Platform over gevels, glas & daken
Nieuws

Nieuwbouw Oogkliniek Eyescan, Utrecht | Oog voor detail

Eyescan opent medio oktober de deuren van zijn nieuwe state-of-the-art oogheelkundig centrum in Utrecht. Uniek aan het 4.000 m2 grote pand is dat aan de gevel niet is af te lezen wat er zich binnen afspeelt. Een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever en door Architectenburo Guido Bakker op een speelse wijze vertaalt met gevelpanelen in […]

project-eyescan-12-kopieren

27 september 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Eyescan opent medio oktober de deuren van zijn nieuwe state-of-the-art oogheelkundig centrum in Utrecht. Uniek aan het 4.000 m2 grote pand is dat aan de gevel niet is af te lezen wat er zich binnen afspeelt. Een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever en door Architectenburo Guido Bakker op een speelse wijze vertaalt met gevelpanelen in wisselende hoogten en specifieke detaillering. Een gesprek met zowel de architect als de gevelbouwer.

De nieuwe oogkliniek bestaat uit twee gesloten bouwvolumes met elkaar verbonden via een glazen atrium waarin de entree is ondergebracht. “Anders dan gebruikelijk was voor dit project daglichttoetreding via de gevel van ondergeschikt belang,” begint projectarchitect Hoeshmand Mahmoed. “Sterker nog, de spreekkamers en OK’s zijn gebaat bij zo weinig mogelijk daglicht. Dat heeft geresulteerd in een vrij gesloten gevel voor beide bouwvolumes. Om de gevel toch wat sjeu mee te geven, ondanks zijn gesloten karakter, hebben we een horizontale geleding bedacht ingevuld met Kingspan-gevelpanelen in wisselende hoogten.”

Om de gevel wat sjeu mee te geven, ondanks zijn gesloten karakter, is een horizontale geleding bereikt met Kingspan-gevelpanelen in wisselende hoogten.

 

Chique compositie

De Kingspan-elementen zijn op een speelse manier op elkaar ‘gestapeld’ in afwisselende breedtes van 60, 90 en 100 centimeter. “Op die manier weten we de leesbaarheid van de achterliggende verdiepingen te doorbreken,” zegt Mahmoed. “De gevel vertelt een ander verhaal dan de ruimtes daarachter. Alleen de wachtkamers zijn van buitenaf te herkennen door de grote ‘schietgaten’ in de gevel die zorgen voor daglicht in de wachtkamers. Overigens zijn de Kingspan-panelen niet rechtstreeks op elkaar gestapeld. Tussen de panelen in bevindt zich telkens een lekdorpel uitgevoerd in aluminium zetwerk in de kleur goud. De gevelpanelen zijn uitgevoerd in de kleur Kingspan Van Dyke Brown (RAL 8014). Samen met de goudkleurige lekdorpels en de schuine facetten rondom de kozijnen, eveneens in goud uitgevoerd, bezorgen ze het pand een uitermate chique uitstraling.”

Primeur

De specifieke gevelopbouw en detaillering van de panelen met telkens een lekdorpel ertussen, vroeg in de uitvoering de nodige aandacht. “Het is met recht een bijzonder detail en bij mijn weten het eerste project dat op deze manier wordt uitgevoerd,” zegt Marcel Kampert van Hardeman Isolatie, verantwoordelijk voor de montage van de gevel. “We hebben in het voortraject de maatvoering en details samen met hoofaannemer J.G. Timmer goed op elkaar afgestemd om tijdens de uitvoering niet voor verrassingen te komen staan en bovenal om het beoogde lijnenspel te realiseren. Ook is er een speciale methodiek ontwikkeld om het paneel, inclusief lekdorpel, in één werkgang te monteren. Vanwege de specifieke detaillering en de hoogte van het gebouw (18 meter) zijn we twintig weken bezig geweest met de montage, aanzienlijk langer dan gebruikelijk, maar inherent aan het ontwerp.”

“Complimenten aan Hardeman Isolatie voor de zorgvuldige uitvoering,” zegt Mahmoed. “De ritmiek van het horizontale lijnenspel komt ook terug in de vliesgevel van het atrium, alleen dan verticaal gepositioneerd.” Het eindresultaat is een lust voor het oog.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%