Platform over gevels, glas & daken
Gevelbekleding

Duurzaam en esthetisch hout van Platowood

De meest duurzame keuze voor onder andere gevelbekleding, kozijnen en interieurbouw. Dát is het duurzame en esthetische hout van Platowood. Van nature niet duurzame houtsoorten worden door een uniek proces veredeld, waardoor het zelfs zonder afwerking buiten toegepast kan worden. Op deze manier biedt het ongekend veel architectonische mogelijkheden. 100% circulair Bart Raymann, commercieel directeur […]

woonhuis-eelderwolde-platowood-frake-ronald-zijlstra-2

28 september 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De meest duurzame keuze voor onder andere gevelbekleding, kozijnen en interieurbouw. Dát is het duurzame en esthetische hout van Platowood. Van nature niet duurzame houtsoorten worden door een uniek proces veredeld, waardoor het zelfs zonder afwerking buiten toegepast kan worden. Op deze manier biedt het ongekend veel architectonische mogelijkheden.

Platowood

De unieke schuurwoning van Dennis Weerink. Hier is Platowood Vuren toegepast, op het dak, de gevel en de buitenvloeren. (Reitsema & partners architecten Beeld: Dennis Weerink)

100% circulair

Bart Raymann, commercieel directeur bij Platowood, vertelt dat Platowood 100% duurzaam, vormvast en goed verwerkbaar hout maakt. “Als uitvinder van het op grote schaal thermisch modificeren van hout in de jaren 70, zetten we de toon in de markt. En het is die jarenlange ervaring hierin die ons onderscheidt van de inmiddels toegenomen concurrentie. Wij gebruiken uitsluitend snelgroeiende houtsoorten uit gecertificeerd bosbeheer, zoals Vuren, Fraké en Populier en zetten die om in een duurzaam product dat zeker 50 jaar mee gaat. Zo realiseer je een dubbele CO2-opslag, want tegen die tijd is er alweer een natuurlijke aanwas.”

Platowood

Woonhuis in Gilze dat 16 jaar geleden voorzien is van Platowood Vuren. (Architect: boonstra – van kruysbergen architecten. Beeld: Platowood)

Uniek modificatieproces

Hoe Platowood dat doet, legt Nienke de Pijper uit, zij is commercieel technisch adviseur bij het bedrijf. “Door het unieke hydro-thermische modificatieproces (platoniseren), worden de in het hout aanwezige eigenschappen versterkt en de inhoudsstoffen die voor schimmels aantrekkelijk zijn, afgebroken. Een gepatenteerd proces zónder chemische toevoegingen waarmee we het hout verduurzamen én het minder broos wordt dan thermisch gemodificeerd hout. Door -in het kort gezegd- het hout eerst te koken en daarna te bakken, bereiken we een grote vormstabiliteit waar heel weinig spanning uit voortkomt.” Raymann vult aan: “Hout is de enige hernieuwbare grondstof en ons proces maakt daarin het verschil. We willen architecten en de bouwwereld bekend maken met de resultaten van hydro-thermisch verduurzaamd hout, Platowood dus.”

Ongekend veel toepassingsmogelijkheden

De Pijper is daarom volop in gesprek met architecten en verwerkers, over de mogelijkheden van hout in het algemeen en Platowood in het bijzonder, ook op het gebied van creativiteit. “Platowood is uitermate geschikt als gevel- en dakbekleding en door middel van lamineren kunnen er ook sierlamellen gemaakt worden voor zonwering of tuinafscheidingen. De mogelijkheden met Platowood zijn eindeloos, als de voorschriften maar in acht worden genomen,” vervolgt De Pijper. “Belangrijk is dat het hout kan ventileren, dus adviseren we ook op het gebied van detaillering van de gevel- of dakopbouw.”

Platowood

Platoniseren: het gepatenteerde hydro-themische modificatieproces dat Platowood toepast om het hout te veredelen. (Beeld: Platowood)

Esthetisch en duurzaam

Dat Platowood een echte partner is met kennis van zaken op het gebied van houten dak- en gevelbekleding en een product van hoge kwaliteit in de markt zet, heeft ook Dennis Weerink ervaren. Weerink, projectarchitect bij Reitsema & partners, heeft zijn eigen woning ontworpen en Platowood Vuren toegepast op de gevel, het dak en de buitenvloeren. “Platowood heeft een prachtige uitstraling en het duurzame aspect spreekt mij aan. Ook speelt vormstabiliteit een grote rol bij de keuze. Architecten willen dat gebouwen er na enige jaren ook nog mooi uitzien. Bij Platowood referentieprojecten van 16 jaar oud zijn de planken nog steeds kaarsrecht. Platowood kan onbehandeld worden toegepast en dan krijg je een natuurlijke vergrijzing. Daar is nog niet iedereen aan toe. Maar door de geadviseerde lijnzaadolie afwerking toe te passen, houd je ook dat proces zelf in de hand en is vanaf dag één de natuurlijke vergrijzing al nagebootst.” Weerink is enorm enthousiast over de kwaliteit en raadt het iedereen aan. “Made in Holland, hoogwaardige kwaliteit en het zorgt voor een enorme keuzevrijheid in ontwerpen dankzij het oneindig aantal kopmaten waarin het gemaakt wordt. Dus kies je voor houten gevelbekleding? Kies dan voor Platowood!”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%