdichtheidstest. Ook het stolpraam Star75 bereikte met gemak de vereiste normen: luchtdichtheid EN12207 klasse 4, waterdicht EN12208 klasse 9A/600 Pa (terwijl slechts 370 Pa vereist was) en een weerstand tegen wind volgens EN12210 klasse 3C.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details