Platform over gevels, glas & daken
Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

Inspectie, onderhoud en reiniging van glasdak- en glasgevelconstructies

Glazen gevels en daken zorgen niet alleen voor optimale transparantie en natuurlijke lichtinval, maar bieden ook mooie zichtlijnen, interessante doorkijkjes en een bijzonder gevoel van ruimtelijkheid. Om te zorgen dat gebouwgebruikers zo lang mogelijk van deze voordelen kunnen genieten, is periodieke inspectie, onderhoud en reiniging noodzakelijk. Kingspan Light + Air speelt hierop in met maatwerk inspectie-, service- en onderhoudscontracten, die standaard bij de projectoplevering aan de gebouweigenaar worden aangeboden. Bijvoorbeeld om de veiligheid, duurzaamheid en esthetiek van de glasconstructie voor lange tijd te garanderen.

In navolging van de jaarlijkse inspectie adviseert Kingspan Light + Air om minimaal twee keer per jaar de glasdak- en glasgevelconstructies grondig te reinigen.

‘Uw veiligheid, onze zorg’

Als een glazen dak, lichtstraat of gevel vervuild raakt en gaat lekken, kan dat vervelende consequenties hebben. In bedrijven kan de continuïteit van het productieproces in gevaar komen. Overdekte winkelcentra zijn opeens een stuk minder aantrekkelijk en in wooncomplexen kunnen bewoners niet langer genieten van hun atrium of binnentuin, om nog maar te zwijgen over de financiële consequenties. Gebouweigenaren die deze problemen willen voorblijven, doen er goed aan om regelmatig inspectie, onderhoud en reiniging te laten uitvoeren. “De investering voor inspectie, onderhoud en reiniging verdient zich dubbel en dwars terug”, meent Frenk van Aggelen, Directeur Sales bij Kingspan Light + Air. “Goed onderhoud vertaalt zich in meer veiligheid voor de gebouwgebruikers. Een verzorgde uitstraling van het pand draagt bovendien bij aan het imago van de organisatie en de (huur)waarde van een goed onderhouden pand ligt beduidend hoger. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Gelukkig zijn steeds meer gebouweigenaren zich hiervan bewust.”

Het team van Kingspan Light + Air zet zich dagelijks met hart en ziel in om glasdak- en glasgevelconstructies op een goede manier te inspecteren, onderhouden en reinigen.

Uitgebreide inspectie

Het team van Kingspan Light + Air zet zich dagelijks met hart en ziel in om glasdak- en glasgevelconstructies op een goede manier te inspecteren, onderhouden en reinigen. “Wij plaatsen onze glasconstructies steevast met garantievoorwaarden, die wij conformeren aan de richtlijnen van de VMRG”, vertelt Frenk. “In de VMRG kwaliteitseisen staat heel duidelijk vermeld dat de garantievoorwaarden alléén van toepassing zijn als adequaat inspectie, onderhoud en reiniging wordt uitgevoerd. Immers kan de glasconstructie alleen in dat geval lange tijd zijn waarde én lange levensduur behouden.” Hij adviseert om eens per jaar een inspectie van de glasdak- en glasgevelconstructies uit te voeren. Bijvoorbeeld om de kwaliteit van de kitnaden en de conditie van de glasconstructie te monitoren. 

De inspecties worden uitgevoerd door een eigen team van inspecteurs, die speciaal voor deze functie zijn opgeleid. Bijvoorbeeld met oog voor veilig werken (de Veiligheidsladder), Arbo en het omgaan met klanten. “Hierbij volgen zij steevast de aortaprocedure, die staat voor aanmelden, onderzoeken, repareren, terugkoppelen en afmelden”, aldus Frenk. “Ook zijn wij KIWA-gecertificeerd. Wij inspecteren conform de NEN 2767 norm, die duidelijk inzicht geeft in de huidige kwaliteit van de constructie. Onze inspecteurs focussen hierbij op veiligheid, functionaliteit, duurzaamheid en esthetisch waardebehoud. Zijn alle glascomponenten nog heel? Of zijn er gebroken ruiten aanwezig? Zijn de afdeklijsten nog goed vastgeschroefd? Hangt nergens plaatwerk los? En hoe zit het met de eventuele rookluiken en lamellen in de glasconstructie? Zijn die nog goed en veilig te bedienen? Werken de branddetectiesystemen nog optimaal? Is het brandveiligheidssysteem nog gecertificeerd? Op verschillende plekken worden constructiedelen losgehaald om de interne waterafvoergoten en dergelijke te controleren. Van alle inspectiestappen worden duidelijke foto’s gemaakt, die inclusief een begeleidende tekst en in een rapportagevorm aan de opdrachtgever worden verstrekt.” Kleine defecten kunnen vaak ter plekke worden opgelost. “Onze inspecteurs hebben standaard rubbers, kitten en kleine onderdelen in hun bus liggen, waardoor direct de juiste verbeteracties uitgevoerd kunnen worden. Zijn de defecten groter, dan wordt samen met onze opdrachtgever een verbeterplan opgesteld.”

Zorgvuldige dieptereiniging

In navolging van de jaarlijkse inspectie adviseert Kingspan Light + Air om minimaal twee keer per jaar de glasdak- en glasgevelconstructies grondig te reinigen. “Hierbij gaan we verder dan standaard glasbewassing”, benadrukt Frenk. “Tijdens onze dieptereiniging pakken wij namelijk de complete constructie mee, inclusief bijbehorende rubbers, waterafvoerkanalen, plaatwerk en eventuele rookluiken en lamellen. Ook hierbij staan veiligheid, functionaliteit, duurzaamheid en esthetisch waardebehoud voorop.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details