Platform over gevels, glas & daken
Houten gevelbekleding effectief beschermen met Tikkurila

Houten gevelbekleding effectief beschermen met Tikkurila

Een wereldwijde tendens om watergedragen coatings voor houten gevelbekleding te gebruiken, heeft zich over heel Europa verspreid. Logisch ook, want producenten van gevelbekleding en houten buitenpanelen moeten rekening houden met de eisen van VOS-reductie (vluchtige organische stoffen) en met milieu-
en veiligheidsaspecten. Het Finse Tikkurila heeft een reeks duurzame en tijdbesparende oplossingen voor houten gevelbekleding, voor zowel een on- als off-site behandeling.

Tikkurila is een toonaangevende Noord-Europese verf- en coating producent die bekend staat om zijn sterke merken, hoogwaardige oppervlaktebehandelingsproducten en deskundige diensten. “Het bedrijf investeert voortdurend in de ontwikkeling en het onderzoek van innovatieve en moderne hightech producten,” begint Peck de Jong van Finnpro, exclusief importeur voor de Benelux van coatings, verven en lakken van Tikkurila. “De coatings voor toepassing op houten gevelbekledingen scharen zich onder de Ultra Pro-serie, polyacrylaatverven die speciaal ontworpen zijn voor snelle productielijnen, dankzij de zeer korte droogtijden.”

Eén-component topcoats

Ultra Pro-producten zijn één-component watergedragen polyacrylaat topcoats, die biociden bevatten om het hout efficiënt te beschermen. De producten bevatten ook alkyd om de hechting te optimaliseren. “De coatings hebben een zeer lage waterabsorptie, maar het grote voordeel is toch wel dat er geen aparte primer nodig is,” meent Peck. “Het levert een aanzienlijke besparing op in de opslagcapaciteit. Extra besparingen komen voort uit de vermindering van de reinigingskosten van de apparatuur en de mogelijkheid om de te veel gespoten coating opnieuw te gebruiken. De Ultra Pro-producten zijn geschikt voor spuit-, borstel- en vacuümproductielijnen. Er kan zelfs een zeer korte droogtijd van een minuut of vijf behaald worden, wat maakt dat de behandelde producten snel stapelbaar zijn.”

Tikkurila

Een wereldwijde tendens om watergedragen coatings voor houten gevelbekleding te gebruiken, heeft zich over heel Europa verspreid.

Drie series

De Ultra Pro-serie biedt drie verschillende soorten coatings en kan in duizenden kleuren worden gemaakt om te voldoen aan de verschillende klantbehoeften, vervolgt De Jong. “De Ultra Pro Plus 30 is de hoogste kwaliteit coating in de serie. Het product heeft een Nordic Swan Eco-label, de beste vul- en dekkracht in de productreeks en is semi-mat. Ultra Pro 30 is op zijn beurt de meest populaire toplaag in de serie. De optimale prijs-kwaliteitverhouding zorgt voor een kostenefficiënt project met een hoogwaardige afwerking ter plaatse. Ultra Pro H10 tot slot is de derde coating in de Ultra Pro-serie. Uiteraard met dezelfde eigenschappen, maar ook met de kortste droogtijd, ideaal voor snelle productielijnen. Zeer recent is het nieuwste product Ultra Pro 10 hieraan toegevoegd. Deze coating speelt in op de laatste trends en heeft de meest matte uitstraling.”

Watergedragen technologie

De watergedragen technologie van Ultra Pro biedt volgens Peck de Jong grote voordelen ten opzichte van conventionele oplosmiddelhoudende verven. “Het zorgt ervoor dat de afvalverwijderings- en recyclingprocessen zeer kosteneffectief verlopen, zodat er geen grote investeringen nodig zijn. Dit maakt het productieproces milieuvriendelijk en het creëert een veilige werkomgeving. De productlijn is ontwikkeld om de extreme wisselingen in het Finse klimaat te kunnen weerstaan en zijn dus ook uitermate geschikt voor de Benelux. Andere unieke kenmerken van deze coatings zijn elasticiteit, flexibiliteit, waterdampdoorlatendheid en een uitstekende hechting. Eigenschappen die essentieel zijn voor houten gevelbekleding. De Ultra Pro-serie geeft constructies een lange onderhoudsinterval tot wel vijftien of twintig jaar.”

De lange traditie van houtbouw in Scandinavië heeft ons geleerd hoe belangrijk het is om hout te beschermen tegen het steeds veranderende klimaat, resumeert De Jong. “De houtmaterialen moeten vooral bestand zijn tegen weersinvloeden zoals UV-straling, vocht, blauwschimmel en andere schimmelgroei. De juiste keuze van het verfsysteem kan de onderhoudsperiode aanzienlijk verlengen en daarmee de kosten voor onderhoud verlagen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details