Platform over gevels, glas & daken
Isolatieglas uit Enschede met geïntegreerde zonwering nu ook BCRG-geregistreerd!
Pilkington Insulight™ met ScreenLine® is toepasbaar in elke ruimte. (Beeld: Morley Glass UK)

Isolatieglas uit Enschede met geïntegreerde zonwering nu ook BCRG-geregistreerd!

Pilkington, al jarenlang bekend als toonaangevend isolatieglasfabrikant, blijft innoveren. “Wij zijn constant op zoek naar manieren om nóg meer toegevoegde waarde aan ons standaard isolatieglas te geven”, zegt Bas Geverink van Pilkington Nederland. Zo is daar ScreenLine®; een mooi product wat Pilkington Nederland al jaren verwerkt en waar het nu een BCRG-gelijkwaardigheidsverklaring op heeft verkregen.

ScreenLine® zorgt door zijn zon- en warmtewerende eigenschappen voor een verhoogd

Chris Alten -tegenwoordig Area Manager ScreenLine® bij het Italiaanse familiebedrijf Pellini- was daarvoor 10 jaar werkzaam bij Pilkington Nederland: “De samenwerking tussen Pilkington Nederland en Pellini is al in 1997 gestart. Het is mooi dat ik de kennis van beide bedrijven optimaal kan combineren”, zegt hij en is trots op de esthetisch zeer fraaie en superfunctionele ScreenLine®.

Zonwering geïntegreerd in glas

ScreenLine® is een systeem waarbij zonwering tussen het Pilkington Insulight™ isolatieglas geplaatst wordt. Dat kan een jaloezie of plissé black-out zijn. Geverink: “Het is zo ontworpen dat de eigenschappen van het isolatieglas niet veranderen en dat het geïntegreerde product volledig beschermd zit tussen het glas. Stof, vuil en weersomstandigheden hebben geen invloed op de geïntegreerde zonwering, waardoor onderhoud overbodig wordt.” Alten beaamt: “Zoals je het nu koopt, ziet het er over 20 jaar nog uit.”

Zon-, licht- en warmteregulering

Los van de onderhoudsvoordelen en de enorme architectonische vrijheid van het product, is het uiteraard ontwikkeld voor zon-, licht- en warmteregulering. Om het verschil aan te geven, legt Alten uit dat buitenzonwering ervoor zorgt dat het glas niet opgewarmd wordt. “Bij binnenzonwering komt de warmte al wel door het glas naar binnen, maar wordt deels geabsorbeerd en afgestraald door de binnenzonwering. Maar de warmte is en blijft dan binnen. Het ideale aan ScreenLine® is dat deze zich tussen het glas bevindt, maar vóór de warmtewerende HR-coating, waardoor je nagenoeg alle warmte buiten kunt houden.” 

Handmatig of automatisch

Geverink: “De toetreding van (zon)licht en warmte bij ScreenLine® is actief te regelen door de stand van de zonwering aan te passen. Dat kan handmatig, maar ook motorisch geregeld worden via bijvoorbeeld een gebouwbeheersysteem. In het systeem kun je specifieke data ingeven waardoor deze weet wanneer de zon op de gevel staat. Door een sensor toe te voegen die meet wat de zonbelasting op de gevel is, wordt de geïntegreerde zonwering automatisch in de ideale stand gezet, waardoor de warmte buiten blijft.” Alten: “Dan hebben we het natuurlijk over de zomermaanden waarin we energie willen besparen op de airco. In de winter trek je het systeem op om optimaal gebruik te maken van de gratis zonnewarmte, om stookkosten te reduceren.” Op dit moment wordt voor de draadloze variant, waar geen externe voeding voor nodig is, een plug&play Hub en App ontwikkeld die dezelfde geavanceerde automatische besturing mogelijk maakt. Gemotoriseerde ScreenLine® wordt daarmee nog toegankelijker voor de renovatie- en particuliere markt.

Pilkington Insulight™ met ScreenLine® is ook toepasbaar in beweegbare delen zoals (schuif)deuren en draai-/kiepramen. (Beeld: Pilkington Nederland BV)

Opgenomen in de BCRG-database

Pilkington Insulight™ met ScreenLine® kan duidelijk een grote rol spelen bij energieprestatieberekeningen en energiebesparingsadviezen van of voor gebouwen. “Pilkington Nederland isolatieglas is al sinds 2021 opgenomen in de BCRG-database, waardoor het dus al mogelijk was om bij Pilkington Insulight™ met ScreenLine® officieel te refereren naar de betreffende Ug-waardes die overeenkomen met reguliere HR++ waardes waarbij geen ScreenLine® zonwering in de spouw is ingebouwd”, zegt Geverink. “Recentelijk ontvingen we van het BCRG het fantastische nieuws dat nu ook de daarbij horende Fc-waardes officieel zijn opgenomen in deze BCRG-database. Daar hebben we veel data voor moeten aanleveren, omdat jaloeziebeglazing volgens de NTA 8800 normering niet binnen de ‘normale’ categorieën (beweegbare buitenzonwering of binnenzonwering) valt. Het is fijn dat de BCRG inzet om op termijn de echte Fc-waarden in te kunnen voeren in het programma. Dan is het nu zaak dat het ook in de softwareprogramma’s wordt opgenomen, zodat jaloeziebeglazing officieel meegenomen kan worden in de energieprestatieberekeningen via die softwareprogramma’s.”

Verwarmbaar glas

“Ondertussen blijven wij doorontwikkelen”, zegt Geverink. “Met onze R&D-afdeling zijn we aan het kijken op welke manieren we nog meer een toegevoegde waarde aan ons glas kunnen geven. Zo zijn we nu druk bezig met de ontwikkeling en certificering van verwarmbaar glas, wat we al even op de Bouwbeurs, als onderdeel van ons nieuwe concept, genaamd HomeComfort lieten zien.” Geverink constateert dat de nazorg bij verwarmbaar glas vaak ontbreekt. “Dat proberen wij juist goed aan te pakken. Pas als alles goed geregeld is komen we met een volwaardig product op de markt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details