In Brecht (België) is sinds begin dit jaar Ring at Work operationeel, een modern, bijna energieneutraal kantoorgebouw dat voornamelijk als co-workingspace gebruikt wordt. De firma Vorsselmans heeft in samenspraak met Aliplast een aantal aanpassingen gedaan aan het MC Wall-vliesgevelconcept, zodat het efficiënt en economisch ingepast kon worden in het ontwerp van het moderne gebouw. Stefaan Beyers, hoofd projectbouw bij Vorsselmans, praat ons bij over de specifieke detailleringen.
Ring at Work is een modern gebouw dat ruimte biedt aan maar liefst 2.000 m² aan co-workingplekken, kantoren en vergaderzalen die per uur, dag, week of zelfs permanent gehuurd kunnen worden. De firma Vorsselmans werd ingeschakeld voor de realisatie van de aluminium geveldichting. “Voor dit specifieke project hebben we bewust gekozen voor Aliplast om te kunnen aftoetsen in hoeverre ze mee kunnen in niet-standaard oplossingen. Dat is hier tot volle tevredenheid verwezenlijkt.”
MC Wall is bij Ring at Work deels semi-structureel uitgevoerd, vervolgt Beyers. “Het bijzondere aan dit project is dat we in samenwerking met Aliplast aangepaste klemprofielen hebben ontwikkeld om de beoogde koppelingen te kunnen uitvoeren. De bestaande VG-inserts die in het glas ingewerkt moeten worden, maakten in dit geval de glasproducten complex en duur, vooral vanwege de forse afmetingen van de glasplaten. We hebben daarom naar een meer economische en praktische oplossing gezocht. En dat is gelukt. Ook hebben we verankeringspunten moeten voorzien voor de lamellen zonwering, die voor een deel van de semi-structureel uitgevoerde MC Wall-vliesgevel is geplaatst. Die verankeringspunten steken keurig door de structurele voegen heen naar buiten, zodat het een kwestie was van vastbouten. Een mooie en wederom praktische oplossing,” meent Beyers.
Daarnaast stond de firma Vorsselmans voor nóg een uitdaging. “De vliesgevel is hier bij Ring at Work geplaatst vóór een staalstructuur en verankerd aan gelaste vinnen. Het idee van de architect was om de verankeringspunten zeer minimaal uit te voeren, zodat ze eigenlijk niet of nauwelijks opvallen,” legt Beyers uit. “We hebben daarom de achterzijde van het MC Wall-profiel ter plaatse van de verankeringspunten opengefreesd om ‘afstand te winnen’. Daarvoor was natuurlijk ook een goede afstemming noodzakelijk met de staalleverancier, maar ook dat is perfect gelukt. De verankeringen zijn zeer minimaal zichtbaar. Al met al kijken we dan ook tevreden terug op dit project en de samenwerking met Aliplast. We hebben hier gezamenlijk bewezen dat MC Wall zich ook perfect leent voor maatwerktoepassingen om dergelijke complexe en uitdagende projecten succesvol te realiseren,” zegt Beyers tot besluit.