Platform over gevels, glas & daken
Een gevel controleren, zo doe je dat

Een gevel controleren, zo doe je dat

In diverse gevallen is het nodig om een gevel te controleren. Dit noemen we gevelinspectie of gevelonderzoek. Dat betekent niet dat er maar een soort inspectie is, want er zijn verschillende manieren om een gevel te inspecteren. Gevelinspectie kan bijvoorbeeld het beoordelen van waterdichtheid of het voegwerk zijn. Of het beoordelen van het metselwerk of de spouwankers. Welke soort gevelinspectie wordt ingezet, is afhankelijk van het doel. Bijvoorbeeld als de opdrachtgever klaagt over problemen met vocht in de woning. Of wanneer hij een spouwmuur wil laten inspecteren.

De inspecties gaan dus steeds op een verschillende manier in zijn werk. Daarom gebruiken steeds minder bedrijven analoge formulieren om de inspectie af te werken. Met een digitale oplossing als Incontrol zijn alle gevelinspecties in één app terug te vinden. Het is mogelijk om met zogenaamde templates te werken. Deze templates zijn vooropgezette checklists die eenvoudig gewijzigd kunnen worden. De inspecteurs werken de checklist af en geven samen met de opdrachtgever akkoord voor het verwerken van de data.

Zo gaat de inspectie in zijn werk

Er zijn dus verschillende soorten inspecties. Welke gevelinspectie gebruik wordt, hangt af van de wens van de opdrachtgever. Een manier om een gevel te inspecteren is door een paar kleine gaatjes in de gevel te maken. Op die manier kan bekeken worden of de gevel wel geschikt is voor spouwmuurisolatie. Dezelfde methode wordt eveneens gebruikt om de gevel te controleren op de aanwezigheid van bouwafval in de spouwmuur.

Een andere manier om een gevel te inspecteren is aan de hand van de endoscoop. Dit is een klein cameraatje die door de gevel wordt gemanoeuvreerd. Op die manier kan er binnenin de gevel gekeken worden, zonder dat daarbij schade ontstaat. Dat is anders bij de beoordeling van het metselwerk. Bij de beoordeling van metselwerk wordt eerst een deel van de gevel afgebroken om zo het metselwerk te beoordelen. Daarna wordt het aangedane deel weer opnieuw opgebouwd.

Er zijn verschillende redenen om een gevelinspectie uit te voeren. Bijvoorbeeld bij het na-isoleren van de spouwmuur. Gevelinspectie wordt vooral ingezet om de oorzaak van vocht in de woning te achterhalen. Wanneer er klachten zijn, kan ook de kwaliteit van het metsel- of voegwerk worden geïnspecteerd.

Gebruikmaken van digitale checklists

Gevelonderzoek wordt op verschillende manieren uitgevoerd. Bijvoorbeeld door een constructieve inspectie. Daarbij wordt eerst een deel van het metselwerk afgebroken en daarna weer opgebouwd. Ten eerste zal de inspecteur naar de gevel komen kijken en een inspectiemethode voorstellen. Aan deze inspectiemethode hangt een bepaalde manier van werken. Dat betekent dat de inspecteur een formulier in zal vullen. Steeds meer bedrijven kiezen voor een digitale checklist. Deze checklist wordt dan zorgvuldig afgewerkt en bij akkoord ondertekend door de inspecteur en de opdrachtgever. Op deze manier kan voorkomen worden dat er fouten worden gemaakt.

De resultaten van dit formulier worden meteen met het kantoor gedeeld. Daar wordt een rapport opgesteld. Doordat de data in hetzelfde systeem zit, is het eenvoudiger deze te evalueren. Aan de hand van deze data wordt een rapport opgesteld. Deze data staat centraal in het systeem opgeslagen, waardoor deze gemakkelijk in het rapport kunnen worden verwerkt. Dit rapport is meestal voorzien van foto’s en duidelijke conclusies. Daarna kan er bepaald worden welke vervolgstappen nodig zijn.

Dit is een andere manier van werken dan vroeger. Vroeger werden vooral analoge formulieren afgevinkt. Dit kost veel papier en de kans op zoekraken is een stuk groter. Bovendien kan het ingewikkeld zijn om het handschrift van de inspecteur te ontcijferen. Door alle data meteen in te voeren, kan in veel kortere tijd een compleet rapport op worden gesteld.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?