Platform over gevels, glas & daken
Ventileren en geluid absorberen met akoestische ventilatieroosters
Dankzij de geluidsisolerende eigenschappen van de AKR-roosters dringt het geluid van metro’s en wegverkeer van de nabijgelegen A10 nauwelijks de appartementen binnen.

Ventileren en geluid absorberen met akoestische ventilatieroosters

Steeds meer woningen en appartementencomplexen worden in compacte, binnenstedelijke gebieden met hoge geluidsbelasting gebouwd. Vanuit de Omgevingswet of gemeentelijke bepalingen worden strikte eisen gesteld ten aanzien van geluidsisolatie, lichttoetreding en ventilatie. Veelal een complexe puzzel, tenzij wordt geopteerd voor akoestische ventilatieroosters van Merford. De zogenaamde AKR-roosters zijn voortaan volledig op maat te produceren en daardoor is er voor elk project een oplossing. 

De roosters zijn niet breder dan nodig, waardoor de verstoring in het gevelontwerp klein is.

Wonen, werken, retail en recreëren, het wordt steeds vaker gecombineerd in grootschalige binnenstedelijke ontwikkelingen, merkt Ralph van Wezel van Merford op. Merford is gespecialiseerd in geluidsbeheersing en draagt in diverse markten bij aan het creëren van een veilige, gezonde en comfortabele werk- en leefomgeving. “Onze akoestische ventilatieroosters zijn bij uitstek geschikt om invulling te geven aan een situatie waar nachtspui-ventilatie gecombineerd moet worden met strenge akoestische eisen. Onze AKR-roosters worden projectmatig geproduceerd en zijn dan ook in ieder ontwerp in te passen. De roosters zijn niet breder dan nodig, waardoor de verstoring in het gevelontwerp klein is. Daar blijken architecten terecht gevoelig voor.” 

Artist impression van de twee torens van Pulse in Amsterdam.

Eigen laboratorium

De akoestische oplossingen van Merford worden steeds vaker al aangedragen in het ontwerpproces. “In andere gevallen worden we door de aannemer benaderd,” zegt Van Wezel. “We proberen altijd zo vroeg mogelijk aan te schuiven om in het voortraject de opties te bespreken en te adviseren. Onze roosters zijn in diverse uitvoeringen (afhankelijk van de gewenste akoestische prestaties) en afmetingen verkrijgbaar. Het aanzicht is standaard overwegend industrieel, maar we kunnen het rooster op alle mogelijke manieren ‘aankleden’ met bijvoorbeeld een aluminium lamel, een mooi strekmetaal ervoor of zelfs gemonteerd achter een Braziliaans verband. In ons eigen laboratorium wordt de werking van de roosters uitvoerig getest en gesimuleerd. Op die manier kunnen we vooraf al de garantie afgeven dat het juiste rooster wordt toegepast. Geen project is hetzelfde en daardoor ook ons akoestisch rooster niet. Dat is in feite de ontwerpvrijheid van de architect.” 

De akoestische oplossingen van Merford worden steeds vaker al aangedragen in het ontwerpproces.

Afsluitbare loggia’s, voorzetwanden en comfort boxen

De AKR-roosters kunnen worden toegepast in zowel afsluitbare loggia’s als de buitengevel, ook in een HSB-constructie. “De geluidsreductie en de ventilatiecapaciteit zijn in beide gevallen optimaal,” stelt Van Wezel. “Maar een AKR-rooster kan ook met een voorzetwand of comfort box worden gecombineerd, afhankelijk van de situatie. Een mooi voorbeeld van de eerste twee toepassingsmogelijkheden van onze roosters: project Pulse in Amsterdam-Noord. De huurappartementen in de bovenste lagen van de torens beschikken over een AKR-rooster voor natuurlijke nachtspuiventilatie geïntegreerd in de eigen loggia. In de hoogste toren zijn de AKR-roosters verwerkt in geluidsschermen die voor de gevels geplaatst zijn. Dankzij de geluidsisolerende eigenschappen dringt het geluid van metro’s en wegverkeer van de nabijgelegen A10 nauwelijks de appartementen binnen. Bewoners genieten van een goede nachtrust, terwijl de slaapkamer voorzien wordt van voldoende frisse lucht. En zo beleveren we vele tientallen vergelijkbare projecten, veelal in de grote steden, zoals binnenkort maar liefst 980 roosters voor het project Postjesweg in Amsterdam en 190 roosters voor het project Hoekbloek Maanplein in Den Haag.”

In project Pulse in Amsterdam-Noord zijn vele AKR-roosters toegepast.

Merford verzorgt desgewenst ook de montage van de roosters. “Al zien we dat de meeste aannemers na instructies van ons de roosters prima zelf kunnen plaatsen. De roosters hebben een geringe inbouwdiepte, bevatten geen elektronische componenten en zijn onderhoudsvriendelijk en betaalbaar. Bovendien zijn ze regen- en sneeuwinslagwerend,” besluit Van Wezel.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details