Platform over gevels, glas & daken
Van Building Information Model naar Business Integration Management
Maarten van der Boon, gecertificeerd facilitator van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode.

Van Building Information Model naar Business Integration Management

Grondstoffenprijzen fluctueren sterk, de arbeidsmarkt staat onder druk, de overheid durft maar geen keuzes te maken, het zijn allemaal factoren die de bouw- en productie-industrie raken. Een periode waarin alle lichten op oranje of zelfs rood staan, is het uitgelezen moment om je stuursoftware eens goed tegen het licht te houden. Aan het woord is Maarten van der Boon van Profity Software. Dit is dé kans om je voor te bereiden op hetgeen na deze periode gaat komen. BIM4Production® biedt daarvoor aan industriële elementenbouwers de juiste handvatten.

LEGO® SERIOUS PLAY® is een internationaal gecertificeerde methodiek om diverse vraagstukken op het gebied van visie, strategie, samenwerkingen etc. in 3D-modellen inzichtelijk en concreet te beantwoorden.

Als we de geleerden mogen geloven, kampen we momenteel in de bouw en industrie met een dip die ongeveer twee jaar gaat duren, zegt Maarten. “Oorzaak daarvan is niet zozeer een economische crisis, maar vooral een belangen- en keuzecrisis. Stikstof is een belangenprobleem, de markt heeft hier oplossingen voor. Ook BIM4Production kan daaraan een hele goede bijdrage leveren. Het ontbreekt echter aan duidelijkheid vanuit de overheid. Wat willen we als Nederland? Gaan we voor het beste jongetje van de Europese klas of kiezen we voor een meer pragmatische aanpak? In die hele hectiek zal je je als elementenbouwer in de beton, staal, HSB of welke markt dan ook, moeten afvragen ‘waar sta ik over zeven jaar?’ en vooral ‘wat heb ik daarvoor nodig?’.”

Het gesprek aangaan

Software is een middel om een bepaald doel te bereiken en tegelijk ook in te spelen op actuele maatschappelijke thema’s, zegt Maarten. “Met de inzet van slimme software kun je juist het onderscheid maken bij het verlagen van je CO2-voetafdruk. Door elementen op een nette manier te produceren en economisch met grondstoffen om te gaan bijvoorbeeld. Maar ook door te produceren wat je daadwerkelijk gaat leveren in plaats van een tasveld vol te leggen. Kort op de bal spelen dus. BIM4Production is een softwareplatform dat helpt om een optimale flow te creëren in het productieproces van elementen.” Maarten stelt terecht dat een optimale flow voor iedere productiefaciliteit anders is. “Het is verstandig productie in een bredere context te zien. Optimale flow is meer dan alleen een serie van transactionele opeenvolgingen. Daarom gaan we vanuit Profity Software ook het gesprek aan met opdrachtgevers. Waar sta je nu, wat heb je nodig en hoe zien we dat dan? Niet alleen vanuit de fabriek, maar ook in relatie tot de keten waartoe je behoort. Al dat soort vraagstukken zijn belangrijk om even stil bij te staan. En daar leent zich de huidige ‘dip’ perfect voor. Zie het als een kans.”

Wanneer je de 3D-kracht van LEGO SERIOUS PLAY eens wilt ervaren, schrijf je dan in voor één van de drie open inspiratie-sessies via bim4production.nl/LSP-inspiratie.

Van BIM naar BIM4

BIM4Production kijkt volgens Maarten verder dan BIM in haar klassieke uitleg: een Building Information Model. “Naar onze visie zijn er nog drie stappen daarna. Voor een optimale flow streven we naar een strategische samenwerking tussen toeleveranciers en productiebedrijven. Dan ontstaat het ‘treintje’ naar BIM4. Je beperkt je niet tot alléén het Building Information Model, maar schakelt ambitieus door naar Business Integration Management. Op het moment dat je over de keten heen zaken kan integreren, wat BIM4Production als standaard softwareplatform vergaand faciliteert, lever je een wezenlijke bijdrage aan de innovatiekracht van de bouwsector in het algemeen en van de industriële elementenbouwer specifiek. Vanuit marktkennis leveren wij als softwareleverancier een gelaagder aanbod. Je koopt geen softwarepakket, maar een bredere oplossing waar, naast een productplatform, ook een visieplatform aan ten grondslag ligt. Verzekerd zijn van een optimale flow? Dat draait in onze visie om de juiste strategieën en een doordachte digitale transitie.”

The Playground

We zijn ons ervan bewust dat we hiermee een grote broek aantrekken, maar dat gaan we ook concreet maken, verklapt Maarten. “Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan onze Playground. Een specifieke ruimte waarin we gesprekken met opdrachtgevers kunnen faciliteren, maar op een totaal andere manier dan men gewend is. Aan de hand van de LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP) methode gaan we samen gefundeerd aan de slag om, vanuit relevante casussen en duidelijke vraagstellingen, te komen tot nieuwe inzichten en duidelijke antwoorden. LSP is een internationaal gecertificeerde methodiek om diverse vraagstukken op het gebied van visie, strategie, samenwerkingen etc. in 3D-modellen inzichtelijk en concreet te beantwoorden. Zelf ben ik een gecertificeerd facilitator in deze methodiek. Onze inzet is bedoeld voor klanten (en klanten van onze klanten) die open staan om op een andere manier naar hun strategische toekomst te kijken. Op deze manier creëren én concretiseren we ook een optimale flow in marktkennis en -samenwerking.” 

Wanneer je de 3D-kracht van LEGO

SERIOUS PLAY eens wilt ervaren, schrijf je dan in voor één van de drie open inspiratie-sessies. Je vindt de data op bim4production.nl/LSP-inspiratie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details