Platform over gevels, glas & daken
Met Preano+ profiteren gevelbouwers van een coatingsysteem met één laag

Met Preano+ profiteren gevelbouwers van een coatingsysteem met één laag

Chromateren raakt uit, pre-anodiseren heeft de toekomst. Dus bouwden Jonkman Coating en Kawneer daarop voort, met PREANO+ als resultaat. Het nieuwe coatingsysteem maakt aluminium ondoordringbaar, corrosie krijgt geen kans. En dat alles samen in één verticale laag, als een rendabel en robuust alternatief voor elke gevelbouwer.

Efficiency komt met een helder proces. Ook bij gevelbouwer Facédo, waar ze scherp zijn op alles wat het werk simpeler maakt. Slimmer ook. En sneller bovendien, uiteraard zonder in te leveren op kwaliteit. Een team van doeners, zo omschrijven ze zich bij het bedrijf in Velp. Goede afspraken vooraf zijn uiteraard onmisbaar, maar daarna is het toch vooral de mouwen omhoog en aan de slag. “Juist dan is het fijn als je kunt uitgaan van altijd een uniform verhaal voor de klant”, vertelt algemeen directeur Dennis Leijser. “Die rust is ons veel waard.”

Vandaar dat Leijser en zijn team openstaan voor een afwerking van aluminium gevels met PREANO+. Het nieuwe coatingsysteem brengt de processen van pre-anodiseren en poedercoaten samen in één verticale lijn, wat onder andere zorgt voor een scherpe prijsstelling. Ook krijgt lakophoping in de vattingen geen kans, wat de montage van gecoate aluminium onderdelen versnelt en zo eventuele herstelkosten in een later stadium voorkomt. PREANO+ is sterk corrosiewerend en biedt een lakgarantie van tien jaar. Leijser: “Die borgstelling geeft veel zekerheid, voor ons en uiteraard de klant.”

Vereenvoudiging voor gevelbouwers

Waar een gevelbouwer als Facédo materiaal nu nog tweelaags laat poedercoaten, is dat met PREANO+ niet meer nodig. Zie het systeem als een vereenvoudiging voor de afwerking van aluminium elementen, vertelt Gerald Oude Nijhuis, commercieel directeur bij Jonkman Coating. “PREANO+ biedt de gevelbouw efficiency. Vooral in een land als Nederland, waar we van oudsher uitgaan van twee laklagen, zorgt dit systeem voor een gunstig en kwalitatief hoogwaardiger alternatief.”

Jonkman Coating ontwikkelde PREANO+ samen met Kawneer, leverancier van volledig recyclebare aluminium ramen, deuren en gevels. Zo duurzaam als Kawneers producten zijn, zo solide is volgens Oude Nijhuis ook PREANO+. “Een proces als chromateren is weliswaar ook robuust, maar kent steeds meer restricties en is daarom niet toekomstbestendig. Pre-anodiseren is dat wél. Met een afwerking die zolang meegaat, past dit systeem in de lijn van circulair bouwen.”

Evenwichtig verdeeld

PREANO+ heeft het Qualicoat seaside kwaliteitslabel, dat geldt voor het coaten van aluminium in de architectuur. Het resultaat van die hoge kwaliteitseis is ondoordringbaar aluminium, als onmisbare basis voor de opvolgende laklaag. Pre-anodiseren is weliswaar al een bewezen techniek, de nabehandeling van materiaal ook. Maar een verticale bundeling van beide processen, inclusief het vooraf borstelen en de nabehandeling met conversielaag? Die is uniek, zo benadrukt Lars van den Berg, technical manager bij Kawneer. “Dit systeem brengt alle processen robuust samen. En dat in één verticale lijn, wat zorgt voor een evenwichtige verdeling van de lagen.”

De behandeling volgens PREANO+ vindt plaats bij Jonkman Coating in Hengelo, dat de restwarmte op locatie direct weer hergebruikt. Dat maakt het productieproces duurzaam, en dat nog los van de eigenschappen van het eindresultaat. Neem volgens Van den Berg alleen al de afname van de hoeveelheid benodigde materialen. “Voor zware belasting geldt nu een laagdikte van 90 mu. Met PREANO+ kan die naar 60 mu. Dat scheelt behoorlijk, zéker voor de grotere oppervlakten waar gevelbouwers doorgaans mee te maken hebben.”

Efficiënter dan de huidige toepassingen, duurzamer ook. En daarmee simpelweg beter, als je het Gerald Oude Nijhuis van Jonkman Coating vraagt. “We wilden met PREANO+ een topproduct in de markt zetten. Ik denk dat we daar samen met Kawneer in zijn geslaagd – en dat vooral voor de gevelbouw.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details