Platform over gevels, glas & daken
Noorderhuis, Noordeloos | Verschillende breedtes van gevel MFA in Noordeloos  zorgen voor speels effect

Noorderhuis, Noordeloos | Verschillende breedtes van gevel MFA in Noordeloos zorgen voor speels effect

De nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) Noorderhuis mocht van architect de Zwarte Hond een natuurlijke uitstraling krijgen. Foreco Dalfsen liet de meest natuurlijke houtsoorten uit het assortiment zien en kwam samen met het ontwerpbureau tot de gevelbekleding van Siberisch Lariks WaxedWood. De twee kozen voor een speels effect: de geveldelen komen in drie verschillende breedtes.

MFA Noorderhuis bevindt zich in het Zuid-Hollandse Noordeloos waar Foreco Houtconstructies is gevestigd, ook onderdeel van Foreco Groep. Het maakte van MFA Noorderhuis een project van en voor de gemeenschap. Directeur Klaas Jan Swager: “Medewerkers van Foreco Houtconstructies vonden het bijzonder om betrokken te zijn, want ze leverden een bijdrage aan een nieuw gezicht in hun eigen dorp.”

Waterafstotende werking

Foreco Dalfsen

Aan architect de Zwarte Hond liet Foreco referenties zien waar eerder was gewerkt met het eigen label WaxedWood. De houtsoort Siberisch Lariks kent een hoge natuurlijke duurzaamheid en is onderhoudsvrij. Het hout, dat is verduurzaamd met een waterafstotende werking, wordt naast gevelbekleding vaak toegepast voor houtconstructies, vlonders en erfafscheidingen.

Langzame groei van het hout

Swager: “Het mooie aan dit product is de lange levensduur en de natuurlijke uitstraling. Hierdoor neemt de populariteit ervan nog steeds toe. Producten met een lange levensduur zijn vaak statisch. Van deze houtsoort is geen plank hetzelfde, waardoor een levendige gevel ontstaat.” Siberisch Lariks kent een relatief langzame groei in hoger gelegen gebieden in het noorden van Scandinavië.
Dat verklaart de stevige structuur en de hoger soortelijke massa. De jaarringen van het hout liggen dicht bij elkaar.

Verkleuren

Foreco Dalfsen

In maart staat de verhuizing van het Noorderhuis gepland. In Noordeloos werkten tien medewerkers als gevelspecialist mee aan het project. De geveldelen van het fijn bezaagde Siberisch Lariks kennen een tussenruimte van 7 millimeter, verticaal genageld aangebracht. Het product, dat ook kan worden schoongemaakt, behoudt door de jaren de natuurlijke uitstraling. Wanneer het hout net is aangebracht, lijkt het groen. Over de tijd verkleurt het materiaal van groenbruin naar brons om uiteindelijk te vergrijzen.

Bijzondere ligging

Met name op dagen met veel licht roemt Swager de groenbruine kleur van de gevel. “Het felle zonlicht geeft iedere hoek van het gebouw een andere aanblik.” Het gebouw, dat aan de rand van het dorp middenin het grasland staat, kent binnen een strakke en moderne vormgeving dat wordt afgewisseld met glaspartijen. Rondom het gebouw staat een natuurlijk speelterrein. “De ligging op het buitenterrein van 1.800 vierkante meter is bijzonder mooi. Ook de aankleding klopt.”

Het onbeschilderde product weet de natuurlijke en schone uitstraling te behouden, zonder dat het nare vlekken krijgt. In Noordeloos bestond al jaren behoefte aan een dergelijke multifunctionele accommodatie. Vanuit het dorp komen verschillende elementen terug in de multifunctionele ruimte. Daar is gelegenheid voor sport, cultuur, onderwijs en kinderopvang. “Dat biedt ruimte voor herontwikkeling in het centrum van het dorp, waar deze elementen voorheen gescheiden van elkaar waren.”  

Tekst: Carline Klijn-van Best   Beeld: Foreco Dalfsen
Uitgelichte afbeelding: Het Noorderhuis in Noordeloos is een multifunctionele ruimte.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details