Platform over gevels, glas & daken
Interessante ontwikkelingen in XPS
Met de opening van de nieuwe fabriek in Tongeren heeft Soprema de productiecapaciteit fors verhoogd.

Interessante ontwikkelingen in XPS

Drukvast en vochtbestendig isolatiemateriaal

Soprema is gespecialiseerd in de productie van hoogkwalitatieve producten voor waterdichting en isolatie. En dat al meer dan 150 jaar! Op de BouwBeurs presenteert het multinationale familiebedrijf de laatste ontwikkelingen in XPS. Mede mogelijk gemaakt door de nieuwe fabriek in Tongeren, net over de grens bij Maastricht. Salesmanager Jacco Dwars praat ons even bij.

XPS is een isolatiemateriaal dat is gebaseerd op polystyreen. “Net als EPS eigenlijk, maar daar waar EPS gevuld is met lucht, wordt XPS verkregen na het extruderen van polystyreen. Dat geeft een andere structuur en maakt XPS veel drukvaster en ook veel beter bestand tegen vocht”, legt Dwars uit. “XPS is bij uitstek geschikt op plekken waar hoge belastingen voorkomen, zoals op parkeerdekken, daken die belopen worden, onder groendaken of als bekleding van kelders of zwembaden. Het materiaal kan namelijk gewoon onder het maaiveld of zelfs onderwater gebruikt worden zonder dat het aangetast wordt.”

XPS is bij uitstek geschikt op plekken waar hoge belastingen voorkomen, maar kan ook onder het maaiveld of zelfs onderwater gebruikt worden zonder dat het aangetast wordt.

Thermobonding

Met de opening van de nieuwe fabriek in Tongeren heeft Soprema de productiecapaciteit fors verhoogd. “We produceren hier XPS in een grote verscheidenheid aan diktes en druksterkten variërend van 300 kPa tot een extreem hoge 700 kPa”, vervolgt Dwars. “Dankzij een thermobondingmachine zijn we in staat om diktes tot wel 240 mm te produceren. Daarbij versmelten we als het ware twee lagen XPS op elkaar. Uniek is bovendien dat we zoveel mogelijk gebruikmaken van gerecycled XPS en EPS, van beide producten vormt de basis immers polystyreen.” In dat kader heeft Soprema recent EPS Nederland overgenomen. Het is een partij die onder meer verpakkingspiepschuim inzamelt, verwerkt en compacteert. Het piepschuim wordt daarmee met een factor 40 tot 50 verkleind en tot zogenaamde briketten geperst. “Deze briketten kunnen we één op één gebruiken als grondstof voor nieuwe XPS-platen.”

Soprema heeft voortaan ook het inzameling- en recyclingproces van EPS en XPS in eigen hand.

Zero waste beleid

Soprema heeft dus voortaan ook het inzameling- en recyclingproces van EPS en XPS in eigen hand. In Drachten staan zowel een shredder om het brandschoon verpakkingsmateriaal in grove stukken te vermalen als een compacteermachine om het vermalen polystyreen tot briketten te persen. Dwars: “Ook beschikken we over een vrachtwagen met mobiele shredder, waarmee we snij-afval op de bouwplaats of eender welke locatie ophalen. Op die manier sluiten we de keten, want ook in onze fabriek in Tongeren hanteren we een zero waste beleid. We hebben geen afval; restanten worden weer terug ingezet als grondstof voor de productie van nieuw XPS.” Bezoekers aan de stand van Soprema op de BouwBeurs kunnen met eigen ogen aanschouwen hoe dat inzamelings- en recyclingproces in zijn werk gaat. Al die duurzame inspanningen en maatregelen hebben er mede toe geleid dat Soprema onlangs het Cradle to Cradle-certificaat op niveau Brons heeft behaald.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details