Platform over gevels, glas & daken
Cradle to Cradle in de bouw nog veel te weinig onder de aandacht
Bij het AFAS Experience Center te Leusden zijn de C2C-gecertificeerde aluminiumpanelen met pir van Panelen Holland toegepast.

Cradle to Cradle in de bouw nog veel te weinig onder de aandacht

“Bij het verduurzamen van een gebouw denk je vaak aan energiereductie en hergebruik van sloopmaterialen. Daarbij ligt de focus vaak op het goed isoleren van een gebouw wat bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot en -belangrijk voor de consument- een lagere energierekening. Maar Cradle to Cradle (C2C) is veel meer dan dat.” Aan het woord is Vincent Wijnja, hoofd verkoop bij Panelen Holland BV. “Met Cradle to Cradle bouw je niet meer met het eindpunt van het pand in het achterhoofd, maar wordt er geproduceerd met de gedachte dat elk onderdeel een bron moet kunnen zijn voor een opvolgend product.” 

Panelen Holland, producent van sandwichpanelen voor de gevelbouw, heeft als eerste bedrijf ter wereld een C2C-certificering op haar sandwichpanelen. “Vanaf de start van Panelen Holland in 1979 is milieubewustzijn een onderdeel van ons DNA,” vervolgt Wijnja. Zo zijn we begonnen aan de ontwikkeling van isolerende producten ver voordat de vraag naar een hoge Rc-waarde werd opgenomen in het Bouwbesluit. Daarnaast wordt het grootste gedeelte van onze sandwichpanelen vervaardigd uit combinaties van o.a. staal, aluminium, glas, pir en steenwol: allemaal materialen met milieuvriendelijke eigenschappen en een grote recyclingcapaciteit.”

Pontsteiger te Amsterdam: één van de prachtige projecten waarin Panelen Holland de C2C-gecertificeerde aluminiumpanelen met pir heeft gebruikt.

Pioniersfunctie

De C2C-standaard en de gedachte erachter passen helemaal bij de bedrijfsfilosofie van Panelen Holland. Het bedrijf behaalde als eerste MKB-bedrijf in Nederland het MVO-certificaat en draagt al tientallen jaren een steentje bij aan een schonere wereld. “Cradle to Cradle wordt belangrijker en belangrijker, maar in de bouw merk ik er nog bar weinig van,” constateert Wijnja. Het probleem zit volgens hem in het feit dat het nog niet per se moet. “Te veel bedrijven houden vast aan traditionele werkwijzen of materialen, omdat er nog geen verplichting is vanuit het Bouwbesluit. Wij vinden dat je hier als gevelbouwer een pioniersfunctie in hebt en werken graag mee aan een duurzamere wereld. En aan een betere mindset.”

TQ Gebouw te Eindhoven: Hierin zijn de C2C-gecertificeerde aluminiumpanelen met pir van Panelen Holland verwerkt.

Bewustwording creëren

“Zeker met het oog op 2050, waarbij de complete gebouwde omgeving energieneutraal moet zijn, is het van groot belang dat we hierin een stuk bewustwording creëren. Aan de ene kant moet je daarbij mensen tot nadenken aanzetten, aan de andere kant willen wij als sandwichpanelenproducent kijken hoe we kunnen zorgen dat alle materialen die we leveren, weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Zij het middels hergebruik, zij het te recyclen.” Wijnja beseft dat niet alles te hergebruiken is van de materialen die Panelen Holland produceert, zeker niet wanneer het product verlijmd zit of verzaagd is. “In die gevallen is het zaak te zorgen dat zoveel mogelijk te recyclen is.”

En bij het Wijkcentrum Schieringen te Leeuwarden zijn de C2C-gecertificeerde Colorbelpanelen van Panelen Holland toegepast.

C2C-gecertificeerd

“We hebben een aftrap gemaakt met de meest voorkomende materialen die we nu toepassen: staal, aluminium, geëmailleerd hardglas, pir en steenwol. Die materialen mogen we combineren hoe we willen binnen een sandwichpaneel, deze voldoet volgens SGS Search aan de eisen en draagt daarom het C2C-certificaat. Zelfs als het toegepast is in combinatie met de lijm die we verwerken.” Daarin is Panelen Holland een ware koploper. “Het belangrijkste is dat onder andere gevelbouwers weten dat wij bezig zijn met dit soort vraagstukken en oplossingen bieden. Ze hoeven het wiel niet zelf uit te vinden als ze ook mee willen werken aan een betere wereld. Het bestaat, wij kunnen dat en we hebben het zelfs al!” Dus ben je op zoek naar volledig circulaire bouwproducten? Dan ben je bij Panelen Holland aan het juiste adres.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details