Platform over gevels, glas & daken
Revolutionair hoogwaardig vacuümpaneel toegepast bij verduurzaming flat<br>De Bovenkruier Amsterdam-Noord
Verduurzaming flat De Bovenkruier: foto van vóór de renovatie, met asbest en een slecht isolerend paneel. (Beeld: Ben Arts, iQ Panel)

Revolutionair hoogwaardig vacuümpaneel toegepast bij verduurzaming flat
De Bovenkruier Amsterdam-Noord

In het kader van energiebesparing en de verduurzaming worden steeds strengere EPC-eisen in het Bouwbesluit bepaald. Om te voldoen aan de vereiste Rc-waarden (3,5m2.K/W tot 5,0m2.K/W) worden de huidige, conventionele sandwichpanelen door het toepassen van traditionele isolatoren (PIR, PUR, XPS en minerale steenwol of glaswol) in hun opbouw steeds dikker.

Als deze panelen aan de binnenzijde ook nog zichtwerk zijn, wordt er vaak een gepoedercoat aluminium – of een gegalvaniseerde sendzimir verzinkte staalcassette als bekleding toegepast. Daarbovenop komt dat de radiatoren per compartiment vaak verplaatst moeten worden, waardoor de kosten niet opwegen tegen het gebruik van hoogwaardige sandwichpanelen, de zogenaamde iQ vip[R]evolution® sandwichpanelen. Vip staat voor vacuüm isolatie panelen.

Ben Arts toont de iQ Vip[R] evolution® – Een hoogwaardige isolator die steeds meer gevraagd wordt door de bouwsector. (Beeld: Ben Arts, iQ Panel)

De techniek achter het product

“Om een ‘vip’ te maken zijn er drie substraten nodig: een kernmateriaal, een omhulsel en een vacuüminstallatie”, zegt Ben Arts, manager bij iQ Panel en iQ Prof. Hij merkt dat er meer en meer behoefte is aan een isolatiemateriaal met een zo laag mogelijke lambda-waarde. Hij licht toe: “De lambda-waarde λ (ook wel warmtegeleidingscoëfficiënt) geeft aan hoeveel warmte er stroomt door een materiaal met een dikte van 1 m en een oppervlakte van 1 m2 bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin. Hoe lager de λ-waarde, hoe beter de thermische isolatie van het materiaal.   

iQ vip[R]evolution® is een isolator (kernmateriaal) dat tot vier maal beter isoleert dan de huidige isolatiematerialen. Deze isolator wordt door iQ Panel / iQ Prof verantwoord en gecontroleerd met een vezel tot platen geperst, waarna het gedroogd wordt en daarna in een omhulsel -een zogenaamde opgedampte folie- gestoken wordt. Het geheel wordt door een uitgekiend machinepark vacuüm gezogen en een hoge thermische prestatie wordt bereikt. De folie rond het kernmateriaal heeft een uiterst cruciale functie voor de prestaties van de vip: alleen met een hooggekwalificeerde damp- en luchtdichte folie, is het mogelijk om het paneel vacuüm te houden. 

“De techniek is cruciaal bij het vervaardigen van zo’n sandwichpaneel”, zegt Arts. “Je moet letten op onder andere de dampdichtheid van de randafwerkingen, de comptabiliteit van de verlijming en warmteverliezen minimaliseren door aansluitingen te optimaliseren. Pas als dat goed gebeurt, kun je garanties afgeven en de levensduur van het vacuüm sandwichpaneel borgen.” Het product iQ vip[R]evolution® van iQ Panel is al geruime tijd opgenomen in de databank van de BCRG en heeft een ongekende λ-waarde die ligt tussen de 0.004 en de 0.007 W/m.K.

De productie van hoogwaardige iQ Vip® sandwichpanelen. (Beeld: Ben Arts, iQ Panel)

Verduurzaming flat De Bovenkruier

Bij de verduurzaming van de flat De Bovenkruier in Amsterdam-Noord, zijn de iQ vip[R]evolution® sandwichpanelen toegepast. “De flat wordt aardgasvrij gemaakt, krijgt nieuwe HR++ beglazing, de draaiende delen worden vervangen en er worden WTW-units aangebracht”, zegt uitvoerder Said Boussallam van Nijhuis Bouw BV. “Om te voldoen aan de gestelde isolatie-eisen (Rc-waarde 3,5 m2.K/W) en zo ook energiekosten te besparen, hebben we gekozen voor deze sandwichpanelen. De aanzienlijk dunnere panelen passen met de borstweringen perfect in de bestaande houten kozijnen.” Hij is uiterst enthousiast over de degelijke kwaliteit, de maatvastheid en de eenvoud waarop deze panelen te verwerken en monteren zijn. “Bovendien kunnen er allerlei substraten, zoals trespa en voorgelakte staalplaten toegepast worden voor de binnen- en buitenafwerking.”

Verduurzaming flat De Bovenkruier: foto van ná de renovatie, waar iQ Panel een vlak hoogwaardig insteekpaneel met een isolatiewaarde van Rc= 3,5 m2.K/W heeft toegepast. (Beeld: Ben Arts, iQ Panel)

Voordelen voor de klant

De voordelen van het toepassen van iQ vip[R]evolution® sandwichpanelen zijn legio: de panelen hebben een lage Lambda-waarde: λ = < 0,004 W/mK (fabriekswaarde voor veroudering) en voldoen daarmee aan de nieuwste eisen vanuit het Bouwbesluit. Bovendien is het product volledig recyclebaar en daardoor milieuvriendelijk. De panelen worden (volgens het RAL kenmerk) geproduceerd in een nieuw geavanceerd machinepark waardoor een constante kwaliteit ontstaat: de lasnaden zijn van uitstekende kwaliteit en de hoeken zijn strak afgewerkt. Ook de dikte-toleranties van de vip zijn solide en constant.

iQ Panel heeft veel ervaring in de bouwsector, is lid van de VIPA, beschikt over een eigen hooggekwalificeerde R&D afdeling en de mogelijkheid om eigen metingen te verrichten (lambda, drukspanningen, trekproeven en brandtesten). “Dankzij een grote standaardvoorraad kunnen we snelle en betrouwbare levertijden afgeven. Maar onze kracht zit juist in het feit dat we exact op maat kunnen leveren: zowel in de dikte, als breedte en lengte, op de millimeter nauwkeurig. Ook kunnen monsters voor bijvoorbeeld mock-ups snel gemaakt en geleverd worden”, zegt Arts tot besluit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details