Platform over gevels, glas & daken
Houtvezelisolatie: 100% biobased
Houtvezelisolatie heeft van nature de eigenschap dat het vocht transporteert. Dat leidt tot een veel prettiger binnenklimaat.

Houtvezelisolatie: 100% biobased

Al meer dan 150 jaar produceert Soprema hoogkwalitatieve producten voor waterdichting en isolatie. Behalve thermische isolatieplaten in PUR/PIR of XPS produceert het multinationale familiebedrijf sinds een jaar of zeven ook houtvezelisolatie onder de noemer Pavatex. En wel in de Vogezen, midden in een duurzaam bosbouwgebied, de grondstof voor dit 100% biobased isolatiemateriaal.

Soprema heeft de locatie voor de nieuwe fabriek van Pavatex-houtvezelisolatie zorgvuldig gekozen. “De fabriek stond oorspronkelijk in Zwitserland maar is verplaatst en nieuw gebouwd in de Vogezen”, zegt Jacco Dwars van Soprema. En dat heeft een reden. In de Vogezen bevinden zich namelijk veel naaldboomkwekerijen. “Uit het zaagafval, de houtkrullen en -snippers, halen wij vezels die vervolgens met stoom worden gereinigd en geperst tot een eindproduct. Door te ‘spelen’ met de persdruk, varieert het eindresultaat van zachte houtvezeldekens tot harde houtvezelisolatieplaten.”

Bij de verwerking van het product komen geen schadelijke vezels vrij.

Zeer geringe CO2-voetafdruk

Pavatex-houtvezelisolatie is een isolatieproduct met verreweg de minste milieubelasting, weet Dwars. “We halen de grondstoffen in een straal van maximaal 150 kilometer rond de fabriek en de energie die nodig is voor het stoomreinigen van de vezels halen we uit het koelwater van de nabijgelegen papierfabriek. Ook de benodigde energie voor de platenpersen is uiterst gering. De fabriek is praktisch energieneutraal. Al met al dus een veel bewuster productieproces dan de productie van bijvoorbeeld glas- of steenwolisolatie. Pavatex-houtvezelisolatie is dan ook een product met een zeer geringe CO2-voetafdruk en kent bovendien een breed toepassingsbereik. Het is een product dat absoluut in opkomst is. Steeds meer opdrachtgevers eisen zelfs dat met biobased producten gebouwd en dus ook geïsoleerd wordt.”

Pavatex-houtvezelisolatie is een isolatieproduct met verreweg de minste milieubelasting.

Dampopen

Bouwfysisch heeft houtvezelisolatie ook een aantal voordelen ten opzichte van de gangbare materialen, vervolgt Dwars. “Het product heeft van nature de eigenschap dat het vocht transporteert. Een HSB-wand gevuld met Pavatex-dekens(Pavaflex) kan dus gewoon dampopen blijven. Dat leidt tot een veel prettiger binnenklimaat. Daarmee is het product ook uitermate geschikt voor renovatie van monumentale panden, want de vochthuishouding in het pand wordt niet verstoord. De holle vezels hebben bovendien uitstekende akoestische eigenschappen en dempen geluid. Daarnaast heeft houtvezelisolatie een bijzonder hoge warmtebuffering met een faseverschuiving van 6 tot 7 uur. Dat betekent dat het in de zomer bijvoorbeeld veel langer duurt voordat een woning van binnen opwarmt. Bij de verwerking van het product komen tot slot geen schadelijke vezels vrij. Aan het einde van de levensduur kan het materiaal teruggegeven worden aan de natuur of worden hergebruikt.”

Houtvezelisolatie is sterk in opkomst en wordt veel in HSB-elementen toegepast en bij houtbouwprojecten met CLT (cross laminated timber). “In dat laatste geval wordt dan aan de buitenzijde van de Pavatex-isolatie een harde persingsplaat toegepast die je vervolgens kunt afwerken met een product naar keuze, zoals gevelstuc of steenstrips, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een geventileerde gevel vóór plaatsen. Het product heeft een lambda-waarde die varieert tussen de 0.036 en 0.040, afhankelijk van de persing van de plaat.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details