Platform over gevels, glas & daken
Geanodiseerd aluminium composiet voor OurDomain
De gevel van OurDomain met grillige print is uitgevoerd in Panelox, een ontwikkeling van Alumet. (Beeld: Peter de Ruig)

Geanodiseerd aluminium composiet voor OurDomain

Op de grens van het ‘oude’ en ‘nieuwe’ gedeelte van Rotterdam wordt gebouwd aan een 70 meter hoge woontoren OurDomain. De locatie van het gebouw is op zijn zachts gezegd historisch beladen. OurDomain is gelegen in het hart van de binnenstad dat op 14 mei 1940 door een bombardement werd platgelegd. De Panelox-gevelbekleding, die op meerdere fronten uniek is, verwijst subtiel naar die gitzwarte dag en toont hoop voor de toekomst.

OurDomain neemt een scharnierpositie in tussen de oude en nieuwe delen van de stad. De architectuur van deze nieuwe woonplek – met 612 kamers en appartementen voor studenten en starters – met horeca, winkels, bibliotheek, fitness en werkruimten refereert volgens Tangram Architecten aan de stoere Rotterdamse wederopbouwarchitectuur. De bijzondere gevelbekleding met een grillige ‘print’ verwijst naar de chaos na het bombardement. Als teken van hoop is de gevel ‘s avonds een subtiel ‘lichtbaken’ voor de stad. 

Als basis voor Panelox gebruikt Alumet een topmerk composiet van in dit geval Alucobond, dat als vlakke plaat wordt ingekleurd (geëtst). (Beeld: Peter de Ruig)

Afwisselende patronen

De gevel met grillige print is uitgevoerd in Panelox, een ontwikkeling van Alumet. “De vraag van de architect houdt tegenwoordig niet meer op bij nieuwe kleuren, ook afwisselende patronen zijn populair,” weet Remco Baartmans, directeur van Alumet. “Bij Panelox hebben we bestaande technieken gecombineerd op aluminium composiet panelen van Alucobond. Composiet panelen zijn extreem vlak, maar toch licht van gewicht. Na infrezen aan de rugzijde zijn ze eenvoudig te vouwen tot complexe vormen.” Dat kan ook Joep Oomen van WVH Gevelprojecten beamen. “We hebben het ontwerp van de architect vertaald naar een maakbaar geheel en daarin ook de Panelox-panelen verwerkt. De gevel bestaat in feite uit geprefabriceerde bouwstenen in de vorm van HSB-elementen die volledig in onze fabriek zijn samengesteld. Op die manier kon de gevel volledig steigerloos worden gemonteerd wat een hoop voordelen voor de aannemer Stebru opleverde.”

Afbeeldingen vereeuwigen

Als basis voor dit project gebruikt Alumet Alucobond panelen, dat als vlakke plaat wordt ingekleurd (geëtst). Alumet en Alucobond zijn hiervoor een samenwerking aangegaan. De oppervlaktebehandeling bestaat uit een anodiseerlaag. “Dit in tegenstelling tot de meeste composiet panelen in de markt, die worden gelakt,” benadrukt Baartmans. “De anodiseerlaag kan uit twee verschillende kleuren worden samengesteld. Dit is een uniek element van Panelox. Bovendien is het mogelijk te spelen met een matte of glanzende kleur. Door een combinatie te maken, ontstaat een lichtspel in reflectie en kun je afbeeldingen vereeuwigen op de gevel, zoals hier bij OurDomain een geabstraheerde foto van het bombardement in 1940.” In het eerste kwartaal van 2022 zal het nieuwe complex worden opgeleverd.  

Alumet heeft vorig jaar een nieuwe fabriek in gebruik genomen. (Beeld: Erik van der Burght)

Avantgarde in anodizing

Alumet heeft vorig jaar een nieuwe fabriek in gebruik genomen. Het nieuwe bedrijfspand met compleet nieuwe installaties biedt het anodiseerbedrijf de mogelijkheid om het productievolume te verdrievoudigen, levertijden drastisch te verkorten, de kwaliteit te verhogen en de milieu-impact te verlagen. “De productielijnen zijn zoveel mogelijk geautomatiseerd. We hebben als het ware een digitale fabriek gecreëerd, waarin alle procesparameters worden vastgelegd die nadien ook snel als een samenhangend informatiepakket naar boven zijn te halen,” zegt directeur Remco Baartmans. Met een assortiment van bijna 40(!) kleuren, de mogelijkheid tot stralen, chemisch glanzen én een enorme capaciteitsvergroting is Alumet klaar voor de toekomst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details