Platform over gevels, glas & daken
Marktleider in sandwichpanelen breidt assortiment geluidwerende panelen uit
Ingenieursbureau Cauberg Huygen heeft de laboratoriummetingen voor diverse panelen van Panelen Holland uitgevoerd.

Marktleider in sandwichpanelen breidt assortiment geluidwerende panelen uit

Bouwend Nederland staat voor grote uitdagingen de komende jaren. Want om het groeiende tekort aan woningen aan te pakken, moet er flink bij gebouwd worden. Ook op plaatsen waar dat voorheen niet mogelijk was, vanwege een hoge geluidsbelasting op de gevel, zoals in de buurt van snelwegen, spoorlijnen of industrie. Om op deze geluidsgevoelige plaatsen te voldoen aan de gestelde geluidsnormen, en dus de omgevingsgeluiden voldoende te dempen, biedt Panelen Holland meerdere, zorgvuldig geteste en daarmee bewezen effectieve geluidwerende sandwichpanelen.

Dat gebeurt in een eigen akoestisch en bouwfysisch laboratorium, waarin materialen uitvoerig getest kunnen worden.

Geluidbelasting op een gevel

De gevel speelt een grote rol bij het vermijden van geluidhinder in woningen, ziekenhuizen of kantoren. “De mate van geluidwering wordt veelal voorgeschreven door wetgeving zoals het Bouwbesluit, of vanuit een bouwkundig bestek”, zegt Vincent Wijnja, hoofd verkoop bij Panelen Holland. “Daarbij hangt de benodigde geluidwering van een gevel af van de geluidbelasting op die gevel. Op basis van geluidsbronnen als weg-, rail- of luchtverkeer wordt er een prognose gemaakt van die geluidbelasting, waarmee een berekening wordt gemaakt van de vereiste geluidwering van de gevel.”

Zorgvuldig getest

Panelen Holland test al meer dan 30 jaar panelen op geluid en kon tot op heden al meer dan 40 geteste geluidwerende panelen bieden. “Maar door de alsmaar strenger wordende eisen op het gebied van geluidwerendheid en isolatie hebben we halverwege 2022 nóg 20 type sandwichpanelen laten testen.” Wijnja geeft aan dat de laboratoriummetingen door Cauberg Huygen gedaan zijn, een onderscheidend ingenieursbureau met een eigen akoestisch en bouwfysisch laboratorium, waarin materialen uitvoerig getest kunnen worden. Op basis van deze tests kan duidelijkheid gegeven worden wat de geluidwerendheid van een bepaald bouwproduct is. 

Een tweezijdig verjongd paneel, eveneens getest op geluidwerendheid.

Geluidwerende sandwichpanelen / gevelpanelen

Wijnja: “Wij hebben panelen laten testen in verschillende materiaalcombinaties. Met aan de buitenzijde staal, aluminium, glas of Trespa en zowel in vlakke uitvoering als cassette. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat de waarde die wij gebruiken bij de bepaling van de luchtgeluidisolatie van diverse sandwichpanelen de gecorrigeerde CTR waarde is. CTR staat voor correctiefactor traffic, oftewel: het wegverkeer van buiten naar binnen. Daarnaast hebben we op basis van rail-, trein- en vliegverkeer- een aantal panelen laten testen. Vooral omdat we zien dat de vraag vanuit de markt daarin toeneemt. Alle panelen zijn getest volgens de Nederlandse en internationale normen. De onderzoeksresultaten zijn net binnen en we zijn volop bezig deze te verwerken, zodat deze binnenkort makkelijk vindbaar en voor iedereen toegankelijk zijn op onze website. Maar als mensen nu al meer informatie willen, kunnen ze uiteraard even bellen”, zegt Wijnja. “In elk geval staat vast dat wij panelen kunnen leveren die prestaties halen met een Rw-waarde van 24 t/m 47 dB(A).

Panelen Holland heeft panelen laten testen in verschillende materiaalcombinaties. Met aan de buitenzijde staal, aluminium, glas of Trespa en zowel in vlakke uitvoering als cassette.

Wet Kwaliteitsborging

“Wij vinden het, vooral naar onze klanten toe, belangrijk dat we aan kunnen tonen dat de gestelde eisen met onze panelen gehaald kunnen worden. Met name bij grote en complexe projecten is het cruciaal om zo vroeg mogelijk in het proces duidelijkheid te hebben omtrent de gekozen materialen en hun prestaties.” Wijnja geeft aan dat Panelen Holland altijd als doel heeft de klant te ontzorgen en de markt te willen blijven bedienen, ondanks de alsmaar strenger wordende eisen. “Dus blijven we doorontwikkelen en testen. 

Zeker met het oog op de Wet Kwaliteitsborging, die er ongetwijfeld gaat komen, lopen we graag op de feiten vooruit. Zo weten we zeker dat we de grote harde eisen van straks voor zijn en alles paraat hebben liggen voor onze klanten.” Nu de eerste projecten met specifieke eisen aan geluidwerendheid verkocht zijn, is Panelen Holland volop aan het produceren. Voor elk specifiek project worden panelen zorgvuldig geselecteerd en samengesteld. Vanzelfsprekend wordt altijd maatwerk geleverd. “Het is fijn te weten dat grote en bekende aannemers met serieuze werken ons weten te vinden. Niet alleen vanwege de specifieke producten en het maatwerk dat we kunnen leveren, maar ook vanwege de ervaring en knowhow die bij ons bedrijf aanwezig is”, zegt Wijnja tot slot.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details