Platform over gevels, glas & daken
Succesvolle overstap naar nieuwe CAD-software
De ervaringen met HiCAD zijn tot op heden louter positief.

Succesvolle overstap naar nieuwe CAD-software

Na twintig jaar met een bekend tekenprogramma te hebben gewerkt, maakte Kingspan Light + Air begin 2022 de overstap naar HiCAD. Een gesprek met Rob Jacobs, Senior Projectvoorbereider bij Kingspan Light + Air, over zijn eerste ervaringen met de CAD-software die automatisch 3D-data genereert voor rechtstreekse aansturing van de productieomgeving.

De engineeringafdeling van Kingspan Light + Air was vanuit het vorige 3D-pakket gewend om te tekenen in 2D om er vervolgens aan het einde van een traject een 3D-model van te maken. “BIM-projecten vragen echter om direct al in 3D te gaan werken”, begint Jacobs. “Dat gaf qua export de nodige problemen in ons vorige 3D-pakket. Door een externe overname kwamen de updates voor ons ook niet meer op tijd. Reden om uit te kijken naar nieuwe CAD-software.”

Soepele overstap

HiCAD is niet nieuw voor Kingspan Light + Air. “Vanwege de tekortkomingen in ons 3D-pakket, werden speciale projecten al enige tijd uitgevoerd in HiCAD”, erkent Jacobs. “Op een gegeven moment is de beslissing genomen om als bedrijf volledig over te stappen. We zijn op onze afdeling met een team van acht personen die om de beurt een training hebben gevolgd bij ISD Benelux, leverancier van de CAD-software. Eén van onze medewerkers was al zeer bedreven met het pakket vanuit zijn vorige werkgever en heeft geholpen om de software zodanig af te stemmen op onze manier van werken. Zodat ook de overstap en aansturing van de productie wat soepeler zou verlopen. En dat is ook gebleken. Zelf heb ik in oktober de training afgerond en inmiddels al een zevental projecten volledig in HiCAD uitgewerkt. De overstap is me dan ook heel erg meegevallen. Inmiddels heeft ook de laatste in rij de training afgerond, wat maakt dat we in ruim een jaar tijd volledig zijn omgeschakeld. Nu nog vlieguren maken!”

HiCAD is grafisch heel sterk: je werkt ook echt in 3D in plaats van in 2D-vlakken.

Stukken sneller

De ervaringen met HiCAD zijn volgens Jacobs tot op heden louter positief. “De DXF-files waarmee we plaatwerk uitwerken zijn bijvoorbeeld heel compleet. In ons vorige pakket had de afdeling productie-engineering nog heel wat werk om de uitslagen compleet te maken. Dat is nu verleden tijd. Verder is HiCAD grafisch stukken beter. Je werkt ook echt in 3D in plaats van in 2D-vlakken. Ideaal is ook het maatwerk tabblad ‘Kingspan tools’, eenvoudig op te roepen vanuit de ribbon bovenin. Zo kunnen we complete profielen met afdeklijsten en rubbers als groep binnenhalen. Allemaal standaardoplossingen die we zelf niet hoeven te modelleren, maar door middel van het invoeren van variabelen op de juiste manier kunnen inbrengen. Dat werkt gewoon heel prettig en gaat uiteindelijk ook veel sneller. Al is het in het begin natuurlijk wel even zoeken naar alle instellingen en tools, maar dat is inherent aan het gebruik van nieuwe software. Al met al zijn we ervan overtuigd dat we met HiCAD gesteld staan voor de toekomst.”

Over Kingspan Light + Air

Kingspan Light + Air is in Nederland met ongeveer 350 medewerkers actief en heeft een breed scala aan disciplines in huis. Van advies tot ontwerp, van productie tot realisatie en onderhoud van projecten. Met onze hoogwaardige, functionele en duurzame maatwerkoplossingen voor daglicht, natuurlijke ventilatie, rookbeheersing en klimaattechniek zijn we dan ook een bekende speler in de markt. Onze klimaatoplossingen worden vermarkt onder het merk Colt, part of Kingspan Light + Air.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details