Platform over gevels, glas & daken
Recycling maakt kozijnen rond

Recycling maakt kozijnen rond

De wereld verandert, de impact die wij mensen hebben op klimaatverandering wordt steeds duidelijker. Gelukkig voelen veel burgers, overheden, organisaties en bedrijven de verantwoordelijkheid om deze ontwikkeling af te remmen (en hopelijk ooit te keren). Partners en leden van VKG Keurmerk bundelen hun krachten om deze verantwoordelijkheid in te vullen en ontwikkelden het VKG Recyclesysteem.

Als brancheorganisatie stimuleert VKG het hergebruik van kunststof kozijnen en het recyclen van gebruikte kozijnen. Oude kunststof kozijnen leveren waardevolle grondstoffen op voor de productie van nieuwe kozijnen. Niet voor niets bevatten nieuwe kozijnen ongeveer 21% gerecycled materiaal, en vanzelfsprekend ontwikkelen we hierin. Het VKG Recyclesysteem verwerkt nu ongeveer 75% van alle oude kunststof kozijnen. Natuurlijk streven we ernaar om hier 100% van te maken.

De waarde van een oud kozijn

Oude kunststof kozijnen bevatten hoogwaardige materialen, zoals metaal, rubber en PVC. Binnen het huidige recycleproces wordt het kunststof fijngemaakt tot een schone PVC-korrel; de basis voor nieuwe kozijnen. Het mooiste van dit proces, is dat het tot wel tien keer herhaald kan worden. Dat betekent dat een kunststof kozijn heel veel levens kan leiden en dus een milieubewuste keuze is.

Circulair bouwen

Circulariteit is een systeem van een gesloten kringloop, waarin producten, onderdelen en grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Er wordt gestreefd naar minimale waardevermindering van de materialen en geen schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. Binnen de bouw wordt dit principe steeds meer toegepast. Het is de meest ideale stap binnen recycling, omdat de materialen zoveel mogelijk in de bestaande staat worden hergebruikt.

VKG Recyclesysteem

Ons recyclesysteem werkt heel simpel: je geeft oude kunststof kozijnen een tweede leven. Dit is een eenvoudige manier om bij te dragen aan een wereld waarin bewustere keuzes leiden tot een gezondere balans tussen consumeren en natuur. Lever daarom oude kozijnen, zonder glas en andere elementen zoals hang- en sluitwerk, in bij een kozijnenfabrikant die VKG-lid is. Neem wel eerst even contact op met de fabrikant.

En ben je bezig met een heel groot bouwproject, dan kunnen recyclepartners een container op de bouwplaats leveren. Neem hiervoor contact op met een van onderstaande bedrijven.

Deceuninck tel. +31 (0)6 52 06 54 69
Kras Recycling tel. +31 (0) 613 396 651
Tonsmeier tel. + 31 (0) 653 169 157
Veka Umwelt GmbH tel. +49 (0) 36254 / 725-0
BPS Recycling en Bouwstoffen B.V. +31 (0)43 601 12 95 (alleen inzamelpunt).

Of neem contact op met VKG via 030 – 750 98 01 of info@vkgkeurmerk.nl.

Als brancheorganisatie werkt VKG, samen met haar leden en partners, naar een keten waarin recycling vanzelfsprekend is, zodat particulieren en professionals steeds vaker voor circulaire kozijnen kunnen kiezen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details