Tegenover het bestaande pand van Wila aan de Goorseweg in Lochem, realiseerde VDR Bouwgroep een hightechparkeergarage voor medewerkers van Wila. De parkeergarage heeft twee parkeerlagen, biedt plaats aan 200 auto’s en heeft stallingsplaatsen voor twee- en driewielers. Wila staat voor kwaliteit dus dat moest de parkeergarage ook uitstralen. Maas Architecten maakte het ontwerp waarbij de geperforeerde metalen gevel met hoogwaardige uitstraling de hoofdrol speelt.
Net na de zomer van 2018 benaderde Maas Architecten de firma Aluform om te informeren naar de mogelijkheden voor een geperforeerde gevel. Bernhard Vellinga, area manager Benelux bij Aluform: “Ik heb laten zien wat de mogelijkheden zijn, advies uitgebracht en monsters achtergelaten. Vervolgens kijkt een aannemer naar de mogelijkheden en met wie hij die wil uitvoeren.” “Daarna benaderde VDR Bouwgroep ons,” vult Mat Cuypers, directeur van Kempen Cladding, aan. “Als partner voor dak- en gevelbekleding hebben we geïnventariseerd wat de wensen waren. De architect dacht aanvankelijk aan een uitvoering in staal, maar als specialist weten we dat staal in een geperforeerde uitvoering niet geschikt is voor buitentoepassing. Omdat wij al bijna vijftien jaar samenwerken met Aluform, weten we wat ze in huis hebben. Ons advies als verlengstuk vanuit Aluform was dan ook om de gevel in aluminium uit te voeren.” En zo was de cirkel weer rond.
“Vanuit de wens van de architect en in nauw overleg met Kempen Cladding, is er gekozen voor een afwijkend perforatiepatroon,” vertelt Vellinga. “Om de sjieke en hoogwaardige uitstraling te krijgen, is de aluminium coil eerst door een anodiseerbad getrokken. De 3μm blanke laag zorgt niet alleen voor de gewenste architectonische uitstraling maar biedt tevens een aanvullende bescherming. Vervolgens is een gelijkmatig patroon met een perforatie van 3/6 toegepast. Iets afwijkend van de standaard, maar een bewuste keus omdat we een iets meer gesloten gevel wilden creëren.” Volgens de architect werkt de metalen gevel als een translucent gordijn en geeft dat het gebouw een bijzondere lichtheid.
Het schuine ontwerp van de gevel, waarbij de onderkant van de gevelplaat ook schuin loopt, betekende dat elke plaat die gemonteerd werd, ter plaatse bewerkt moest worden. Cuypers: “Aluminium is heel goed en snel te bewerken en beschadigt niet.” Vellinga vult aan: “Kempen Cladding is zeer vakkundig op het gebied van bewerken van aluminium. Zo hebben ze veel ervaring op het gebied van specifieke producten zoals aluminium felsbeplating, zoals ze dat bij hun eigen pand ook hebben toegepast.”
Voor de architect waren esthetiek en duurzaamheid de belangrijkste uitdagingen in dit project. Het gebouw bestaat voornamelijk uit demontabele elementen en bouwmaterialen. “Omdat wij volop meedenken en adviseren in het voortraject, kunnen we daar bij de uitvoering ook rekening mee houden,” zegt Vellinga. “Maatvoering is essentieel om na te gaan wat er werkelijk aan materiaal nodig is om deze gevel te realiseren.” Cuypers vertelt dat de uitdaging ‘m vooral zat in het verkrijgen van de juiste uitstraling met de aluminium gevelplaten zoals de architect voor ogen had. In kleur, qua type plaatwerk en gezien de afwijking in de gevel vanwege de schuine stukken. “Ik kan wel stellen,” zegt hij met enige trots, “dat Kempen Cladding en Aluform dat mooi voor elkaar hebben gekregen!” Het is mooi te zien dat het hoogwaardige product van Aluform perfect aansluit bij de technische knowhow en de kunde van Kempen Cladding. “Daarom werken we zo graag samen,” bevestigen beide heren.