Platform over gevels, glas & daken
Esthetische kaders beeldbepalend voor uitbreiding

Esthetische kaders beeldbepalend voor uitbreiding

De International School of The Hague is enorm populair. De afgelopen tien jaar nam het leerlingenaantal toe van gemiddeld 700 naar maar liefst 2.000 leerlingen. Steeds vaker werd uitgeweken naar noodgebouwen. Reden voor Stichting Rijnlands Lyceum om een uitbreiding te realiseren. DAT Architecten tekende voor het ontwerp dat dankzij de esthetische kaders mooi aansluit op het bestaande gebouw. Een gesprek met Herre Jongbloed van Van Iersel Geveltechniek en Tony Suijkerbuijk van Schüco over de geveluitdagingen.

De zogenaamde Primary School van de International School of The Hague kreeg in 2017 het predicaat ‘Excellente School’. Een certificaat dat wordt toegekend voor onderwijs van bijzonder goede kwaliteit. Die kwaliteit wordt blijkbaar gewaardeerd gezien het jaarlijks toenemende aantal leerlingen. Een uitbreiding was dan ook bittere noodzaak. De uitbreiding bestaat uit een lesgebouw met twintig lokalen over drie bouwlagen en een nieuwe gymnastiekzaal. Via een nieuw gerealiseerd entreegedeelte is de uitbreiding gekoppeld aan de bestaande school. “Al in een vroeg stadium zijn we door de architect benaderd om op een mooie manier meer diepte te creëren in de gevel,” zegt Suijkerbuijk. “We hebben daartoe verschillende voorstellen gedaan. Uiteindelijk is gekozen voor de oplossing waarbij op de kozijnprofielen een vliesgevelkoker is gemonteerd, vakkundig uitgevoerd door Van Iersel Geveltechniek.”

Hoog kwaliteitsniveau

Schüco stond reeds voorgeschreven in het bestek vanwege het kwaliteitsniveau waaraan de gevel moest voldoen. “Er werden hoge eisen aan de gevel gesteld met betrekking tot de isolatiewaarde en afwerking,” zegt Jongbloed. Van Iersel Geveltechniek is hofleverancier van Schüco en was derhalve ook reeds door hoofdaannemer Van Bree Aarts B.V. gevraagd om een aanbieding te maken voor het leveren en monteren van de aluminium kozijnen, vliesgevels en gevelbeplatingen. “ Tijdens de aanbestedingsprocedure hebben wij intensief contact gehad om een complete aanbieding te kunnen maken, afgestemd op de behoeften en esthetische wensen. Na de gunning van het project aan de hoofdaannemer sprak de projectleider zijn voorkeur uit om het project samen met ons te gaan maken vanwege eerdere ervaringen bij andere projecten. Een mooi compliment voor ons.”

Hoog-isolerend profielsysteem

Conform het Bouwbesluit moet een gevel voldoen aan een U-waarde van 1,65. “Voor dit project lag de eis iets scherper, namelijk op 1,20,” weet Suijkerbuijk. “Voor de aluminium kozijnen hebben we het Schüco AWS 70 HI hoog-isolerend profielsysteem geadviseerd met aangepaste zonwerende ZHR+++ triple beglazing.” Jongbloed vult aan: “Het gaat hier om kozijnen in een fors formaat van 5600 bij 2600 millimeter. Deze kozijnen bestaan uit zes verticale glasstroken waarvan drie glasstroken om esthetische redenen aan de buitenzijde zijn voorzien van aluminium opzetstukken rondom met een diepte van 140 millimeter. Door deze ‘esthetische kaders’ ontstaat een mooie dieptewerking op de gevel. De maakbaarheid vroeg wel de nodige afstemming met zowel de architect als met Schüco, vooral ten aanzien van de naden in de hoeken. De architect wenste een bijna naadloos kader te realiseren.”

Esthetische kaders

Van Iersel Geveltechniek heeft de esthetische kaders gerealiseerd door een 140 millimeter hoge deklijst van een Schüco vliesgevel als klemlijst op het raamkozijn te monteren. “Zo’n 140 millimeter hoge deklijst is niet standaard,” zegt Suijkerbuijk. “Toevallig hadden we nog een geschikt matrijs voorhanden van een eerder project, zodat we de hoge deklijsten toch konden laten extruderen.” Jongbloed: “Vervolgens aan ons de taak om de verdiepte kaders ter plaatse van de hoeken zo strak mogelijk in verstek uit te voeren, zodat het visueel één naadloos kader vormt. Dat is uiteindelijk gelukt door de kaders volledig in onze werkplaats voor te bereiden.” Ook de architect was direct verkocht na een fabrieksbezoek waarbij de productie werd geïnspecteerd. “Na een intensief proces zijn we eruit. Ik heb de fabriek van Van Iersel bezocht en de aluminium kaders worden nu geproduceerd op een goede manier. De hoeken zijn dicht en de kaders worden in de fabriek geproduceerd. Dus geen gehannes op de bouwplaats,” aldus Theo van Esch van DAT architeten.

Ononderbroken montagegang

In totaal heeft Van Iersel Geveltechniek 550 m2 aan kozijnen geleverd en gemonteerd en nog eens 250 m2 aan Schüco FWS 50+ vliesgevels voor de gevel van de centrale hal en de nieuwe entree. “Beide vliesgevels lopen door tot in de tweede verdieping, waarvan een deel gesegmenteerd is uitgevoerd,” zegt Jongbloed. “Door een goede afstemming met de aannemer konden wij de kozijnen en vliesgevels in een ononderbroken montagegang aanbrengen. Vanwege de grote afmetingen van de kozijnen zijn deze met een kraan gemonteerd, van boven naar beneden, met het zakken van de steiger. De zware triple glas ruiten zijn per verdieping aangevoerd en van binnenuit gemonteerd. Door een goede afstemming van de bouwkundige werkzaamheden en bescherming van de kozijnen tijdens transport zijn beschadigingen aan de kozijnen met de esthetische kaders voorkomen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details