Platform over gevels, glas & daken
Veilig werken aan groene gevels
Trudotoren onderhoud groene gevel.

Veilig werken aan groene gevels

Wat groen is, moet ook groen blijven

Het vergroenen van binnenstedelijk gebied is essentieel om het leefklimaat in de stad draaglijk te houden. Steeds meer architecten opteren dan ook voor een groene gevel. Maar zo’n gevel verlangt wel periodiek onderhoud en moet dus veilig bereikbaar zijn. Voor dat laatste is Eurosafe Solutions de aangewezen partij. Met jarenlange, internationale ervaring dragen zij bij aan dat wat groen is, ook groen blijft.

Verrijdbare wasladder Echogebouw TU Delft.

“We zijn meer dan twintig jaar actief in het veilig inrichten van werkplekken op hoogte en in besloten ruimtes”, begint Jan Kwanten van Eurosafe Solutions. “Wat we destijds al merkten, was dat de bereikbaarheid van gevels of hellende daken ernstig werd onderschat. Na oplevering van een gebouw bleek dat bepaalde posities met conventionele middelen gewoonweg niet bereikbaar waren. In die tijd wendden we ons al tot rope access technieken om ‘in de touwen’ de moeilijk bereikbare plekken te onderhouden.” 

Quick scan

Kwanten pleit ervoor dat al in een vroeg stadium van de ontwikkeling van een gebouw wordt nagedacht over de bereikbaarheid van de gevel. “Een belangrijk vertrekpunt is daarin het Bouwbesluit 2012 met hieraan gekoppeld het toetsingskader veilig onderhoud op en aan gebouwen”, legt Kwanten uit. “Als je dat kader goed doorloopt, komen vanzelf de knelpunten naar boven die niet goed te bereiken zijn. Wij hebben daarvoor een ‘quick scan’ ontwikkeld om al tijdens de ontwerpfase te beoordelen welke posities je wel en niet kunt bereiken met conventionele middelen, bijvoorbeeld gevelonderhoudinstallaties of hoogwerkers. Wat overblijft, komt bij ons terecht en is echt maatwerk. Ten opzichte van de totale bouwsom zijn de voorzieningen die wij treffen slechts marginaal”, verzekert Kwanten.

Groenonderhoud ‘in de touwen’.

Best for project

Als niet wordt nagedacht over de veiligheidsmiddelen om de gevel bereikbaar te maken, wat heeft het dan voor zin om een groene gevel te maken? Want wat groen is, moet ook groen blijven, stelt Kwanten terecht. “Wij werken volgens de filosofie van onze Safety Circle®. Van daaruit stellen we een Programma van Eisen op met de beste oplossingen voor een project. Denk aan speciale railsystemen, Davit-armen of rope access toepassingen. We construeren de systemen uiteraard zodanig dat deze uitwisselbaar zijn en niet permanent in het zicht zijn. Daarvoor vertrouwen we op een samenwerking met compliant leveranciers die wereldwijd leveren, omdat we ook regelmatig projecten verzorgen buiten Europa.”

Gerenommeerde ontwikkelaars in Nederland weten de weg naar Eurosafe Solutions wel te vinden. Het bedrijf leverde onder meer zijn expertise bij iconische ‘groene gevel’ projecten zoals WonderWoods in Utrecht, de Trudo Toren in Eindhoven en Valley in Amsterdam. “Behalve advies en engineering, installeren wij ook de voorzieningen en verzorgen desgewenst de operationele kant door het snoeiwerk uit te voeren. Daarnaast geven we trainingen aan gebruikers en hoveniers in ons erkend IRATA-trainingscenter, leveren we PBM’s en verzorgen periodieke inspecties van de systemen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details