De noordentree van de Healthy Ageing Campus van het UMC Groningen en de Rijksuniversiteit transformeert tot een levendige, duurzame en gastvrije stadsomgeving voor onderwijs, onderzoek, cultuur, sport en ontspanning. De ontwikkeling van de nieuwe studentenwoontoren met 270 wooneenheden is één van de eerste zichtbare ontwikkelingen. Door gebruik te maken van gestandaardiseerde LeeFrame-gevelelementen kon de architect ‘uitpakken’ met een fraaie en duurzame esthetische schil die zelfs CO2 omzet in O2.
De welstandscommissie van de gemeente Groningen had aanvankelijk het idee om de gevel van de nieuwe studentenwoontoren in een robuust en steenachtig product uit te voeren, weet Jan Couwenberg van Leebo Intelligente Bouwsystemen. “Achttien verdiepingen uitvoeren in metselwerk is ontzettend arbeidsintensief, vraagt om veel (en duur) steigermateriaal én leidt tot een enorm totaalgewicht. Er werd naar een alternatief gezocht. Op dat moment kwamen wij in beeld. Bouwcombinatie Friso-Koopmans was bekend met ons systeem, zag het niet zitten om op een traditionele manier te gaan bouwen, maar wilde juist meer systematisch te werk te gaan. Daar leent LeeFrame zich uitstekend voor.”
LeeFrame is een concept van Leebo Intelligente Bouwsystemen en wordt in eigen huis geproduceerd. “Het is een staalframe spouwbladsysteem waarmee we gebouwen in één beweging wind- en waterdicht maken”, legt Couwenberg uit. “Aan de buitenzijde kan vervolgens een esthetische schil worden gehangen in eender welke materialisering. Omdat hier het oorspronkelijke idee was om de gevel in een robuust en steenachtig product uit te voeren, wordt aan het LeeFrame uiteindelijk een geprefabriceerde oplossing van keramische tegels gehangen. De LeeFrame-elementen voor de studentenwoontoren zijn elk 7,20 meter lang en 3 meter hoog. Op die manier kunnen we twee woningen in één beweging dichtzetten. Uiteraard voldoen de elementen thermisch, akoestisch en luchtdicht aan alle eisen. Sterker nog, we gaan in veel gevallen nog verder dan het Bouwbesluit voorschrijft. Het hele frame bestaat voornamelijk uit Brandklasse A-materialen.”
Leebo Intelligente Bouwsystemen heeft inmiddels alle elementen al geproduceerd en voorzien van kozijnen. Couwenberg: “De elementen zijn dus kant-en-klaar en worden op afroep uitgeleverd en ingehesen. Dat geeft veel rust in de planning van de aannemer. Dankzij speciale ophangpunten kunnen we toleranties in het betoncasco zonder problemen opvangen tijdens het positioneren. De LeeFrame-elementen zelf zijn ontzettend maatvast zijn en vormen als het ware een integrale oplossing met de esthetische schil die steevast een week of vier later wordt aangebracht. We leveren dus absoluut maatwerk, maar toch zit er een verregaande systematiek achter. Dat maakt dat je een gevel veel efficiënter kunt realiseren. De architect had in zijn stoutste dromen niet verwacht dat een dergelijke exclusieve keramische tegel bereikbaar zou zijn voor een project met studentenwoningen. Het mooie van de gekozen tegel van Agrob Buchtal is bovendien dat in het glazuur een oxide is ‘meegebakken’ die onder invloed van daglicht en regenwater CO2 omzet in O2. Behalve esthetisch fraai is het dus ook een duurzame gevel.”
Leebo Intelligente Bouwsystemen bewijst hier in Groningen opnieuw dat je door ‘anders denken’ en systematisch bouwen een fraai resultaat kunt behalen. “Onze systemen bieden een hoge mate van ontwerpvrijheid voor de architect.”