Platform over gevels, glas & daken
Little C, Rotterdam | Ultiem loftgevoel door beeldbepalende raampartijen

Little C, Rotterdam | Ultiem loftgevoel door beeldbepalende raampartijen

In Rotterdam wordt in opdracht van Bouwcombinatie Little C V.O.F. -bestaande uit de TBI-bedrijven ERA Contour en J.P. van Eesteren- een nieuwe levendige woon- en werkomgeving gecreëerd: Little C. De vijftien gebouwen met woningen, kantoren en commerciële ruimten vormen een ‘village’ in de stad waar een unieke sfeer en leefomgeving zal ontstaan. Drie kleine pleinen zorgen voor een publieke en intieme wereld. Er zijn collectieve daktuinen waar binnen- en buitenleven samenkomen en loopbruggen verbinden de gebouwen onderling.

De grote raampartijen met slanke ‘staallook’ profielen en het gebruik van stoere materialen zijn beeldbepalend en creëren het ultieme loftgevoel in Little C. Hermeta, al bijna honderd jaar specialist in bouw- en industrie gerelateerde aluminium producten, verzorgt de circa 12.500 m² puien van dit prachtige project.

Rotterdam | Little C

Peter van Rooden, verkoopadviseur bij Hermeta Gevelbouw, vertelt: “We leveren veelal klantspecifieke oplossingen, zo ook bij dit project.” Architect Jaakko van ’t Spijker van CULD, één van de trekkers van het ontwerpteam samen met Cor Geluk (ook CULD) en Bert van Breugel (INBO), bedacht een plan om loftachtige gebouwen in dichte opzet te plaatsen. Het loftidee is consequent doorvertaald in de architectuur. “Daar komt de raamverdeling uit voort die bepalend is voor wat Hermeta aan het maken is,” vertelt Van ’t Spijker. “Samen met Hermeta is gekeken naar de haalbaarheid en technische uitvoerbaarheid van de bedachte raampartijen.” Van Rooden vult aan: “Er is gekozen voor het renovatieprofiel Classic Slim Line van Reynaers. Specifiek voor dit project hebben we de detaillering iets anders laten ontwikkelen. Voor de roedeverdeling is gebruik gemaakt van Wienersprossen waarbij de dubbele beglazing is voorzien van aluminium kruisroeden. Hierdoor ontstaat de authentieke loftuitstraling, zowel buiten als binnen. We ontwikkelden een proefpui, waar de architect meteen zeer enthousiast over was.”

Rotterdam | Little C

Logistieke uitdaging

“Kwalitatief goede en klantspecifieke kozijnen maken, daar zijn we sterk in. De uitdaging zit hem bij dit project vooral in de omvang en het logistieke deel. Omdat de puien beglaasd naar dit project gaan, is er binnen Hermeta een hal gereed gemaakt, speciaal voor het verwerken van het glas, compleet met kraanbanen etc. Het tijdig aanleveren van het glas door onze glasleverancier is cruciaal.

Rotterdam | Little C

Elke toren heeft zijn eigen uitstraling maar samen vormen de gebouwen toch één geheel. Een unieke plek die dynamiek, rust, persoonlijkheid en warmte uitstraalt.

 

Al dit soort voorbereidingen zijn enorm belangrijk om het gewenste resultaat te behalen. Door goed tekenwerk te leveren in het voortraject, kun je eventuele issues in een vroeg stadium al afvangen. Onze engineers hebben samen met de architect een aantal principedetails ontwikkeld die zowel functioneel als esthetisch passend zijn voor dit project.”

Rotterdam | Little C

Efficiënter plaatsen van raampartijen

De beglaasde puien maken het plaatsen op de werf een stuk efficiënter. Het behoeft minder transport en kraangebruik én je zet de pui in één keer dicht. Van Rooden: “Voor ons is dit één van de grootste klussen tot nu toe, maar we deinzen zeker niet terug voor de omvang! De productie is inmiddels in volle gang. Het maakt me trots als we alles verwerken binnen de gestelde tijd en tegen de gecalculeerde kosten.”

Rotterdam | Little C

Het ultieme loftgevoel, zowel buiten als binnen, is mede ontstaan door de unieke raampartijen.

 

Gevoel van verbinding

Van ’t Spijker: “Het eindresultaat zal een samenwerking zijn tussen begroeiing en bebouwing, die een mooi gevoel van verbinding geven. Een plek die persoonlijk en warm is en kloppend op menselijke schaal. Ondanks dat voor alle vijftien torens een unieke raampartij is ontwikkeld, waardoor elke toren zijn eigen uitstraling heeft, vormen ze toch één van de verbindende factoren in het grote geheel. Met elkaar detailleer je zoiets en ik vind het mooi om te zien hoe Hermeta diversiteit heeft kunnen bereiken vanuit een eenvoudige basisopzet. Het past enorm goed bij het uitgesproken karakter van dit project.” Van Rooden besluit: “Het is fantastisch om aan een project te werken met zo’n bijzondere schaal: groot van omvang en tegelijkertijd klein en fijnzinnig.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details