Platform over gevels, glas & daken
Ventilatie hand in hand met akoestiek
DUCO Acoustic Panel in woontoren Point of View in Nieuwegein.

Ventilatie hand in hand met akoestiek

De invloed van een (slechte) akoestiek op ons leven is gekend. Langdurige aanwezigheid in een ruimte met slechte akoestische kwaliteiten zorgt voor stress, slaapproblemen, vermoeidheid, etc. Het is dus van primair belang dat elke ruimte in ons huis akoestisch comfortabel is. Maar hoe valt dat te combineren met de nood aan ventilatie?

Ook de 221 woningen aan de Postjesweg in Amsterdam krijgen via DUCO Acoustic Panel verse lucht binnen, zonder hinderlijk geluid van buitenaf.

Regelgeving en de oplossing

Ventilatieoplossingen zijn in een moderne woning niet meer weg te denken. Moderne regelgevingen stellen eisen op het vlak van isolatie en als logisch gevolg zijn er dus ook eisen op het vlak van ventilatie. De beroemde kieren en spleten voldoen niet meer om een woning te ventileren en er moeten dus specifieke oplossingen toegepast worden. Die uiten zich concreet in twee verschillende varianten, eentje mét en eentje zonder natuurlijke toevoer.

Natuurlijke toevoer brengt uitdagingen met zich mee. Er is namelijk bewust gekozen voor het binnenlaten van lucht van buitenaf, en dat gaat dan weer gepaard met een grotere kans op storend buitengeluid.

Om dát aan te pakken heb je gespecialiseerde oplossingen nodig. Ventilatie boven het raam of door de gevel speciaal ontworpen met het idee om buitengeluid buiten te houden. We komen in de wereld van akoestische ventilatie. Natuurlijke toevoeroplossingen uitgerust met akoestische demping.

Uit het leven gegrepen

Vandaag worden al talloze projecten uitgevoerd waar belangrijke stappen gezet werden om ventilatie toe te passen zonder het comfort van de bewoners in het gedrang te brengen. Met de toenemende verstedelijking is het namelijk vaker en vaker het geval dat in de hoogte gebouwd wordt op bijzonder drukke plaatsen.

Stadskernen, woontorens naast treinstations of gebouwen in drukke uitgaansbuurten. Het is allemaal mogelijk en allemaal hebben ze nood aan een comfortabel binnenklimaat op het gebied van ventilatie én akoestiek.

Zo ook voor woontoren Point of View. De Herenstraat in Nieuwegein is een drukbezochte buurt en de geluidsberekening bij aanvang van het project wees al vlug uit dat het om een locatie met stevige geluidsproductie gaat. De architect zocht dus een oplossing om intensief te kunnen ventileren zonder geluidsoverlast te veroorzaken. 

Een gelijkwaardige situatie deed zich voor aan de Postjesweg in Amsterdam, waar een kantoorgebouw plaats moest maken voor een gloednieuw woonproject. 221 huurappartementen en commerciële voorzieningen op de begane grond zorgen voor heel wat nieuw verkeer op deze toch al drukke locatie. Ook hier werd met een bewust oog gekeken naar de beste manier om verse lucht te introduceren zonder de inwoners te storen.

Dit zijn maar twee voorbeelden waar de DUCO Acoustic Panel met succes gebruikt werd om meerdere doelstellingen te behalen. Intensief ventileren, geluid van buitenaf afweren én een esthetische meerwaarde toevoegen aan de gevel.

Master your sound

Is jouw interesse gewekt en wil jij graag meer weten over dit onderwerp? Dat kan: duik in de nieuwste campagne van DUCO en ontdek de mogelijkheden om verse lucht in de woning te brengen en het geluid buiten te laten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details